לפני כשנה נפרדנו מאחת הדמויות האהובות והמוכרות ביותר בקהילה הגאה בישראל ובפרט בקהילה הטרנסג'נדרית - ננסי שניידר ז"ל, אמנית ויוצרת, מעצבת אופנה וכוכבת חיי לילה שהגיעה למועדונים הגדולים והנחשבים בארץ ובעולם, ודמותה פורצת הדרך היוותה השראה עבור הדור שלה ועבור הדורות שבאו אחריה. 

גם בימיה האחרונים התשוקה שלה לאמנות ויצירה לא דעכה וננסי המשיכה ליצור גם בזמן שמצבה הבריאותי הלך והתדרדר. בתקופה שבה הייתה מאושפזת בבית החולים הבטיחו לה חבריה ומקורביה כי יצירותיה יזכו לחשיפה והערכה בתערוכה מיוחדת שתוקדש לה ותחגוג את חייה ואת מורשתה. והנה, כמעט שנה לאחר שעזבה את עולמנו, הקהל הרחב מוזמן לחגוג את חייה ויצירתה של המלכה הבלתי מעורערת של תל אביב. 

שניידר המנוחה ציוותה על כל הסובבים אותה "לחיות כל יום כאילו הוא מסיבה", וחבריה מתכוונים לממש את צוואתה. האירוע המיוחד לזכרה של שניידר יתקיים ביום רביעי, ה-27.11, במרכז הגאה בתל אביב. כבר בקומת הכניסה נרגיש את רוחה של ננסי, במסיבה בניצוחו של די ג'י מוטי סעדיה, שינגן את הלהיטים הנוסטלגיים של "סטודיו 54". 

ננסי שניידר (צילום: יונתן בלום)
ננסי שניידר ז"ל|צילום: יונתן בלום

בקומה השנייה תיפתח התערוכה STAR, שבה המבקרים ייחשפו ליצירותיה הרבות של שניידר, כאשר החלל כולו יעוצב בתור תחנות בחייה. מעבודות אמנות מקוריות, דרך איורי אופנה ודגמים שתפרה בעבודת יד, ועד צילומים היסטוריים של שניידר וקטעי ראיונות אייקוניים - המלכה של תל אביב תקום לתחייה בתערוכה שאצרו ויזמו טל קלאי, גילי בסון ואיתן טל. בהמשך הערב יתקיים באולם תיאטרון "המשולש" במרכז הגאה מופע מיוחד בהנחיית מלכת הדראג טלולה בונט. במופע ישתתפו מיטב כוכבות הדראג הישראליות יחלקו כבוד לננסי הגדולה מכולם. ההכנסות כולן מהמופע יוקדשו לטובת קיום התערוכה. 

"ננסי שניידר הייתה אחת ויחידה. כולם הכירו והעריצו אותה - האישיות הכריזמטית, היופי, הסטייל, הכישרון העצום שלה - אי אפשר היה להישאר אדישים כלפיה ומולה", אמר ל-mako טל קלאי, הלוא הוא מלכת הדראג טלולה בונט, שהגה את רעיון התערוכה והבטיח לננסי בימיה האחרונים לקיים אותה. "כשהבנו שהמצב מחמיר וננסי לא תשתחרר מבית החולים, גייסתי את גילי בסון המדהימה והחלטנו לשמור מכל משמר על יצירותיה ועיצוביה שיצרה במשך השנים".

ננסי שניידר (צילום: ננסי שניידר)
מיצירותיה של ננסי שניידר ז"ל|צילום: ננסי שניידר

באישורה של שניידר, קלאי ובסון ביחד עם מתנדבי המרכז הגאה חילצו מדירתה את יצירותיה. "בעודי מחכה לגילי ולצוות שלה שיבואו לאסוף אותי, התקשרה אלי אילנה, חברתה הטובה של ננסי, ובישרה לי שאלו רגעיה האחרונים של ננסי. ביקשתי ממנה להגיד לננסי בקול רם שגילי ואני בדרך לדירה שלה, לארוז את יצירותיה, שאנחנו מבטיחים לערוך לכבודה תערוכה גדולה. דקה אחרי שאילנה מסרה לננסי את המסר - היא נפטרה", נזכר קלאי. 

כעת, שנה אחרי מותה, החלום לכבד את המורשת והאמנות של שניידר הופך למציאות. "כמי שמתעסקת בסטיילינג בכל צורותיו ננסי הייתה השראה עבורי. מספיק להקשיב לאופן שבו הייתה מבטאת שם מוצר כדי להבין עם מי יש לך עסק", מספרת גילי בסון, מנהלת מענים קהילתיים במרכז הגאה תל אביב-יפו, על ההיכרות שלה עם שניידר.

"אני זוכרת רגע ממנה ב-2015, אחרי שעברתי את הניתוח שלי, הגעתי לשפוט יחד עם ננסי בתחרות דראג שהנחתה טלולה עם ציונה פטריוט בבר אוויטה", היא נזכרת. "ננסי ניגשה אלי, כמו אחות גדולה שעוטפת היא אמרה ששמעה שעברתי את הניתוח וכמה היא שמחה בשבילי. היא הוסיפה משפט שהולך איתי בכל יום, זאת הייתה עצה חכמה לחיים שמלווה אותי עד היום. אני גאה להיות במקום שבו אני יכולה ליצור ביחד עם אנשים מדהימים את התערוכה הזאת, שתחשוף צד של ננסי שאנשים לא הכירו". 

ננסי שניידר ז
ננסי שניידר בצעירותה|צילום: רוברט פרטיני

גם צלם האופנה והמפיק איתן טל, שנרתם לסייע להפקת התערוכה, נזכר בדמותה האייקונית של שניידר ז"ל. "ההיכרות הראשונה שלי עם ננסי הייתה כשזכיתי לצלם אותה והיא דיגמנה לי", הוא מספר. "במשך השנים צילמתי אותה המון ואף אירחתי אותה כפרפורמרית בליין הפאג. תמיד שמחתי לבלות איתה ולשמוע את הסיפורים המרתקים שלה. זכיתי לצלם אותה לכתבת אופנה מיוחדת לכבוד 70 ואלו היו התמונות האחרונות שלה לפני שהתאשפזה. בתהליך האוצרות של התערוכה נתקלתי בהמון חומרים, כתבות מרתקות, צילומים עשירים, מכתבים מרגשים ובעיקר גיליתי אותה כאומנית מוכשרת - ציירת ברמה גבוהה. אני שמח שכעת בתערוכה גם הציבור הרחב ייחשף ליצירותיה". 

לרכישת כרטיסים למופע