"העקידה", סרטם החדש של בני הזוג אייל קנטור ויואב קרן ("קבלו אותי", "לא משנה היכן") יוקרן בבכורה עולמית כסרט הנעילה של הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה, TLVFest, שיפתח בסוף החודש בסינמטק תל אביב. עלילת הסרט מתמקדת בבנימין, שחייו עומדים להשתנות כאשר הוא נחלץ לעזרתו של אבינועם, יהודי מאמין ובעליו של הבר התל אביב שבו הוא עובד. תחת חסותו של אבינועם בנימין מוצא מקום בטוח, אך אירוע לא צפוי כופה על שניהם להעביר יחד את השבת ויציף סודות אפלים מן העבר. 

קנטור וקרן ("קבלו אותי", "לא משנה היכן") הם בין היוצרים הגאים הכי פורים בישראל בימים אלה והסרט החדש שיצרו מסתמן כאחד מסרטי הגייז הנועזים ביותר שצולמו בישראל. "העקידה", דרמת מתח להט"בית, עוסקת בנושאים בוערים בחברה הישראלית כמו טיפולי המרה וכפייה דתית, והצפייה בסרט מוגבלת מגיל 18 ומעלה בשל סצנות מין ואלימות. 

הסרט המצופה של קנטור וקרן מצטרף ל-17 סרטי קולנוע ישראליים באורך מלא וכ-60 סרטים ישראליים קצרים שיוקרנו במהלך הפסטיבל, שיתקיים מה-31 באוקטובר ועד ה-11 בנובמבר. כפי שדיווחנו בעבר, את הפסטיבל יפתח הסרט "היפהפייה מעזה", סרטה של הבמאית הצרפתייה-יהודייה יולנד זאוברמן שעורר עניין רב בפסטיבל הקולנוע היוקרתי קאן.

"היפהפייה מעזה" נולד בעקבות היכרות של הבמאית עם צעירה טרנסג'נדרית עזתית באחד מסרטיה הקודמים, שסיפרה לה כי נמלטה מהרצועה מחשש לחייה והגיעה לתל אביב כדי להגשים את זהותה. כעבור מספר שנים זאוברמן חזרה לתל אביב כדי למצוא אותה, ובמהלך החיפוש היא פגשה שורה של נשים טרנסיות פלסטיניות, שחלקן עובדות בזנות וחלקן הצליחו להגשים את זהותן מבלי לעבוד ברחוב. 

"היפהפייה מעזה"|צילום: הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה, יחסי ציבור

שנה למלחמת "חרבות ברזל"

בין סרט הפתיחה לנעילה יתקיימו במסגרת הפסטיבל מגוון אירועים, ביניהם אירוע מיוחד לציון שנה ל-7 באוקטובר ולמלחמה, שבו תתקיים הקרנה מיוחדת לסרט הביכורים של אדם קלדרון "פרחים של מרציפן" (2014). 

קלדרון הוא יליד קיבוץ בארי ועלילת הסרט שאבה השראה מחייה של אמו, רותם ז"ל, שהייתה מעורבת בהפקת הסרט ונרצחה בקיבוץ בארי ב-7 באוקטובר. הסרט עצמו צולם במהלך מבצע "עמוד ענן" בבארי, ועם חלוף הזמן נשאר הסרט יצירה מיוחדת ויוצאת דופן בנוף הקולנועי המקומי. כל ההכנסות מהאירוע יתרמו לשיקום קיבוץ בארי, ועם סיום ההקרנה תתקיים שיחה עם מיקה קלדרון, אחותו של אדם ובתה של רותם

אדם קלדרון ואמו, רותם ז
אדם קלדרון ואמו רותם ז"ל|צילום: הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה

בנוסף, יוקרנו חמישה סרטים ישראלים קצרים חדשים שנוצרו בעקבות אירועי 7 באוקטובר במסגרת מקבץ "סרטי מלחמה": "עכשיו כבר לא כל כך אכפת לי", שיצרה ג'וי ריגר ומספר על צעירה אשר נתקעת במכון כושר עם האקסית ובן זוגה החדש בזמן אזעקה; "זכור שאתה חולם", העוקב אחרי מפגש בין דוד ויהונתן שבו מתוארת חורשה לקרוזינג כשדה קרב; "נקודת אחיזה", שעוקב אחר כוריאוגרף המתגורר בספרד שנתקע בדרום הארץ בזמן מלחמה; "טרור פסיכולוגי", סרט על העבר שמחכה בממ"ד; "החיים, המוות והלא כלום" שמספר על חייל בודד העורק מן המלחמה בשביל סטוץ.

במהלך הפסטיבל תתקיים גם מחווה למכללת ספיר ויוקרנו חמישה סרטים שנוצרו במסגרת לימודי קולנוע במכללה שספגה אבידות כבדות ב-7 באוקטובר. לאחר הקרנת הסרטים תתקיים שיחה עם יוצרי הסרטים וד"ר איתי חרל"פ, בהנחיית ד"ר יסמין ששון. 

מופע הקולנוע של "דנה קמה" 

סדרת הקאלט "דנה קמה" לא רק זכתה בפרס האקדמיה הישראלית לטלוויזיה, אלא גם למקום חם בלב ובראש שלנו לעד. עכשיו הסדרה על הדיווה הבינלאומית הראשונה של ישראל מגיעה לפסטיבל הקולנוע הגאה באירוע ייחודי: ערן סויסה ושי כרם מביאים את הפודקאסט "דנה לא קמה" לסינמטק ומארחים את היוצרים והמשתתפים לשיחות מרגשות ומצחיקות.

