בשבוע הבא עתיד להיפתח בהיכל התרבות בתל אביב פסטיבל הדראג הישראלי הגדול, אשר צפוי לארח כ-2,200 משתתפים בעשרות אירועים, ביניהם הופעות, סדנאות והרצאות בהשתתפות כ-50 אמני דראג מקומיים. בין שלל האירועים תתקיים בפעם השנייה תחרות הדראג "לילהפלוזה" (24.1), שבסיומה יוכתר מלך או מלכת הדראג הבאים של ישראל, בשיתוף וורנר מיוזיק.
המופע אמנם סולד אאוט, אבל כבר עכשיו ניתן לספר כי במהלכו יוענקו בפעם הראשונה אותות הוקרה לארבעה מעמודי התווך של קהילת הדראג הישראלית: המפיק האגדי שמעון שירזי, מנהל הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה יאיר הוכנר, מלכת הדראג המצליחה קיי לונג, שאף תנחה את תחרות הדראג. בנוסף לשלושת פרסי ההוקרה הללו, תזכה מלכת הדראג הוותיקה דיווה די לפרס מפעל חיים.
את דמותה של דיווה די מגלם דניאל יאיר מאז שנות ה-80. דיווה די הייתה שותפה פעילה, מנחה, מנטורית ואמנית פורצת דרך שכיכבה בשלל ליינים שונים בעולם הדראג הישראלי. הדיווה הוותיקה לימדה דורות שלמים את רזי המקצוע וטיפחה קריירה עשירה הנמתחת על פני חמישה עשורים, עם מאות הופעות בלתי נשכחות על במות בארץ ובעולם. "זה מרגש לקבל הערכה מאנשים בתחום שלך, על מה שעשיתי ועזרתי ליצור בדראג", אומרת דיווה די ל-mako. "מתמרץ להמשיך וליצור ולפעול לחיזוק האמנות הזו, שכה קרובה לליבי".
דיווה די, מה לדעתך נקודת החוזקה של עולם הדראג הישראלי?
"מחד יש כיום הרבה יותר אמני ואמניות דראג במגוון סגנונות, ומאידך רוב אותם אמנים ואמניות מופיעים רק בתחומי הקהילה הלהטב"ק+. בזמנו חלק מהאג'נדה של הדראג בארץ הייתה להיות גם גשר תרבותי ובידורי לטעמי, הרבה מזה כבר לא קיים".
שירזי: "הדראג הישראלי מגוון, נועז, יצירתי ומקורי"
מלך חיי הלילה שמעון שירזי, שהפקות הענק שלו מלוות את הקהילה הגאה הישראלית עוד מתחילת שנות ה-90, תמיד נתן במה מכובדת לאמני הדראג הישראליים, בין אם על הבמה המרכזית במצעדי הגאווה בתל אביב, ובין אם במסיבות הענק של המפיק המוזיקלי עופר ניסים. במשך ארבעה עשורים שירזי אירח מלכי ומלכות דראג מהארץ ומחו"ל, הקפיד על נראות מבורכת על גבי הזמנות, פוסטרים ומדיה חברתית וטיפח את קהילת הדראג הישראלית.
"הדראג הישראלי מגוון, נועז, יצירתי ומקורי - זוהי אמנות לשמה, תרבות חזקה ובועטת", אמר שירזי ל-mako בשיחה מיוחדת לקראת קבלת פרס ההוקרה. "אנחנו חיים במדינה שיש בה לחץ מתמיד והחיים כאן לא פשוטים. מתוך השמחה והאושר ולצד הכאב והעצב נוצר סרקזם משובח ורב-גוני, שמוסיף המון ליצירת אמנות מקורית, שבאה לידי ביטוי גם באמנות הדראג הישראלית. האומנות הכי בועטת צומחת משם וזה ניכר בכישרונות מקומיים ברמה בינלאומית. במיוחד בשנה שבה קיבלנו כתף קרה ממלכות דראג בעולם, מה שחיזק בעיניי את הדראג הישראלי וסייע לתרבות הזאת להתפתח בצורה אמנותית ויצירתית יותר".
שירזי נזכר איך כבר בשנות ה-90, בתקופה שבה נשמעה הצעקה הגדולה לטובת שוויון וקבלת האחר, היו אלה מלכות הדראג שהובילו את המאבק ב"וויגסטוק" הראשון המפורסם, שבו היו היתקלויות עם המשטרה. "לדראג הישראלי יש מקום במאבק של הקהילה באמצעות מופעים, דרך הביקורת והמסרים שהם מעבירים. אין ספק שהן חלק ניכר מההצלחה, אבל לא רק - הדראג הוא הגליטר של הלילה. אין חיי לילה בלי דראג, הן התוספת בכניסה, ברחבה ועל הבמה והן חלק בלתי נפרד מתמהיל של כל מסיבה טובה".
שירזי אמר כי הכרת התודה שלה הוא זוכה מחממת את הלב, בייחוד כשהיא ניתנת עבור עשייה שלא תמיד הייתה קלה. "כשפועלים ויוצרים זה לא על מנת לקבל תמורה, אבל כאשר היא מגיעה זה תמיד מבורך ומרגש", הוא אמר. "זה המקום להזכיר ולזכור שחיי הלילה הם תרבות לכל דבר ועניין. זה המקום לתת במה לכל הכישרונות ומשם צומחת האומנות".
