>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק הצטרפתם?

רועי יולדוס רוזנצוייג (צילום: תומר ושחר צלמים)
רועי יולדוס רוזנצוייג, עורך הערוץ|צילום: תומר ושחר צלמים
לא פשוט להיות לסבית, הומו, ביסקסואל או טרנסג'נדר בישראל בשנת 2011. לצד רגעים טובים, יוזמות מבורכות ועשייה מעוררת השראה של חברי הקהילה הגאה, נראה כי משהו מעט נתקע בכל הקשור למאבק הגאה.

לא חגגנו ברחובות את הזכות להינשא - כמו חברינו בניו יורק, לא נהנינו משיפור נוסף במעמדנו ומשוויון זכויות בכל הקשור לאימוץ ולפונדקאות, הצעות חוק למען הקהילה הגאה טורפדו בכנסת ישראל, וארבעה בני נוער התאבדו, ככל הנראה משום נטייתם המינית.

ובכל זאת, היו אנשים שהפכו את השנה הזו לטובה יותר עבור כולנו: אותם אנשים שעשו קצת מעבר והצליחו לשנות, להשפיע ובעיקר - לעורר השראה. ערוץ הגאווה גאה להציג בפעם הראשונה את "היכל הקהילה - אנשי הגאווה של 2011". רשימת חמישים הגאים והגאות, המשפיעים ומעוררי ההשראה של השנה החולפת, המורכבת מנשים, גברים, סיסג'נדרים, טרנסג'נדרים שלכולם מכנה משותף אחד: היותם חברי הקהילה הגאה

>> מי במקום הראשון

איך בחרנו את חמישים המשפיעים?

המונח המורכב "קהילה גאה" הוא הראשון עמו התמודדנו במשימה הלא פשוטה של הרכבת הרשימה. מי שייך לאותה קהילה? מי מרכיב את אותו פסיפס אנושי צבעוני ומיוחד? מי משפיע? על מי? באיזה אופן? עניין ההשפעה אינו מדיד לעתים.

הופעה שלומי שבן 2011 אורנה בנאי (צילום: ראובן שניידר )
הספיקה להיכנס לרשימה. אורנה בנאי|צילום: ראובן שניידר
איך משווים בין פועלו של מתנדב צעיר ואלמוני בקבוצת נוער גאה לכוכב גדול המופיע בפריים טיים? איך מדרגים מנהלת מסיבת נשים גדולה אל מול פועלה החשוב של טרנסג'נדרית במאבקה? איך בוחרים בין מאות היוצרים, האומנים, אנשי התקשורת והתעשייה, המתנדבים, הפעילים והפוליטיקאים?

לשם כך נפגשנו כתבי הערוץ השונים: דני זאק, רננה לויאני, יאיר פרי, שירלי קליינמן, אמיר תומר, משה טצת ואנוכי, ועשינו ימים כלילות במטרה להרכיב את הרשימה של האנשים הנפלאים שעושים את החיים שלנו ליותר קלים, מעניינים, מצחיקים ועשירים. 

הרשימה איננה מסכמת את פועלם הענף של אנשים גדולים ורבים שתרמו לקהילה הגאה במהלך השנים, כמו גם אין בכוונתה להציג את ידידי הקהילה הסטרייטים החשובים, שפילסו את הדרך בעשרות השנים האחרונות. אנשי הגאווה בהיכל לא נבחרו משום שהם גאים, אלא משום שעשו דבר מה ייחודי ומשמעותי עבור הקהילה הגאה בשנה החולפת.

חלק מהחמישים שנבחרו אכן פועלים שנים רבות, אך גם השנה הוכיחו את מעורבותם בקהילה, התחדשו והעשירו את חיי כולנו. אחרים נכנסו למעגל בשנה החולפת, לאחר שתרמו ממרצם וכישרונם לרווחת כולנו באופן ייחודי.

>> איזה מקום יניב ויצמן?

