מגיל אפס מחנכים אותנו, באמצעות סיפורי ילדים ואגדות, כי יש רק דרך אחת: אבא ואימא, נסיך ונסיכה. אגדות על אהבה חד-מינית צונזרו במשך השנים על ידי הממסד הנוצרי.
מי שמע על "הפעמון", מאת האנס כריסטיאן אנדרסן, העוסק באהבה בין שני נערים ממעמדות שונים? את "בגדי המלך החדשים" ו"בת הים הקטנה" כולם מכירים.
בעולם מזמן הבינו את חשיבותו של חינוך לקבלת השונה והאחר מגיל צעיר. בהולנד, למשל, מקיימים מדי שנה פסטיבל שירי ילדים פופולארי בשם "ילדים למען ילדים", בו כותבים הילדים את שיריהם בנושאים חברתיים.
כך למשל, הילד טרנס אופהוף, שכתב ושר את השיר "Ik Heb Twee Vaders" (יש לי שני אבות), בו הוא שר בגאווה: "יש ילדים שמציקים לי בבית הספר/ אומרים לי: 'ההורים שלך הומואים'/ זה נראה אולי מוזר/ אבל בשבילי זה די רגיל/ יש לי שני אבות, שני אבות נהדרים/ לפעמים קצת קשוחים, אבל תמיד אותי הם אוהבים...".
בארץ נעשה ניסיון חלוצי של הסופר נדב שכטמן לפני כשנה, כשפרסם את ספר הילדים "זוג יונים בנים". בספר, העוסק ברצונם של שני יונים, יוני ומני, להיכנס יחדיו לתיבת נוח, שאר החיות מעקמות את אפיהן, ודווקא נוח מגלה כלפיהם הבנה ואהדה.
ולמרות זאת, עדיין נדיר למצוא סיפורי אהבה ומודלים להזדהות חד מיניים בקרב תכניות לילדים ונוער מיינסטרימיות בערוצי הילדים ובסדרות הפופולאריות. מדוע דווקא בסדרות הפונות לקהל של ילדים ובני נוער, המתמודדים עם שאלת הזהות המינית, לא ניתן למצוא רומן חד מיני?
ערוץ הילדים: "יש תכנים גאים במינון נמוך – כי הנושא מעורר מחלוקת"
גיורא חמיצר, יוצר הסדרות "השמינייה" ו"האי", שהתראיין לכתבה, טען תחילה כי נושאים של מיניות אינם צריכים להיות מוצגים בפני ילדים. אולם מהר מאד שינה את דעתן, בעקבות שאלות שהצגנו בפניו. "אין לי ספק שאם וכאשר אכתוב סדרה חדשה לילדים, הדבר הזה יצטרך לקבל ביטוי. אבל באמת צריך לחשוב איך עושים את זה באופן עדין. אתה אף פעם לא יודע כמה ומתי אתה רוצה לחשוף את הילד הזה לעולם על כל תכונותיו".
דוברת ערוץ הילדים, רותם קלינה, טוענת, כי ערוץ הילדים מביא לצופיו גם תכנים שמציגים קשרים חד-מיניים. "כך למשל, בסדרה טיטוף (סדרת אנימציה צרפתית, ד.ז), המשודרת בערוץ הילדים, ישנו פרק העוסק בתוכן גאה", היא אומרת.
"כאשר הבוס הגיי של אביו של טיטוף, מזמין את כל המשפחה לארוחה בביתו. אחרי ההלם הראשוני של טיטוף, שבו הוא משוכנע שהוא עומד לפגוש מישהו בסדר גודל של מאסיב-מן בעצמו, הוא מחליט להפוך את המפגש לעבודה לבית הספר: הוא מצלם תמונות, אוסף ממצאים ומידות ורושם הערות. הוא נהנה מאוד בעת המפגש וקולט שאין שום דבר חייזרי בהומוסקסואליות. הוא מבין שאין לו מה לומר במצגת שלו והומוסקסואלים הם בדיוק כמו כל אדם אחר. בסדרה דגראסי מוצגת באחד הפרקים נשיקה בין שתי בנות".
קלינה מוסיפה כי צופי הערוץ נחשפים לתכנים רבים ומגוונים, ובין השאר גם לתכנים שמציגים קשרים הומו-לסביים. "נכון הדבר שנושאים ותכנים הקשורים למיניות מקבלים ביטוי נמוך יותר אל מול אחריות חברתית, סולידריות, כבוד הדדי וכדומה. זאת הואיל ומדובר בצופים צעירים מאוד שנושאים העוסקים בתכנים אלו פחות מדברים אליהם והעיסוק בהם מעורר מחלוקת בקרב חלק מההורים".
"כשזה יהיה בטלוויזיה – המילה 'הומו' תפסיק להיחשב לקללה"
בעוד בטלוויזיה התכנים הגאים לבני נוער מרומזים ועלולים להיות בעייתיים, יש הפועלים למען שילוב תכנים גאים לבני נוער ומקדישים את עיקר מרצם לעיסוק בנושא ולהעלאת המודעות.
טליק ניניו ניהל את "להקת הכוכבים של איגי", ומנהל כיום את "האנסמבל הגאה", להקת נוער שנועדה להעלות על בימת התיאטרון את הנושאים שמעסיקים את הנוער בקהילת הלהט"ב. לאחרונה העלה ביחד עם הקבוצה את ההצגה "פרפר, לב וקפה" שזכתה להצלחה רבה.
ניניו טוען כי חשוב שבמקומות בהם מופיעים סיפורי אהבה, יהיה ביטוי גם לאהבה חד מינית. "כשהייתי ילד, הייתי מאוד מבולבל ומתוסכל. לא היה לי עם מי לדבר, היה לי משהו שמאוד התביישתי בו. היו לי לילות מלאי ייסורים ופחדים. אמרתי לעצמי שאגיע אל הצעירים שחווים את מה שאני חוויתי, ואתן להם תחושה שהם יכולים לבטא את עצמם, להרגיש בנוח עם עצמם ושזה בסדר".
מסיבות אלו, מסביר ניניו, הוא החליט לעסוק בתיאטרון לנוער גאה. "התחום שלי הוא במה ותיאטרון, ואני מבטא את עצמי דרך זה. מאז שהשתחררתי מהצבא חשבתי על זה, ראיתי את זה כמו שליחות. "אלה גיבורי התרבות של הנוער. אם יש ילד מבולבל, שמבין שהוא לא נמשך לשירה מהכיתה, אלא נמשך לארז, אז הוא רואה את זה בטלוויזיה, רואה שזה לגיטימי, ופתאום מפסיק לשנוא את עצמו".
ניניו מוסיף כי שכשזה יקרה, גם החברים בכיתה יבינו שזה בסדר, שיש בינינו גם אחרים. "אני מאמין שהמילה 'הומו' תפסיק להיות קללה בהפסקות בבית הספר. זה לא יהיה משהו שנחשב לנחות או לחריג".
ההשפעה של שילוב אותם תכנים היא אדירה. "אני לא מדבר רק על אותם בני נוער שלקחו חלק, וזה חיזק אותם ללא ספק", מוסיף ניניו. "קיבלנו תגובות היסטריות גם מהנוער שראה את ההופעות באולם התיאטרון, באינטרנט או בערוץ 24. ילדים סיפרו שהם קיבלו ביטחון, ראו שזה לא נורא להיות הומו ואזרו אומץ לצאת מהארון בפני ההורים שלהם".
>> דור האטרף: הצגה חדשה של טליק ניניו