ביוון העתיקה, רק גברים הורשו לשחק על הבמה ולכן כל תפקידי הנשים שוחקו על ידי גברים בשמלות. היום, אם לא שמעתם, המצב כבר איננו כזה. ועם זאת, בניגוד בוטה לסטיגמה על שחקנים, דווקא סטרייטים רבים משחקים תפקידי גייז, בהצלחה גדולה יותר או פחות. בעקבות עוד שנת יצירה ישראלית גאה, אספנו עבורכם כמה מהסטרייטים האהובים עלינו בתפקידיהם הגאים יותר במרוצת השנים.
יהודה לוי
מה לעשות, יש לבחור הזה איזה מיקס של תכונות שהצליח לא רק לכבוש לבבות אינספור, של נשים וגברים כאחד, אלא גם למצב את עצמו בתור 'ה'מגה-סלב של ישראל, וכחצי מהצמד הרכילותי המסעיר ביותר בארץ. שלא תבינו, בחור נאה והכל, ואני עוד זוכר לו חסד נעורים מתפקידו ההו-כה-תמים ב'לחיי האהבה', אך מעולם לא הבנתי את הטרפת שסביבו. נו, מילא.
אז יודל'ה חזר השנה למחוזות שהזניקו לו את הקריירה- תפקיד גאה. כזכור לכם, לוי הצעיר ותכול העיניים שבה את ליבינו ואת ממחטות הנייר (לדמעות, סוטים) כג'אגר בסרט הקאלט 'יוסי וג'אגר, שם שיחק קצין קרבי במוצב בחרמון המנהל מערכת יחסים סודית עם המפקד שלו, ועל צל איומים מעבר לגבול, מנסה לשכנע אותו לחצות את גבולותיו שלו.
'יוסי וג'אגר' של הזוג פוקס-אוחובסקי זכה בפסטיבלים רבים, הופץ להקרנה מסחרית והיה הצלחה מפתיעה שהזניקה כמה קריירות, ובין השאר של לוי. אז השנה, כאמור, לוי המבוגר קצת יותר משהיה כשגילם את ג'אגר, חבר אל אבנר ברנהיימר, התסריטאי של 'יוסי וג'אגר', לסדרת הטלוויזיה החדשה 'אמא ואבאז', בה הוא משחק אב גאה טרי המנסה, עם בן זוגו ואם התינוק, להקים תא משפחתי יציב. לוי הוא החצי המוחצן של הזוגיות, ובעוד שיש הטוענים שהוא קלע לסוג ספציפי של הגיי הערס-אוחצ' התל אביבי יש גם את הטוענים שמדובר בקלישאה בוטה. תשפטו בעצמכם. בכל אופן, יהודה לוי, ברוך השב למקום הראשון ברשימת הסטרייטים הגאים ביצירה הישראלית.
עוז זהבי
הבלונדיני תכול העיניים בן ה-29 הפך לסופרסטאר החל מתפקידו בסדרה 'האי', ודרך תפקידים ב'התגנבות יחידים', 'נבלות' וכמובן 'עספור', שהפכה אותו לסמל מין. השנה הפתיע זהבי בדמות שונה לחלוטין בסרט ההמשך של 'יוסי וג'אגר' כקצין צעיר וגיי בשם תום שיוסי, פוגש במסע החיפוש העצמי שלו, עשר שנים לאחר התקרית בחרמון.
ב'סיפור של יוסי' זהבי מתוק ומפתיע ברוך שיוצא ממנו, בניגוד לדמותו המיתולוגית ב'עספור', כך שניתן בקלות להבין את ההתאהבות הסוחפת של יוסי (אוהד קנולר) בו. הדמות של זהבי הוא לא קלישאה מנייריסטית אבל גם לא אחת המפחדת מהמיניות שלה, כמו יוסי ובעיקר בסרט הראשון. לעומת העלילות הסבוכות של האין-אאוט בארון, זהבי מביא לסרט השני רוגע ותקווה, וכן ערום מלא (עם כי מעט רופס).
