אם צפיתם בשנה האחרונה בהצגה העוסקת בתכנים להט"בים, סביר להניח שהיא הוצגה באולם התיאטרון של המרכז הגאה בגן מאיר ת"א.

באולם התיאטרון, חלק בלתי נפרד מהמרכז הראשון מסוגו בעולם, מועלות מגוון הפקות של קבוצות תאטרון קהילתיות שהמרכז הגאה משמש להן בית וקבוצות עצמאיות החוזרות פעם אחר פעם להציג את הפקותיהן במרכז, באינספור פסטיבלים ואירועי תרבות לאורך כל השנה.

פעילותו הענפה של תחום התרבות במרכז הגאה מקבלת השבוע חיזוק משמעותי נוסף, עם הפיכתו של אולם התיאטרון לתאטרון עצמאי תחת השם - "תיאטרון הקוביה". הנעשה כחלק מתהליך ארוך לשיפור חיי התרבות הקהילתיים.

"התיאטרון במרכז הגאה מארח ואירח הפקות רבות בעלות אוריינטציה גאה", מסביר אביהו מיזן, רכז תרבות ואירועים במרכז הגאה, "ישנם מופעים שאנו מבינים שהבמה שלנו היא היחידה בה התוכן שלהן יוכל לבוא לידי ביטוי. הבמה שלנו מכילה סוגיות מגדריות ומיניות ומאפשרת לפרוץ גבולות, לנפץ מסגרות ולקחת את הצופה למקומות חדשים. בלי להיות רומנטי מדי, שהדלת של האולם במרכז הגאה נסגרת הקופסה השחורה שלנו מאפשרת לקהל ולשחקנים להיות לגוף אחד, מאפשרת לכל הנוכחים בחלל להרגיש בצורה האותנטית ביותר מהי הקהילה הגאה ומהו המסר. כל זאת נעשה על ידי שחקנים מקצועיים, בימאים מוכשרים, כותבים מקוריים וצוותי הפקה שעמלים ימים כדי שהתוכן ייצא לפועל".

אילו הפקות עולות במרכז הגאה?

"התיאטרון מעלה תכנים מכל הקשת הלהט"בית (ומכל ז'אנר אמנותי: תיאטרון, מחול, הופעות חיות וכדומה) ומתגאה במגוון הרחב שלו. לדוגמה- במרכז עולות, נכון לחורף 2015, שתי ההצגות הטרנסיות המובילות בקהילה ושני מופעים קווירים".

ההצגה
ההצגה "מתחת לעור" במרכז הגאה|יח``צ: המרכז הגאה

בין המופעים שהועלו במרכז הגאה בחורף 2015, ניתן למצוא את "רומיאו ויוליה", "הלב הנורמלי", "המפתח בחלון", "מתחת לעור", "אני לא עושה שום דבר למען השלום", "ג'נדר בנדר" (מחול), "חי", מופע הקברט "קטסטרוף", תיאטרון אימפרוביזציה, "בוגרשוב 34", "מיסטר נייס גיי" (מחול) ועוד.

מהי משמעות הלוגו החדש?

"הקוביה מייצגת את הצורה הפיזית של האולם בו אין הפרדה בין הבמה לקהל אלא כל מופע הוא חוויה שונה לחלוטין בה החלל מסודר בצורה אחרת. למרות צבעו השחור המספק חוויה אינטימית, הלוגו צבוע בשלושה צבעים, בהשראת הצייר פיט מונדריאן (ממייסדי המודרניזם), שמטרתם להראות את ההשתנות באולם ואת היכולת של החלל השחור להכיל כל סוגיה צבעונית שהיא. כמו כן, העיצוב המודרני נבחר להראות את הסוגיות פורצות הדרך והמקוריות אשר עולות באולם. בקוביה יש אלמנטים מורכבים (כמו שיטת הצביעה) הבאים לסמן את מורכבות התכנים. התקרה החשופה מביאה לידי ביטוי את המעוף ואת תקרות הזכוכית שהתכנים העולים בתיאטרון שוברים. הקירות השקופים משקפים את שבירת 'הקיר הרביעי' (מושג בתיאטרון המתייחס אל הקיר הדמיוני המפריד בין הקהל לבמה, מעיין קיר שקוף חד-כיווני שהצופים מביטים דרכו על המתרחש)".

המרכז הגאה הוקם בשנת 2008 על ידי עיריית ת"א על-מנת להוות בית לקהילה הגאה בעיר, והוא היחיד והראשון מסוגו במדינת ישראל. על-פני 4 קומותיו מתפרסים משרדי הארגונים הגאים, חדרי פעילות, סטודיו מחול, גן ילדים למשפחות מהקהילה ועוד. המרכז, שהחל כמקום לקבוצות חברתיות וקבוצות תמיכה, הפך במהרה למרכז תרבות חשוב בסצנה הגאה..

המרכז הגאה מציג תכנית אומנותית, כאשר בכל רבעון עולות כ- 15 הפקות, בהן מעורבים כ-60 שחקנים,  למעלה מ-30 אנשי הפקה וכ-300 אנשים מדי שבוע המגיעים לצפות בתכנים השונים.

"אולם התרבות במרכז הגאה שואף להמשיך להוביל, לפתח ולתמוך בתרבות גאה ולהנגישה לקהלים נוספים בתוך הקהילה ומחוצה לה", אומר מיזן, "במטרה ליצור חיי תרבות להט"בים פוריים ולהעביר את מסרי הקהילה הגאה החוצה".