תמהיל הרשימה הורכב מאנשים מתחומים שונים, בעלי נטייה מינית שונה, בעלי תחום עיסוק אחר – שביחד יצרו את אותו מארג מסקרן ומרשים. אופי הבחירה התמקד בראש ובראשונה באותם אנשים שהצליחו לשבור את תקרת הזכוכית: אנשים שעשו דבר מה יוצא דופן, חדשני ופורץ דרך השנה מצאו את דרכם לרשימה בכבוד. גם אם מדובר בפרויקט קטן, אישי, פרטי – ההיסטוריה הוכיחה שמהפיכות גדולות החלו בצעד קטן.

משה לניאדו (צילום: תומר ושחר צלמים)
בזכות היוזמה ובגלל הנושא החשוב: משה לניאדו במקום השני|צילום: תומר ושחר צלמים
חלק מהם פועלים במסגרת תפקידם הרשמי למען הקהילה, אחרים עוסקים בתחומים שונים ומגוונים, אך מצאו זמן לעזור לקהילה שלמה מתוך מחויבות אישית, ושינו עולמות. יש שהתגלגלו אל תוך העשייה במקרה, ואחרים שזוהי תמצית חייהם. ברשימה תמצאו כאלה, שעיקר השפעתם הוא בחדירתם למיינסטרים וקירובה של הקהילה הגאה למרכז – וגם אם לא פעלו מתוך משנה סדורה, השפעתם רבה. 

ביקשנו לתת ביטוי לכל הפלחים המרכיבים את הקהילה הגאה, תוך ניסיון לתמרן במטריצה מורכבת ולא פשוטה – בין הומואים, לסביות, בי וטרנס, בין צעירים ומבוגרים, בין כאלה שלוקחים את נטייתם המינית "בקלות", ויודעים לצחוק על עצמם, לאחרים שכרגע מתמודדים עם שאלת הזהות, וחייהם גיהינום. הקושי בהרכבת הרשימה מבטא את ההתמודדות הלא פשוטה של ערוץ הגאווה, ששם לעצמו להיות לבית לקהילה, מתוך מחשבה שרב הדומה בינינו על השונה.

דנה זיו, ענת ניר וליאור אלפנט (יח``צ: קרן מנור,  יחסי ציבור )
ענת ניר, דנה זיו וליאור אלפנט: הלסביות הבולטות של השנה|יח``צ: קרן מנור, יחסי ציבור
בהכנת הרשימה הדהד בראשי מכתבו של הצעיר בן ה-14, שרק לאחרונה שלח מכתב מרגש למערכת, וסחף אחריו רבים, בו תיאר את הסבל היומיומי שהוא חווה - רק בגלל שהוא הומו.

חשבתי על כל אותם צעירים שלומדים להכיר את עצמו ולא אוהבים את מה שהפכו להיות. הצעירה שחושבת שחייה הולכים להיות קשים ורעים, שאין לה עתיד רק משום שהיא לסבית או דו מינית, את אותה ילדה שנולדה בגוף הלא נכון, ונתקלת מדי יום בהצקות ואלימות ואינה רואה את האור – עבורם ועבור מי שהיינו כולנו, הרשימה הזו מיועדת. היכל הקהילה 2011 מוכיח כמה מוכשרים ואמיצים אנחנו יכולים להיות.

אין תמונה
אסי עזר - היישר למקום ה-12: בזכות הפריים טיים

2011: מה היה לנו השנה?

אז מה היה לנו בשנה החולפת? חבר הכנסת הגאה היחיד מחוץ לארון המשיך להילחם למעננו בבית הנבחרים, שלושה תאים גאים קמו בכנסת ישראל בשלוש המפלגות הגדולות, תומר היימן הביא לנו כבוד בפסטיבלי קולנוע בעולם, עברי לידר הפגיז עם המקצוענים הצעירים, ותצוגת אופנה של ארגון הנוער הגאה הביאה את מיטב המפורסמים והמעצבים של הקהילה.

