אי שם באוקטובר 2023, בין סרטוני טיקטוק העוסקים במלחמה והסברה, הגיחה לעמוד הפור-יו של כ-800 אלף צופים נקודת אור משעשעת בצורת סרטון התארגנות של יוצרת תוכן צעירה בשם מֵתוֹקְס (Metoxsss), שמכריזה בתחילתו "בואו איתי לשנות את המין שלי" ואז מספרת במשך כ-3 דקות , ל רקע נעימה של המלחין הפולני פרדריק שופן, על תחילת ההליך שלה להתאמה מגדרית. 

"את התהליך התחלתי בצורה מודעת ולא מודעת לפני כמה שנים. בין אם להאריך את השיער, לעשות ציפורניים, להשתמש בלשון נקבה, לייזר בכל הגוף. אלו תהליכים שעזרו לי להרגיש יותר בנוח עם הגוף שלי ועם הנראות החיצונית שלי", היא הסבירה בתחילת הסרטון, לפני שסיפרה על ההחלטה להתחיל טיפולים מאששי מגדר וחששות שמלוות אותם. הסרטון הפך לסדרה, שבה מדי חודש מתוקס מעדכנת את עוקביה. 

"אני מרגישה שהטיקטוק הוא המקום שלי לשתף ולהיות עצמי. יש לי את היכולת לשתף ולנסח את החוויה הזאת בשביל אלו שלא מכירים את התחום, או בשביל בנות שלא מצליחות למצוא את עצמן בזה", היא מספרת ל-mako על הדחף להמשיך לשתף. "גם כשהלכתי לאנדוקרינולוג אמרתי לעצמי 'יאללה תצלמי ותשתפי, זה יעזור לך לנסח את מה שאת מרגישה בפנים ותביני אם את מרגישה בזה ביטחון'. וכך קרה". 

מתוקס (צילום: 9ron9)
מתוקס|צילום: 9ron9

רוב הגולשים אמנם מכירים את מתוקס מהרגע שבו היא מזדהה כאישה, אך לפני כן היא מעידה שהייתה על הספקטרום הא-בינארי, ורק לאחר שטיילה באירופה והכירה אנשים על הקשת הטרנסית היא הגיעה להבנות בינה לבין עצמה. "טסתי לבד לפריז וברלין. סוף סוף היה לי את החופש להתבטא ולהציג את עצמי איך שאני רוצה, וזה היה בתור אישה", היא נזכרת. "השתמשתי בלשון פנייה נקבה והכרתי טרנסיות עם חוויה דומה לשלי. לפני כן לא הגדרתי את עצמי ואמרתי 'אני מה שבא לי תפנו אלי איך שבא לכם', אבל אחר כך זה הרגיש לא נכון כשפנו אלי בשם הקודם שלי ובלשון זכר". 

את רוב ילדותה היא בילתה בראש העין אך בחטיבה עברה ללמוד בכפר הנוער "הכפר הירוק". עולם הדראג החל לסקרן אותה כבר מגיל צעיר, ובתקופת הקורונה היא החלה להתאפר בבית. "עבור המון טרנסיות האיפור הוא מפלט ראשוני לנשיות. הייתי מגיעה למסיבות או נפגשת עם חברים מאופרת וזה הרגיש נכון", היא מתארת את התהליך. "התחלתי להתלבש באופן יותר נשי לאט לאט, עם שמלות וחצאיות, להאריך את השיער, והכל השתלב לי בצורה מאוד אורגנית. הייתי פלואידית במשך שלוש שנים. בהתחלה הייתי טיפה מובכת להראות למשפחה את הצד הזה, אבל פרגנו לי והרימו לי".

@metoxsss אישה עם קבלות מותקקקק #פוריו #להטב #טרנס ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono - moshimo sound design

"אנחנו נלחמים על החופש שלנו"

מתוקס אולי רק בת 22 אבל הצליחה לצבור רקורד מרשים בזירה התל אביבית. היא מאפרת ביוטי ואפקטים מיוחדים, בוגרת בית הספר למקצועות היופי, ואחת הדי-ג'ייות העולות בסצנת המסיבות הגאה. לפני כחצי שנה הפכה לקבועה בליין המסיבות PAG, המוכר באופן עולמי כאחד הליינים החמים ביותר בתל אביב, והפכה לדיג'יית הצעירה ביותר לקבל את הטייטל המדובר.

"אומרים לי לפעמים שאני לא מתלהמת ולא פרובוקטיבית. אני לא באה להיות טרנסית מחמד, אני פשוט עצמי. הרבה אנשים ברחוב אומרים לי שהם עוקבים אחרי התהליך שלי ומחמיאים, מספרים שזה נותן לנשים טרנסיות צעירות ביטחון. זה מדהים בעיניי", מספרת מתוקס, שלא מעוניינת לחשוף בכתבה את השם הרשמי שלה, זה שמופיע בתעודת הזהות. 

