>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
הלהקה "ידועה בציבור" עושה מוזיקה אלטרנטיבית מחשמלת כבר שלוש וחצי שנים. ממש לאחרונה הן הוציאו את הדיסק הראשון בהפקה עצמית ושחררו כבר סינגל ראשון. כעת, ההרכב משחרר לראשונה את הסינגל השני שלו לקראת הופעתו ב-30/5 באוזן בר.
אז איך זה לשלב בין אמנות, מוזיקה, לסביות וזוגיות? ישבנו לשיחה עם הסולנית, נגה שפר ועם עירית ועדיה, הבסיסטית של ההרכב לשיחה צפופה. שפר, במקור מקרית ביאליק, כותבת ומלחינה את השירים בהרכב, אך היא בכלל עורכת דין במקצועה. מעצם היותה לסבית בזוגיות ארוכה, השירה שלה מופנית אל נשים.
עירית ועדיה במקור מירושלים ופסיכולוגית בהכשרתה. היא ובת זוגה הפכו לאמהות מאושרות לפני כחודשיים לאחר שועדיה ילדה בן בכור. חוץ משתיהן, ההרכב מונה עוד שני חברים וחברה - כולם סטרייטים.
"השם של ההרכב הוא קצת טריקי", מספרת שפר על השם שניתן להרכב. "מצד אחד זו הכרה שהיא לא ההכרה הממסדית הרגילה של נישואין. מצד שני, אנחנו עדיין כן רוצות את ההכרה, אנחנו רוצות להיות ידועות. אין ספק שאנחנו רוצות להיות באיזו דרך בתוך ההגדרה ולהשתייך".
ועדיה מוסיפה: "יש לנו איזה צורך לקבל תוקף מהעולם ולהיות ידועים בציבור. אנחנו רוצות שיכירו אותנו באמת מעבר לעצמנו וזה גם מכניס לקונפליקט עד כמה צריך לעשות פשרות מבחינת עיבודים ולכתוב מוזיקה מיינסטרים לגמרי. יש לזה כמה משמעויות. אחת מהן מתבטאת בתוכן של השירים שהוא שונה, בגלל שנגה חיה עם אישה היא מן הסתם כותבת לנשים".
הסינגל "תסתכלו"
המוזיקה של המיינסטרים היא מוזיקה של גבר ואישה
אז האם העובדה שההרכב שר שירי אהבה מאישה לאישה מונעת ממנו לפרוץ לקהלים נוספים? שפר מסבירה, כי איננה נותנת לזה להיות שיקול. "אני כותבת מה שאני כותבת, זה נון-אישו. במקרה הטקסטים מופנים לאישה לאישה. אין לי ספק שזה מונע מאיתנו לפרוץ לקהלים יותר רחבים, המוזיקה של המיינסטרים היא מוזיקה של גבר ואישה"
"ברגע שזה נון אישו כך זה גם פונה החוצה ,למרות שהופענו במסיבות נשים וזה יותר מדבר עליהם, אולי זה ירתיע את גלגל"צ", מוסיפה ועדיה.
אז מצליחים להתפרנס מזה?
ועדיה מסבירה: אנחנו עדיין לא מרוויחות מזה כסף וגם כשנתחיל להרוויח נהיה חייבות לשלם לבת הזוג שלי שהיא בעצם המפיקה שלנו. היא פחות או יותר החברה השישית בהרכב.
"לי זה לא קל, כי אני מאוד מאוד מושקעת בהרכב וזה לוקח לי המון אנרגיות נפשיות וטכניות", מוסיפה שפר. "אני עובדת במשרד של עורכי דין ויש לי ימים הזויים שהופעתי עד מאוחר והייתי חייבת לקום בבוקר לעבודה וזה לא פשוט בכלל.
אם זה דורש כל כך הרבה משאבים, אז בשביל מה?
ועדיה: אני חושבת שיש המון משמעות לזה שאנחנו ממשיכות עם ההרכב למרות שאנחנו לא מרוויחות כסף. אנחנו גם לא זוכות לתודעה ציבורית רחבה ועם כל זאת אנחנו חמישה אנשים שמחויבים לפרויקט הזה מכספנו. יש בזה המון כוח כי יש מעט דברים שאנשים עושים בלי כסף ופרסום, אנחנו עושים את זה מאהבה וזה מוביל גם לסיפוק מאוד מאוד גדול.
שפר: אני מאוד מאוד אוהבת את זה ברמה שאין לי כל כך אפשרות לא לעשות את זה. אני פשוט חייבת לכתוב ולנגן. הרגעים הכי הכי יפים שלי זה הרגע שיש חיבור בתוך ההרכב, בחזרות, פתאום קורה משהו חדש.
הופעה בחודש תשיעי
מה הוא רגע השיא בחיי ההרכב?
שפר: בהופעה האחרונה שהופענו עם עירית לפני שלושה חודשים היא הייתה בהריון בחודש תשיעי עם בטן ענקית. למרות שהיא הייתה בחודש תשיעי היא ניגנה אתנו על הבמה. זה היה מרגש לחשוב על זה שהתינוק בבמה.
ועדיה: בהופעה שלפני הלידה כבר לא הופעתי והייתי בקהל. זה היה מרגש לשבת בקהל כי ידעתי שבהופעה הבאה אני אהיה כבר אימא. זו גם הייתה הפעם הראשונה שראיתי את ההרכב לא מהבמה ואהבתי מאוד את מה ששמעתי.
שפר: אני רוצה שיבואו הרבה אנשים להופעות. אמנם יש לנו קהל די קבוע מפרגן ואוהד, אבל חסרה לי ההתחדשות וההיחשפות לקהל יותר רחב שיביא לתזוזה באנרגיה של ההופעות.
אז האם זוגיות נשית שונה מזוגיות רגילה? "קשה לי להשוות זוגיות לסבית לזוגיות סטרייטית, כי זה מה שאני מכירה", אומרת שפר. "אני רואה בזוגיות שלנו בעיקר יתרונות, ברמת התקשורת, ברמת החברות, ברמת האינטימיות. בשבילי הכול נורא קל, הכול נורא מובן לי, אין לי הרבה מחסומי תקשורת הכול די זורם". ועדיה מסכימה: "התקשורת והיכולת להבין אחת את השנייה הם מאוד עמוקים, אבל בגלל שזה שתי נשים הגבולות יותר מטושטשים ויש פחות נפרדות. צריך לעשות קצת יותר מאמץ בכדי שכל אחת תשמור על האינדיבידואליות שלה, אחרת יכולה להיות התמזגות. פשוט צריך לשים לזה יותר לב, אני חושבת שרוב הזוגות של הלסביות מסוגלות לייצר את הנפרדות הזו".