הוכנר: "יש מגוון עצום בדראג הישראלי"
בתור מנהל הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה, הקפיד יאיר הוכנר לשבץ את מלכות הדראג המובילות בתל אביב על גבי הפוסטרים ושערי התוכניות של הפסטיבל, ובשנים האחרונות אמני הדראג המקומיים הופיעו באופן קבוע באירועי הפסטיבל. בעבר הוכנר ייסד את תחרות ה-TLVFest Drag Search, שבה סומנו מלכי ומלכות הדראג הבאים של ישראל, וגם קיים אירועים בהשתתפות אמנים מהארץ והעולם. מדי שנה, מקפיד הוכנר לשבץ בפסטיבל הבינלאומי סרטים גאים העוסקים בתרבות הדראג מרחבי העולם.
"לאות ההוקרה יש המון משמעות מבחינתי", מספר הוכנר ל-mako. "בעבר קיבלתי פרסים על הסרטים שביימתי וצעדתי על שטיחים אדומים בקאן וברלין, אבל אף פעם לא קיבלתי אות הוקרה או פרס על הפעילות התרבותית. זה מרגש מאוד לקבל הערכה כלשהי מגוף מקומי וקהילתי".
באוקטובר הקרוב יציין הפסטיבל הבינלאומי שייסד הוכנר 20 שנים. "מהשנה הראשונה מלכות הדראג היו בפרונט ותמיד היו נוכחות בפסטיבל, בין אם זה בהנחייה, הופעות או אפילו על גבי הפוסטרים", מספר הוכנר ומזכיר את המופעים "פאות קדושות עושות את הוליווד" ו"סקוויזי בוקס" שעלו במסגרת הפסטיבל. הוא ממשיך ומפרט רשימה מפוארת של מלכות מפורסמות מהעולם שהגיעו להופיע במסגרת הפסטיבל, ביניהן ג'ינקס מונסון, שרון נידלס, פפרמינט, אלכסיס מישל, שרי ויין, ג'קי ביט ועוד. "זה מרגש ומשמעותי ש-One Night Only, המומחים מספר 1 בארץ לדראג, מעריכים ומוקירים".
הוכנר מספר שלדעתו היתרון המרכזי של סצנת הדראג הישראלית היא המגוון שבה. "יש מגוון עצום בדראג הישראלי. יש המון סוגי דראג מבחינה מגדרית וגם מבחינת ז'אנר", הוא מספר. "יש דראג קלאסי כמו מהסרט 'פריסילה מלכת המדבר', יש דראג פוליטי וחברתי, יש דראג עדתי שמביא את הפוראח למרכז ועושה הרמות מטורפת. יש גם מגוון גילאים ומגזרים רחב וכל אחד מביא את הפרספקטיבה שלו".
קיי לונג: "אנחנו לא מוותרות על הצדק"
מלכת הדראג הגבוהה ביותר בארץ (ואולי גם בעולם), היא פאשניסטה ומעצבת אופנה, אושיית חיי לילה וגם הבעלים של הליין הדראג הפופולרי "גלאמזון". קיי לונג, אשר מככבת בסצנת הדראג כבר יותר משלושה עשורים, דאגה ליצור דראג ולטפח את הסצנה בכל מדיה אפשרית, בין אם זה בעיתונים, ברשת, בפודקאסטים או בטלוויזיה. קיי לונג ייצגה את מדינת ישראל בפסטיבלים ואירועים ברחבי העולם ונתנה קול דומיננטי למלכות ומלכי דראג בכל פינה באמצעות לא מעט כישרון והרבה חיוביות ואור.
"כשבישרו לי שאקבל את ההוקרה על התרומה שלי לעולם הדראג הרגשתי ניצחון", היא מספרת בשיחה עם mako. "תמיד כיף לקבל הוקרה ואהבה, אבל מבחינתי זה הניצחון של הילד הנשי שגדל בבאר שבע, עיר שבה לא היה דבר כזה 'מלכת דראג' או פרפורמרית בסגנון שלי. קיבלתי הרבה שמות גנאי בילדות ולקחתי את התחביב והפכתי אותו למקצוע". _OB
קיי לונג, שבין היתר מעבירה הרצאה על סיפור חייה שנקראת "כיצד הפכתי דפקט לאפקט", מספרת כי במהלך השנים הרבה דלתות נסגרו בפניה כי היא קווירית. "אני מלכת דראג מוגזמת וקשה לעיכול, אז נלחמתי תמיד - לא נתנו לי להיכנס מהדלת הקדמית אז נכנסתי דרך החלון", היא אומרת. "אני שמחה להיות זו שסללה לקהילה שלמה את הדרך לעולם המיינסטרים - לעולם האופנה, לטלוויזיה, אירועי רווקות, אירועי ועדי עובדים , תוכניות אירוח וגם לריאליטי. תמיד מרגש לקבל פרס שמראה על הערכה ואהבה שחוזרים אליי חזרה".
מבחינתה של קיי, סוד הקסם של עולם הדראג הישראלי מגיע דווקא מתוך יצר ההישרדות שלנו. "כישראלים אנחנו הישרדותיים ולוחמים. אנחנו לא מוותרים על הצדק ועל הרצון שלנו שיקבלו ויכבדו אותנו", היא אומרת. "עולם הדראג עבורי הוא לא סתם גבר שלובש פאה ושמלה. עבורי זו תרבות, זו דרך חיים, זו השקעה והכי חשוב עבורי זה לתת לקהל שעה של צחוק והומור. היכולת שלי להיות ישירה ולהגיד בסטנדראג כל מה שכולם חושבים וחוששים להגיד בפומבי. החוזק שלנו זה בפתיחות של הקהל, באהבה שאני זוכה מאלפי בנות שהופעתי עבורם רגע לפני החתונה, או בהופעות גדולות. גם הסרטונים שלי והמפגש שלי עם אנשים אמיתיים ברחוב חשוב לא פחות".