הארגונים הגאים המשיכו בפועלם החשוב ביחד עם אלפי המתנדבים שתורמים ממרצם ומזמנם לטובת כולנו. הגאווה הגיעה לפריפריה עם פעילויות ומסיבות בשרון, בר חדש נוסד גם בירושלים. במקביל, המשיכו אנשי הלילה של תל אביב לפרוח ולהצדיק את תוארה של העיר הוורודה הראשונה.

גל אוחובסקי (צילום: ראובן שניידר )
בעשיריה הראשונה - גל אוחובסקי|צילום: ראובן שניידר
אירועי הגאווה הביאו אלפי תיירים באחד המצעדים הגדולים שידענו, נבחר יו"ר חדש לאגודה, והומואים, לסביות, בי וטרנסג'נדרים המשיכו להיכנס לכיתות במערכת החינוך ולחשוף קהל צעיר להוויה הגאה. הארגונים הגאים הדתיים זכו להכרה בינלאומית על ידי ממשלת צרפת, וארגון הנוער הגאה יזם ואירח בכנסת וועידה בינלאומית של בני נוער מכל העולם.

>> אסי עזר נכנס להיכל, אבל באיזה מקום?

כוכבי הקהילה המשיכו בחדירתם לפריים טיים: אסי עזר כיכב ב"אח הגדול" וב"שלוש", אביעד קיסוס פרח עם "24/7" ו"וויפאאוט", כמו גם בתכנית הרדיו היומית עם טל ברמן. גילי שם טוב הכניסה אהבה לכולנו ודנה אינטרנשיונל ייצגה אותנו בכבוד באירוויזיון.

יובל טופר (צילום: תומר ושחר צלמים)
הטרנסג'נדר הראשון שנכנס להריון. יובל טופר סוגר את הרשימה|צילום: תומר ושחר צלמים
במובנים רבים, השנה הנוכחית הייתה שנה של הרגעים הקטנים: השתתפותו של יהודה פוליקר ביום הזיכרון השני לרצח בברנוער ריגשה מאות שהגיעו להיזכר ולהזכיר, מאבקה הצודק והחשוב של רחלי אלגבסי למען משמורת על ילדה לאחר מות זוגתה באסון הכרמל זכה לכותרות ראשיות, גייז נלחמו בסטיגמה ויצאו מהארון כנשאי HIV בקמפיין ייחודי וחשוב של הוועד, ומאבקם החשוב של הומואים בישראל 2011 למען שוויון זכויות במתן שירותי פונדקאות סחף את כולנו.

טרנסג'נדרים המשיכו במאבקם למען ייצוג הוגן והגון בתקשורת על אמצעיה השונים, ציינו את יום הזיכרון למען טרנסג'נדרים בצעדה מרגשת, וקיימו יום עיון מיוחד בסינמטק תל אביב.

בתוך מציאות זו עלה גם ערוץ הגאווה של mako ב-1 בספטמבר לאוויר. כיוזם הערוץ ומנהלו, הרגשתי שהגיע הזמן לתת ביטוי לקהילה הגאה - על גווניה השונים, להביא מהקולות שלנו וליצור יחד ערוץ בו נהנה יחד מתכנים המעניינים אותנו, מדברים עלינו ולנו בגובה העיניים.

הראל סקעת פרומו (צילום: אלעד וייסמן)
בגלל הזוגיות עם עידן רול: הראל סקעת במקום ה-30|צילום: אלעד וייסמן
רשימת החמישים של היכל הקהילה מפרקת את המושג "קהילה", ומציגה את האנשים מאחוריה.

פועלם של הומואים, לסביות, ביסקסואלים וטרנסג'נדרים אמיצים, יצירתיים, יוזמתיים ומוכשרים בשנה החולפת, על רגעיה היפים והמרגשים, החשובים והבולטים, מעיד יותר מכל: אנחנו כאן, ואנחנו גאים.

>> לרשימה המלאה של החמישים, היכנסו

>> ילד בן 14: "אולהים, למה בראת אותי הומו?"

 >> היכנסו לכתבות נוספות בהיכל הקהילה