דנה אינטרנשיונל (צילום: חדשות 12)
דנה אינטרנשיונל|צילום: חדשות 12

מחווה לעמוס גוטמן 

השנה יתקיימו במסגרת הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה מספר אירועים סביב דמותו של הבמאי הישראלי עמוס גוטמן, במסגרתם יוקרנו כל סרטיו של היוצר פורץ הדרך, שהלך לעולמו בשנת 1993 ממחלת האיידס, כשהוא בן 38 בלבד. 

לפני הקרנת הסרט "נגוע", סרטו הראשון של גוטמן באורך מלא, תתקיים הופעה של המוזיקאי אביב שריקי בהשראת הסרט. לפני הקרנת הסרט "חסד מופלא", שיצא לראשונה לאקרנים בשנת 1992 בכיכובם של גל הויברגר, שרון אלכסנדר, רבקה מיכאלי, אקי אבני וקארין אופיר, תתקיים שיחה עם שחקנים ואנשי צוות שעבדו עם עמוס גוטמן בסרטיו השונים. לפני הקרנת הסרט "סיפורי בדים", שבו עסק גוטמן בתעשיית האופנה הישראלית, תקיים שיחה בנושא אופנה, גאווה ועמוד גוטמן.

מתוך
מתוך "טאבו: עמוס גוטמן"|צילום: פרטי, יחסי ציבור

בנוסף, יוקרנו במהלך הפסטיבל גם הסרטים "בר 51" ו"חימו מלך ירושלים" שיצר גוטמן, וגם הסרט "טאבו" של שאולי מלמד ו"גוטמן כפול 5" שהופק על ידי פסטיבל הקולנוע הגאה, ועסקו בסיפור חייו ויצירותיו של הבמאי המנוח, שהספיק בחייו הקצרים להשאיר חותם משמעותי על היצירה הישראלית הגאה. 

יאללה, גילה!

"גילה גולדשטיין, נותנת לחתולים" הוא סרטה התיעודי החדש של יעל בדרשי שיוקרן בהקרנת בכורה עולמית במסגרת הפסטיבל. בסרט בדרשי מתעדת ערב בדירתה של גילה גולדשטיין כאשר היא מכינה אוכל לחתולים ומשוחחת עם חברתה רונית מימון. מדובר בהצצה אינטימית לתוך הדירה של גילה, והקהל נחשף לעולמה של אחת מפורצות הדרך הגדולות ביותר של הקהילה הגאה והטרנסג'נדרית בישראל.

גילה גולדשטיין. גדלה בחיפה (צילום: פרויקט ההיסטוריה הגאה בחיפה)
גילה גולדשטיין ז"ל|צילום: פרויקט ההיסטוריה הגאה בחיפה

ומה עוד? 

במסגרת הפסטיבל יוקרנו בסך הכל 18 סרטי קולנוע ישראלים באורך מלא וכ-60 סרטים ישראליים קצרים. השנה, באדיבות חברת Gilead, יחולקו 1,000 כרטיסים למפונים לצפייה בסרטי הפסטיבל השונים, והשנה היצירה הישראלית בולטת יותר מאי פעם. בין הסרטים שיוקרנו בפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה: 

טרופיקנה - סרטו של עומר טובי, שהוקרן בפסטיבלי הקולנוע קרלובי וארי וירושלים, ועוסק באישה (עירית שלג) היוצאת למסע של שחרור אישי ומיני בדרום הארץ.

דה-האן: קול מחוץ לזמן - סרטו של צבי לנזמן, שהוקרן בפסטיבל ירושלים על הסופר ההולנדי ההומו, יעקב ישראל דה־האן, הנערץ בקהילת נטורי קרתא בירושלים.

עיניים פקוחות - סרטו של חיים טבקמן המציין 15 שנה ליציאתו. הסרט המתאר סיפור אהבה גאה בין שני גברים חרדים הוקרן בפסטיבל קאן.

את שאהבה נפשי - סרטה של אילאיל אלכסנדר, זוכה פרס אופיר. סרט תיעודי ראשון מסוגו על לסביות בחברה החרדית. 

רן דנקר וזוהר שטראוס, מתוך
רן דנקר וזוהר שטראוס, מתוך "עיניים פקוחות"|צילום: פימפה הפקות

הזמן הוורוד - סרטו של יאיר קדר שיצא לאור לפני 15 שנה ועוסק במצבה של הקהילה הגאה בזמנו. מה השתפר ומה עוד לא? אחרי הקרנת הסרט יתקיים פאנל עם יאיר קדר, אליוט, עו"ד מיכל עדן, ועומר אוחנה.

ירושלים גאה להציג - סרטו של ניצן גלעדי שיצא לאקרנים לפני 15 שנים. הסרט תיעד את המאבק שהתחולל בשנת 2006 סביב מצעד הגאווה בירושלים ואירועי הגאווה העולמיים שהיו אמורים להתרחש בעיר. אחרי הסרט תתנהל שיחה של יוצר הסרט ניצן גלעדי עם שלוש אקטיביסטיות בולטות: רעות נגר (תל אביב), שירי בר און (מצפה רמון) ונאווה דיסנצ'יק (ראש העין).

ספיר - סרטו התיעודי של לירן עצמור על שופטת הכדורגל ספיר ברמן. 

אמת פנימית - סרטם של הבמאי לירן עצמור, כתבת הבריאות של חדשות 13 הילה אלרואי ושלומי לאופר. כשהייתה בת 7, גאיה שלחה הודעת ווטסאפ קצרה לאבא שלה: ״אבא אני רוצה להיות בת בבית ובן בבית ספר ובא לי בגדים של בת״. בנוכחות יוצרי הסרט

זה גילה, זה אני - זו השנה ה-14 ברציפות שבה יוקרן סרטו התיעודי של אלון ויינשטוק על גילה גולדשטיין במסגרת הפסטיבל.