אימרי קלמן בן ה-31 חי את חייו בהילוך גבוה. למרות גילו הצעיר, הוא כבר הספיק לכבוש בחייו לא מעט פסגות. קלמן נולד וגדל בכפר סבא למשפחה ממוצא הולנדי. אביו וסביו שניהם יצאו מהארון ועזבו את נשותיהם לטובת מערכת יחסים עם גבר, מה שהופך אותו "להומו דור שלישי".
"ההורים שלי עלו מהולנד מתוך תחושת ציונות חזקה, ונקלטו בקיבוץ", מסביר קלמן, "גדלתי בבית בו השיח הערכי היה חלק אינטגרלי מהווי המשפחה. אבא שלי היה פעיל במפ"מ, ואני כנער התנדבתי באל סם ובנוער מרצ. המשפחה קיבלה את הנטייה המינית שלי באופן טבעי. התגייסתי למסלול ייעודי לקצונה, וכקצין הדרכתי בהשלמה חיילית לקצונה".
אחרי שהשתחרר מהצבא חיפש קלמן את מקומו בתל אביב. "מלצרתי ומשם התקדמתי לנהל את המסעדה", הוא מספר, "הבעלים של המסעדה חיפשו מישהו שיעזור להם לפתוח ליין לגייז, ומשם התקדמתי לנהל את הליינים והברים ה'דרעק', ה'כולי עלמא' ה'מיני קלאב' ו'השפגט'. הפעילות הקהילתית החברתית הפכה לחלק משמעותי מהחיים שלי. התנדבתי באיג", כרכז במחוז השרון, והדרכתי מדריכים לנוער להט"בי בתנועת איגי. במסגרת זו הכרתי את שי דויטש שהיה יו"ר האגודה, וסייעתי לו בפרויקט של עיצוב גרפי. כך גם נבחרתי לשמש כיו"ר האגודה למען הלהט"ב. במקביל למדתי גם פילוסופיה, כלכלה ומדעי המדינה באוניברסיטה".
לאחר שהיה רווק מבוקש בעיר, ואף פורסם שניהל מערכת יחסים עם הזמר שי גבסו, בחר אימרי להתמסד. כיום הוא נשוי למוחמד ווערי ומתגורר עימו בתל אביב. דירתם מעוצבת כמו קטלוג לחברת רהיטים. מוחמד, גדל במזרח ירושלים, פעיל להטב"י באיגי במגזר הערבי ומתפרנס בהיי טק. מוחמד עלה לכותרות לאחר שנדקר ע"י פלסטיני בפיגוע טרור בטיילת, שהביא לפציעתם של עשרה בני אדם ולמותו של תייר אמריקאי. לאחר הדקירה כתב מוחמד: "המחבלים והתומכים בטרור לא מבחינים בין יהודי, מוסלמי, נוצרי, אמריקני או רוסי, הם רק רוצים להרוג. לטרור אין צבע, גזע ודת. טרור זו מחלת נפש שצריך לעצור אותה. לטרור יש מטרה אחת ברורה: להרוג ולהרוס את העולם ואת הדו-קיום שאנחנו חיים בו". מוחמד אף נבחר בבחירות האחרונות לוועד המנהל של האגודה. הם התחתנו לאחרונה בטקס אינטימי בירושלים. "אני מתאהב בו כל יום מחדש", מצהיר קלמן, "הוא מהפנט אותי. אני מאוד מתרגש לחיות איתו".
הימור חייו
כעת קלמן במסע לכבוש מקום בהנהגת מרצ. הוא הצליח לצבור כוח משמעותי במפלגה לאחר שהצליח לגייס כ-2,500 מתפקדים למפלגה במסגרת יוזמת "אבוקדו", מתוך 18,000 מתפקדים של המפלגה. בבחירות האחרונות לוועידת מרצ, הגוף הבוחר של המפלגה, נבחרו כ-50 מצביעים לוועידה מתוך 1,000 מטעמו. כך שהוא תומך בגלאון בעניין שינוי שיטת הבחירות את חברי הסיעה מהוועידה לכלל ציבור מתפקידי המפלגה. נראה כי הוא מקווה שגישתו הפרגמטית ל"ריאל פוליטיק" תפתח את המפלגה לקהלים חדשים, ותסייע לאחד הקרעים בשמאל של ישראל. בשבוע שעבר הוא אף נבחר לתפקיד יו"ר סניף מרצ בתל אביב, דבר שמקרב אותו לעמדות הנהגה נוספות במפלגה.