רן דנקר
תמיד חשבתי שדנקר הוא מהגברים היפים בישראל. דמיינו את שימחתי כאשר עלה הסרט 'עיניים פקוחות' של חיים טבקמן, בו דנקר משחק נער ישיבה חרדי הומוסקסואל המנהל רומן סודי ואסור עם זהר שטראוס. הסרט אמנם לא עורר באז מטורף בארץ אך עדיין נחשב, מוערך וזכה בכמה פסטיבלים. הכל מאוד זהיר ומחושב בסרט הזה, כולל הקרבה המינית שבין השניים, אפילו בסצינה הטעונה של הטבילה במעיין. דנקר משחק בסרט מין גורם מדרדר אך גם פוקח עיניים ואכן, אם יש מישהו שיכול להעביר אפילו חרדים מצד לצד, הרי זה רן דנקר.
אבשלום פולק
כל מי שהיה פה בשנות התשעים זוכר בוודאי את דמותו של פולק בסדרה האגדית 'פלורנטין'. פולק שיחק את תומר, חבר ילדות של תותי (קארין אופיר) ושירה (איילת זורר), העובר מירושלים לתל אביב כדי ללמוד קולנוע. מהר מאוד מגלה תומר שבעיר הזאת כדאי שתסגר על עצמך, ומתחיל להתמודד עם זהותו המינית.
תומר הרגיש והביישן יוצא מהארון בפני חברותיו ואף נכנס לזוגיות עם איגי (אורי בנאי) המוחצן, שותפו לדירה. התהפוכות של תומר הגיי הצעיר היו מרגשות ומסעירות והותירו חותם על ייצוג גאה בטלוויזיה הישראלית. ובכל פולק, שעבר מעולם הטלוויזיה לעולם המחול עם זוגתו ענבל פינטו (מלבד גיחה חזרה אל המסך הקטן בעונה השנייה של 'ילדי ראש הממשלה'), היה ונותר גבר הורס.
יפתח קליין
משהו בין העיניים לחיוך הגברי הופך את יפתח קליין לסקסי בטירוף. ב'אמא ואבאז', קליין משחק הומו נוירוטי, נרגן, חסר רגישות ובלתי נעים באופן כללי. עם זאת, בזכות הכשרון והוויב הייחודי שלו, הדמות של קליין בסדרה בכל זאת מלאה חמלה והזדהות והוא קולט הרבה מאפיינים לא קלישאתיים ומאוד מדוייקים הן כהומו והן כאב טרי.
קליין, שעדיין זכור לא מעט מתפקידו המיתולוגי ב'טירונות', הפציע השנה, במקביל ל'אמא ואבאז' גם כחרדי בסרט 'למלא את החלל'. אבל יש מצב שדווקא דמותו כארז, בן הזוג של יהודה לוי ואב תינוקה של מיה דגן, תותיר חותם תרבותי משמעותי יותר השנה.
עופר שכטר
לפני שאבנר ברנהיימר כתב את 'אמא ואבאז' הוא יצר את 'עד החתונה', בה משחק עופר שכטר את הראל, האח הצעיר והגיי של גיבורת הסדרה. הראל יוצא עם אמיר (ניב רז היפייפה) המתקשה לקבל את עניין המונוגמיה ההומוסקסואלית והשניים עוברים תהפוכות בקשר אך בסוף הסדרה מחליטים להינשא.
שכטר, שהתפרסם בעקבות 'אקזיט' ואז 'טלנובלה בע"מ' ו'האלופה', הוכתר רשמית כסמל מין כשתמונת ערום שלו פורסמה ב'פנאי פלוס' במקום הראשון ברשימת היפים והנכונים. ב'עד החתונה' הוא משחק דמות מתוקה, גאה ואוהבת והוא יפה כתמיד.
יוסף סוויד
ליוסף ג'ו סוויד (נשוי ואבא) יש מבט מכשף וסקס אפילו מטורף. אולי בגלל זה אוחובסקי-פוקס אוהבים להשתמש בו בסרטיהם. ב'ללכת על המים', סוויד משחק מלצר ערבי הומוסקסואל מיני במיוחד שמפתה את אקסל הגרמני, אותו מלווה הגיבור (ליאור אשכנזי). ב'בועה', זוכה סוויד לתפקיד מרכזי הרבה יותר ומשחק את אשרף, צעיר פלסטיני הנדלק על נועם (אוהד קנולר) בעוד שזה עושה המילואים במחסום.
