בישראל חיים כ- 700,000 אנשים עם ירידה בשמיעה, מתוכם רק כ-13,000 דוברי שפת סימנים. ביניהם חיים גם להט"בים רבים, אשר עד עתה לא התאפשר להם להשתלב בחיי הקהילה הגאה בישראל.

ביום שני הקרוב ייפתח במרכז הגאה גן מאיר קורס ללימוד שפת הסימנים, המהווה חלק אחד מתוך תכנית נרחבת של המרכז הגאה שנועדה להנגיש את שירותי ותכני המרכז לחברי הקהילה הגאה החירשים ולקויי השמיעה.

במסגרת התכנית החל היום קמפיין ברשתות החברתיות שמטרתו ליצור נראות לקהילה החירשת. הקמפיין, הנושא את השם "מסמנות דרך חדשה", מציג סימנים למילים נפוצות מהשפה הלהט"בית. ולוקחים בו חלק מצולמים חירשים ושומעים, מהקהילה ומחוצה לה. בהמשך לקמפיין יפתח מחר המחזור הראשון של קורס שפת הסימנים במרכז הגאה.

שפת הסימנים הגאים - גאווה (צילום: רותם מאירס)
שפת הסימנים הגאים - גאווה|צילום: רותם מאירס

"יש מגמה ברורה להנגיש תכנים לחרשים", מסביר אביהו מיזן, רכז תרבות ואירועים של המרכז הגאה, "בקהילה הגאה יש קהילה לא קטנה של חירשים להט"בים, ולכן התחלנו בהנגשת התכנים המוצעים במרכז הגאה. כבר בשנה האחרונה הונגשו הכנסים הגדולים שהתקיימו במרכז (כנס הבריאות וכנס הפונדקאות) ועכשיו אנחנו עובדים על הנגשת אירועי תרבות, הצגות ותכנים נוספים".

מעבר להנגשה, חשבו במרכז הגאה גם על השיח הקהילתי היומיומי, הכולל מגוון פעילויות החל מפניה  לארגוני הקהילה ועד לדייטינג.
"אנשים רבים אינם מתייחסים לעובדה שהקהילה הגאה מונה גם להט"בים חירשים", מסביר מיזן, "ולכן עלה הרעיון של קורס שפת הסימנים. שמטרתו מצד אחד היא להכיר את השפה, ללמוד סימנים בסיסיים ולדעת לנהל שיחות חולין, ומצד שני להיחשף לתרבות, להבין שאפשר לתקשר אם יודעים איך לעשות זאת נכון ולשבור את הפחד שקיים ממבוכה, חוסר תקשורת וכדומה".

בקורס לומדים המשתתפים סימנים, איות ועוד, והוא מועבר על ידי הערוץ הוויזואלי בלבד, ללא כל שימוש בקול לאורך השיעורים. הקורס בנוי מ-8  מפגשים הנערכים אחת לשבוע והכוונה היא להפוך אותו לחלק מהתוכניות שהמרכז הגאה מספק. המחזור הראשון של הקורס, שנפתח מחר, כבר התמלא, אך במרכז הגאה מבטיחים קורסים נוספים בעתיד הקרוב שאחר מועד פתיחתם ניתן לעקוב בעמוד הפייסבוק של המרכז הגאה.

שפת הסימנים הגאים - סטרייט (צילום: רותם מאירס)
שפת הסימנים הגאים - סטרייט|צילום: רותם מאירס

כיצד נולד הרעיון לקורס שפת הסימנים לקהילה הגאה?
"הרעיון לקורס התחיל במסגרת הפרויקט להסרת חסמים וניפוץ מיתוסים בקהילה הגאה שנוגע ללהט"בים חירשים", מסביר מנחה הקורס יהונתן שיוביץ, "מתוך האמונה שקהילה שדורשת הכלה צריכה לדעת להכיל בעצמה. מעבר ללימוד השפה והסימנים, הקורס משמש כצוהר לקהילה, לתרבות ולתפיסה של הקהילה החירשת. תוך כדי הקורס אנו מנפצים מיתוסים ומתנסים בחוויות תקשורת שונות מהרגיל".