"בתעודת הזהות מופיע השם הפרטי שלי, 'מתוקס' זו יותר החזות החיצונית שלי. התהליך עם השם היה יותר מורכב מזה כי התהליך של הקריירה שלי בתור 'מתוקס' ושל הזהות המגדרית היו מקבילים. 'מתוקס' היה בריחה מהשם הקודם, וכולם כבר התרגלו לקרוא לי כך", היא מספרת על מה שהפך לשם הבמה והמפלט האמנותי שלה. "מתוקס זה שם שמייצג אותי ואני מאוד אוהבת אותו, אבל הוא פחות אישי ואינטימי. אני משאירה את השם שלי אצלי, כי אני רוצה כרגע לגונן על המקום הפרטי הזה. זה טרי ולהחליף שם זה לא דבר קל, ועדיין לא חשפתי אותו בשלב הזה".

מתוקס (צילום: 9ron9)
מתוקס|צילום: 9ron9

מתוך המקום המתגונן הזה, מתוקס מעידה שהיא לא מרבה לצאת הרבה מתל אביב. "אני לא מרגישה בנוח לצאת מהעיר תמיד. יש מקומות שהם פחות פרנדליים ואני לא רואה את עצמי מגיעה לשם בגלל החשש שמשהו עלול לקרות", היא מודה. "יש לי חששות שהאדם הסיסג'נדר הממוצע כנראה לא מרגיש כל הזמן, בין אם זה לא לשים איפור או ללבוש בגדים רחבים. לפעמים זה מכביד באיזשהו מקום".

גם בתוך תל אביב עצמה, היא לא מרבה לצאת. "לפעמים נזרקות לעברי הערות ומבטים לא נעימים, ובגלל זה אני בדרך כלל יוצאת רק על האופניים שלי", היא אומרת ומשתפת בתחושה שנשים רבות חולקות בחיי היום יום. "לפעמים אני רואה חבורות של גברים ואני מנסה להימנע מלהיראות על ידם. ביום חמישי האחרון יצאתי לתקלט במסיבה ברוטשילד וזה הרגיש כמו משחקי הרעב. רק ניסיתי להבין איך אני מתחמקת מלהיראות על ידם". 

התחושות הללו לא מגיעות בריק. עם הקצנת השיח סביב הקהילה הטרנסית בשנים האחרונות, זה לא מפתיע שנשים טרנסיות רבות, וביניהן מתוקס, מרגישות מאוימות לצאת ולהיראות במרחב הציבורי. "המון מנהיגים משתמשים בטרנסים כשעירים לעזאזל וכנושא להתסיס. זה מחלחל לכולם. ילדים בני 8, אנשים בוגרים, אמהות וסבתות מגיבים לפעמים דברים מזעזעים. למה שתרצו להוריד מישהי עד כדי כך?", היא תוהה.

מתוקס (צילום: הגר בדר)
מתוקס|צילום: הגר בדר

השיחה עם מתוקס מתקיימת בצל סדרת פעולות של הממשל האמריקאי לנסות למחוק את הקהילה הטרנסית, ביניהם צווים הקובעים כי יש רק שני מינים בלתי ניתנים לשינוי, "זכר ונקבה", ומחיקת טרנסג'נדרים מאתרים ממשלתיים. "אנחנו נלחמים על החופש שלנו", היא אומרת ומדברת נגד להט"ב ישראלים שמהללים אותו על ההחלטות האחרונות. 

"אנשים טרנסים היו קיימים מאז ומעולם, בין אם בקהילות באינדונזיה או בהוואי. זה חלק מהטבע האנושי, היא אומרת. "הקהילה הטרנסית עיצבה את התרבות מאז ומעולם וגם היום. הקהילה צריכה להיות מאוחדת יותר מאי פעם. הקהילה לא הייתה איפה שהיא היום לולא הנשים הטרנסיות, ולא רואים את התרומה של הקהילה הטרנסית בחברה".

כאחת שהתחילה את הליך ההתאמה המגדרית שלה רק בשנים האחרונות, היא כנראה מרגישה את זה כמהלומה חזקה הרבה יותר. "זה מפחיד אותי מהמקום הקהילתי, אני מרגישה שהקהילה שלי מותקפת. אנשים מנסים להשיג הון פוליטי על חשבון הטרנסיות. בגלל זה אני עושה את מה שאני עושה בטיקטוק, בשביל שאנשים יראו שטרנסית זה לא איזשהו מונח חיצוני או משהו מפחיד, אלא שזאת בת אדם עם רגשות ורצונות, ולהסביר להם את התהליך המחשבתי ומה אני עוברת עוזר להם להבין ולהכיל את זה".