הופעתו של אימרי מוקפדת, הוא מתבטא ברהיטות ובנחישות. הוא לא חושש להתבטא במסרים נחרצים. מצד שני, הוא לא חושש לחשוף את הפחדים בנפשו. "החיים שלי השתנו מן הקצה אל הקצה", מספר קלמן על התקופה של הקמפיין, "הימרתי על הכול בשביל להשתלב בהנהגה של מרצ. מכרתי את העסקים שלי, התפטרתי מעמדות הכוח וההשפעה כיו"ר האגודה. אני כרגע לא מתפרנס. ממקום מאוד גבוה שעמלתי עליו במשך שנים, אני עומד במקום מאוד חשוף ופגיע. התפשטתי מכל עמדות ההשפעה שלי. הפגיעות אפשרה לי להסתכל אל עצמי פנימה, ולשאול בכנות את עצמי לאן אני רוצה להגיע. ימים של התכנסות ושיחות עמוקות עם הקרובים אלי שמלווים בפחדים חששות, אפילו חרטות. כאילו הגעתי שוב לנקודת ההתחלה".
אז מה בער בך לרוץ לפוליטיקה?
"בהתחלתי חשבתי על המושג פוליטיקאי כגנאי. אבל אז הבנתי שהמעבר לפוליטיקה הוא המשך טבעי לעשיה החברתית שלי. הרגשתי הזדהות מוחלטת עם הערכים של מרצ, אבל לא עם האופן בהם הערכים מגובשים לכדי עמדה ומסר. במרצ לא השכילו להציע רעיונות חדשניים, יצירתיים מחוץ לקופסה. הרגשתי שההנהגה של מרצ לא מייצרת מנהיגות מקובלת ומסר אחיד. ההנהגה מושכת את מרצ לוויכוחים פנימיים, שקורעים אותה ומשכו אותה לכיוונים שונים. ההנהגה לא הצליחה להתגבר על ויכוחים כדי להתעלות וליצור שותפות. כך שהשמאל בישראל נקלע למשבר עמוק".
זהבה גלאון לא הצליחה ליצור אחדות במפלגה?
"זהבה גלאון מייצגת זרם מסוים במפלגה, לא את כל המפלגה, וזו בעיה. אבל האחריות היא על כל ההנהגה הנוכחית של מרצ ולא רק על זהבה".
אתה חושב שהיא הייתה צריכה לפרוש?
"היא לא הדמות שצריכה לייצג את הערכים של מרצ מול הציבור. היא לא צריכה להמשיך כיו"ר המפלגה. היא בעצמה התבטאה בעד לקצוב את כהונתו של ראש הממשלה. אני חושב שמה שנכון לראש ממשלה נכון גם לראשת המפלגה. מדובר בעקרון דמוקרטי מהותי. כשלא מחליפים מנהיגה זו דיקטטורה מוסווית. למרות שברמה האישית יש לי מערכת יחסים טובה עם זהבה, אני חושב שהגיע הזמן שהיא תניח את המפתחות".
"דתיים פחות נוטים להתערב במה שקורה בתל אביב"
קלמן טוען שמרצ טעתה בסירובה לשבת בממשלות האחרונות. "יותר מזה, אני חושב שזו טעות לבנות את האג'נדה של המפלגה מנקודת מבט של התנגדות וביקורת", הוא מוסיף ומסביר, "האופוזיציה הפכה להיות לא רק בחירה פוליטית אלא דרך מחשבה ערכית ורעיונית. הרעיונות של מרצ תמיד מנוסחים כמסרים שליליים, ביקורתיים, כהתנגחות ותגובה, דבר שהפך את המפלגה ללא נגישה ולא מגייסת. האלטרנטיבה צריכה להתבסס על מסרים חיובים. אני חושב שצריך לבסס קואליציות, אפילו עוד לפני הבחירות. לפתוח שיח עם קהלים שונים גם עם ערבים, חרדים ומתנחלים. אפשר למצוא אינטרסים משותפים עם כל אחת מהקבוצות האלה".
שיושבים בקואליציה צריך להתפשר על הערכים. בממשלה של אהוד ברק למשל, מרצ ישבה עם החרדים בקואליציה. כדי לשמור על משמעת קואליציונית הם נאלצו לטרפד הצעות החוק כמו הצעת חוק לנישואים אזרחיים וחד מיניים. אתה מוכן לקחת חלק בהתפשרות ערכית?