אשרף מגיע לתל אביב, מזדיין עם נועם עד-לא-ידע ונכס ל'בועה' התל אביבית, מושג משאז הפך להיות פארודיה על עצמו. הסרט הרחוק מלהיות חף מבעיות אבל הוא מעמיד את סוויד כמושא תשוקה ויש סיבה לכך. אגב סטרייטים שמשחקים גייז- סוויד סוגר לנו ברשימה את חתיך-העל השלישי איתו מקיים אוהד קנולר סצנות סקס קולנועיות. מה שנקרא, אלוהים נותן אגוזים למי שאין שיניים.
עודד ליאופולד
עודד ליאופולד הוא ללא ספק אחד השחקנים החתיכים ביותר בישראל וב'רבעיית רן' הוא משחק את איתן רן, צלע אחת מרבעיית האחים ורואה חשבון מצליח הנשוי לנטע (מיכל ינאי) עם שתי ילדות, ורומן ארוך עם גבר. איתן עובר מסע של יציאה מהארון ועמוק אל חקר המיניות שלו, כולל סצנות סקס נועזות.
הוא העיד על כך שחשש לקראת סצנות המין עם דמותו של עידן רבינוביץ' אך שבסוף זה היה פחות קשה משחשב. מי רוצה להתחיל עם הבדיחה הראשונה?
ליאור אשכנזי
ליאור אשכנזי בעל עיני המלאך אמנם שיחק תפקיד ראשי בסרט של איתן פוקס ('ללכת על המים'), אך דווקא ב'בטיפול', הסדרה ששינתה את פני הטלוויזיה הישראלית, התעסק לראשונה בצורה מעמיקה בעניין זהות מינית.
ידין ירושלמי, דמותו של אשכנזי ב'בטיפול', מתחיל את מסעו כטייס מאצ'ואיסטי בחיל האוויר שנשלח לטיפול כשעולה שאלת יציבותו הנפשית, לאחר שהפציץ בניין ברמאללה ובו חפים מפשע. במהלך הטיפול הוא עובר תהפוכות רבות, מעימות ישיר מול המטפל (אסי דיין), רומן עם מטופלת אחרת (איילת זורר) ובסופו של דבר- עימות עם זהותו המינית דרך יחסיו אל חבר קרוב. דווקא כאשר המטפל מצליח לראשונה לגעת בנושא ההומוסקסואליות של ידין, הוא מוחזר לחיל האוויר ומאבד שליטה בתקרית טראגית.
הפורמט המיוחד של 'בטיפול' איפשר לקלף, שכבה אחרת שכבת, את הגבריות הסטרייטית שאשכנזי מביא לדמות ולגלות את נסתרי ליבו של ידין בצורה משכנעת ומרגשת. תנצב"ה.
אלון אבוטבול
נסיים עם הפתעה. לפני תפקידי אורח ב'עלייתו של האביר האפל', לפני 'שבתות וחגים' ואפילו לפני 'שתי אצבעות מצידון', התפקיד הראשון של אבוטבול היה בסרטו של עמוס גוטמן 'בר 51' מ-1985 ובו העוד-לא-סמל-מין שיחק את דמותו של ארנחואז, הומו מוחצן כמו שכבר לא עושים היום.
הסרט, המתאר את היחסים הקשים והמטרידים שבין אח ואחות תומאס (ג'וליאנו מר) ומריאנה (סמדר קילצ'ינסקי), מתרחש ב'דאון טאון' תל אביב, מקום אפל, מיני ומאיים. האחים מגיעים לבר 51 העלוב והמפורסם ושם פוגשים, בין השאר, את ארנחואז הרזון והמחומצן אשר עובר בעצמו תהפוכות קשות במהלך הסרט. 'בר 51' לא היה הצלחה מסחרית אבל הוא, ואבוטבול, יצרו דימוי חדש (אם כי, כאמור, מיושן לימינו) של הומוסקסואליות. עזבו את זה תקלטו אותו בתמונה!