אילו מיתוסים יש בקהילה הגאה על להט"ב חירשים?
"המיתוסים לא קשורים בהכרח ללהט"בים, אך באופן כללי יש המון מיתוסים לגבי אנשים חירשים, כאשר הבולט שבהם הוא חירש – אילם, ביטוי שהוא טעות ביסודו, מכיוון שאין חירשים אילמים. יש גם סטיגמות על החירשים כמו למשל שחירש לא יכול לעשות דברים כמו אדם שומע. החירשות לא נתפסת בעיני החירשים כנכות שצריך לתקן אלא שעל הסביבה לעשות מאמץ מסוים להכיל אותה, כפי שאנחנו מתאמצים ללמוד לדבר ולהשתלב במידת האפשר בקהילה השומעת".

האם הקורס מותאם באופן מיוחד לקהילה?
"
כמובן שיהיו שם גם סימנים שקשורים למושגים מהקהילה. שפת הסימנים הישראלית היא שפה יחסית צעירה ועדיין מתפתחת, אז אנחנו הלהט"ב החירשים ממציאים סימנים והם עוברים מיד לעין".

יש מצב שמהקורסים ייצאו סימנים חדשים שיתווספו לשפה?
"הזכות על יצירת סימנים שייכת לחברי הקהילה החירשת. בדיוק כפי שהזכות ליצירת מושגי להט"ב שייכת לחברי קהילת הלהט"ב. אבל יכול להיות שבמהלך הקורס יועברו סימנים חדשים אחרי שנוודא את נכונותם ואמיתותם מול הלהט"ב החירשים".

שפת הסימנים הגאים - טרנס (צילום: רותם מאירס)
שפת הסימנים הגאים - טרנס|צילום: רותם מאירס

האם לדעתך יש קשיים שחירש להט"ב חווה וחרש הטרוסקסואל לא? או שאין הבדל?
"למצוא אהבה תמיד קשה. גם לחירש הטרוסקסואל וגם לחירש להט"ב. אבל אצל חירשים להטב"ים יש גם את הדעות הקדומות, הראייה של מושלמות אצל חלק מחברי הקהילה. בנוסף, מדובר בקבוצת מיעוט, וכאשר מיעוט חווה דיכוי אז פעמים רבות הוא מדכא את ה'חלשים' שבתוכו, וזה קורה באופן די אוטומטי ללא כוונה רעה. החירשים הם מיעוט לשוני-תרבותי, אז חירשים להט"בים הם מיעוט בתוך מיעוט".

איך אפשר לפנות / להתחיל עם חירש?
"לא כל החרשים אותו דבר ולא כל כבדי השמיעה אותו דבר. לכל אחד יש דרך תקשורת ייחודית לו. צריך לפתוח את הראש לדרכי תקשורת א-מילוליות ולתקשר מחוץ לקופסה. אנחנו משתמשים הרבה במחשב ובאינטרנט כדי לתקשר ולפעמים זה נשאר ברמה הזאת. אבל כשמגיעים לפגישה לפעמים מתחיל הקושי – האם הוא יבין אותי? אני אבין אותו? נעשה אהבה באור או בחושך? לשאול שוב? לעשות עצמי מבין כדי לא להעיק? יש הרבה שיקולים והחלטות גם ככה. אז בואו ננסה להסיר עכבות ומחסומים ולתקשר אחרת, פתוח. אפשר להשתמש בקריאת שפתיים, דיבור ברור, סבלנות. הרי לי יש מה לתת בדיוק כמו שלאדם שומע יש מה לתת. ואם יהיה ראש פתוח - תדעו מה יש לי לתת".

שפת הסימנים הגאים - להטב (צילום: רותם מאירס)
שפת הסימנים הגאים - להטב|צילום: רותם מאירס

שיוביץ מקווה כי הקורס והפעילויות הנוספות שיבואו בעתיד ישנו את השיח בנוגע לחירשים בקהילת הלהט"ב, שיעבור משימוש במילים כמו לנרמל ולתקן לשימוש במילים להכיל ולהנגיש. "הבחירה בידיים שלנו - בואו להיות חלק משינוי חברתי ותודעתי בקהילה. לצאת מהמקום הנוח כדי לגלות מחוזות חדשים".

שפת הסימנים הגאים - לירד (צילום: רותם מאירס)
שפת הסימנים הגאים - לירד|צילום: רותם מאירס
שפת הסימנים הגאים - לסבית (צילום: רותם מאירס)
שפת הסימנים הגאים - לסבית|צילום: רותם מאירס

שפת הסימנים הגאים - סקס (צילום: רותם מאירס)
שפת הסימנים הגאים - סקס|צילום: רותם מאירס