מיס-קונספציה זה לא רק שם מהמם למלכת דראג ונדמה שגם אנחנו בקהילה הגאה לפעמים שבויים בקלישאות של עצמנו. את הנחות הבסיס המוטעות לגבי אמנות הומוסקסואליות מבקשת עכשיו "גלריה פאן" לאמנות הומוסקסואלית לשבור: אסתטיקה ותרבות גאה כוללות הרבה יותר מפאלוסים זקורים או עכוזים אפרסקיים, וניתן לגשת לנושא מכיוונים שונים ומגוונים. 

כך לדוגמה, הדיוקנאות של שני הספורטאים המקצועיים שיצאו מהארון, המתאגרף הטרנסקסואל פטריסיו מנואל והקפצן האולימפי מתיו מיצ'אם, (אותם ציירו זוג האמנים Greif Lazic מברלין), הם לחלוטין חלק מהתרבות הגאה. גם האיורים הרכים של האמן הערבי חמודי אל-מהדי אינם מציגים מיניות בוטה, ובכל זאת מצליחים להעביר תחושה קווירית חזקה.

תערוכה של אמנות הומוסקסואלית לא חייבת להתבטא בבוטות מינית גרפית. יש מנעד רחב של דימויים וסמלים, צורות ומרקמים הנכללים תחת ההגדרה הזו, ולמעשה, האמנות עצמה אפילו לא חייבת להיות מיוצרת על ידי גברים הומוסקסואלים. 

"דיים עדנה" - איל אלף אופיר|צילום: יצירתו של איל אלף אופיר

תעיד על כך הצלמת הרוסייה קייט זכרוב, שצילומיה מופיעים בתערוכה החדשה של "גלריה פאן" - "אלילים וזהויות". הפרשנות לתמונה נתונה בידי הצופה: האם הם אחים, או שמא מאהבים? זכרוב עצמה עלתה מרוסיה לפני זמן לא רב ללא המצלמה שלה, אותה נאלצה להשאיר מאחור, וכעת היא מקווה כי באמצעות התערוכה אולי תוכל למכור יצירה ולרכוש לעצמה מצלמה טובה. היצירה של זכרוב מתאפיינת באסתטיקה הומואית מושלמת, לכן לא הייתה יכולה להציג אותה לראווה ברוסיה, אשר אוסרת על "תעמולה הומוסקסואלית". 

גם היצירה "דיים עדנה" של אמן הפיקסל-ארט הישראלי איל אלף אופיר, אשר עשויה מקוביות משחק, היא יצירה הומוסקסואלית מהמעלה הראשונה, שאינה מציגה עירום גברי. הסמל של דיים עדנה, המשחק בין הזהויות, הפרפורמנס, הז'רגון - הכל מאוד הומואי. אותו הדבר ניתן לומר על הדיוקן המרהיב בשמן על בד של כוכב הטלוויזיה לאון שניידרובסקי, מידי האמן הפולני שחי בתל אביב אדריאן פרייג'ובסקי. 

סיגל מילר היא אמנית ישראלית שגם יוצרת אמנות להט"בית מכל הסוגים, ומציגה מצבים אינטימיים של אהבה חד מינית, של גברים וגם של נשים. למרות שסיגל היא בכלל סבתא הטרוסקסואלית גאה, היא מצליחה לדייק דימויים גאים וליצור יצירות רגישות ונוגעות. 

עבודתם של האמנים Greif Lazic (צילום: עבודתם של האמנים Greif Lazic)
עבודתם של האמנים Greif Lazic|צילום: עבודתם של האמנים Greif Lazic

נושא התערוכה נבחר בשל הקרבה הרבה שיש בתרבות הלהט"בית לתחומי האלילים והזהויות: מהאלילים הנסגדים משחר ההיסטוריה ועד לכוכבי תרבות הפופ של ימינו – גייז היו מאז ומתמיד  בחוד החנית של יצירה, ניסוי וחקר התודעה. מינקות ואילך, לסביות, הומואים, בי וטרנס, צומחים החוצה מתוך המשפחה הגרעינית שלהם, תוך כדי השלת העור הישן, אל תוך זהות חדשה הנקבעת על ידי ניסיון אישי בלבד, תוך כדי פריצת הדרך במהלך חיי היומיום. אלוהים יודעת שחסר לנו קצת מזה בשנה האחרונה.

התערוכה "אלילים וזהויות" תושק בלובי מלון הפוליהאוס, ברחוב נחלת בנימין 1 תל אביב, ביום ראשון, ה-19.9, ובה יציגו 15 אמנים ושתי אמניות מישראל, ארה"ב, פולין גרמניה ואוסטריה. היא תוצג עד תחילת חודש נובמבר והיא השנייה במספר כחלק משיתוף פעולה רחב יותר בין גלריה פאן לאמנות הומוסקסואלית, לבין מרחב האמנות החדש של רשת מלונות Brown Hotels לעידוד יצירה מקומית ובינלאומית – Art Brown.

למידע נוסף על התערוכה ויצירות נוספות