"אני בעד ליצור קואליציות, גם עם החרדים. אנחנו בחרנו לחיות בארץ הזאת ומכאן נובע, שבחרנו לחיות משותפים עם ערבים, חרדים, מתנחלים וכו'. אנחנו נשואים להם, אם נרצה או לא נרצה. צריך לנהל משא ומתן של תן וקח על אינטרסים. ברור לי שמשא ומתן עדיף מלעמוד מנגד ולא להשפיע".
אם דתיים בקואליציה, הם לא יסכימו בשום פנים ואופן לנישואים חד מיניים בישראל.
"על זה אני מדבר שאני אומר שצריך להביא רעיונות חדשים מחוץ לקופסה. אני רוצה להציע פשרה. לדתיים חשוב לשמור על צביונה היהודית של המדינה. אני אציע שניתן יהיה לרשום נישואים חד מיניים רק בתל אביב, כך שזה לא יאיים על צביונה היהודי של כל המדינה. הם פחות נוטים להתערב במה שקורה בתל אביב".
אבל אז תזניח להט"בים בירושלים, דימונה נצרת וכו'.
"צריך למצוא פתרונות כמובן גם עבורם. כמו תשלום מס נוסף לעירייה".
בעבר הובילה מרצ את המאבק לזכויות הקהילה הגאה. היום הרבה טוענים שמרצ איבדה את הבכורה בהובלת המאבק לשווין. למה אתה חושב שזה קרה?
"היום אין ח"כ להט"ב בסיעת מרצ. אני חושב שיש בזה חלק לתחושה שמרצ איבדה את הבכורה במאבק. אני חושב שהקהילה לא צריכה להתפשר: הקהילה צריכה שהנציגים שנלחמים על זכיותיה יגיעו מהקהילה. במשך 3 שנים האחרונות הייתי יו"ר האגודה, וגם מקום 17 במפלגה. לכאורה אני הייתי הגורם שמרצ הייתה צריכה לפנות אליו כנושאים להט"בים עלו על סדר היום, אבל זה לא קרה. אכזב אותי שאף גורם במרצ לא התייעץ איתי".
ניצן הורביץ היה ח"כ לשעבר מרצ, והוא היה מהקהילה. יודעי דבר מספרים שהוא התפטר כי ההנהגה של מרצ הראו לו את הדרך החוצה כדי להכניס את פרג' במקומו. אולי נציג מהקהילה לא מספיק חשוב להנהגת מרצ, אחרי הכל?
"אני לא מכיר את הסיפור של ניצן ולמה הוא התפטר. אני מעריך את ניצן ופועלו, אבל צריך לזכור שהוא לא צמח בקהילה, הוא צמח מתוך התקשורת. אני, לעומתו בא מרקע של עשייה חברתית ענפה בקהילה. מבחינתי זה נושא מרכזי שאעסוק בו. הגיע הזמן שיהיה נציג של הקהילה, שצמח מתוך המוסדות החברתיים שלה, שייצג נאמנה את האינטרסים של כלל הקהילה".
בשנות התשעים מרצ הייתה שותפה לחקיקת חוק מפלה בנושא פונדקאות. החוק מאפשר פונדקאות רק לזוגות סטרייטים נשואים. בכנסת הקודמת, חברות הכנסת ממרצ התבטאו נגד פונדקאות לחד מיניים, שהנושא עלה על סדר היום כהצעת חוק. מה דעתך על כך?
"זו היתה טעות. זו הדוגמה לכך שמוסר הפך למוסרנות וטהרנות. הן הלכו לאיבוד בתוך השיח הפמיניסטי, שבאופן עקרוני מתנגד לפונדקאות. השאלה האם להתיר פונדקאות בישראל היא שאלה עניינית, אבל בהצעת החוק עניינה בביטול האפליה נגד זוגות חד מיניים. לא דנו האם לבטל את הפונדקאות. השאלה הייתה האם לקיים שוויון בחוק. בכל זאת חשוב לי להדגיש שלמרות ההתבטאויות שלהן בתקשורת בעניין, בסופו של דבר הן נמנעו מהצבעה בכנסת".
פעילים להט"בים טוענים שנכנסו הרבה גורמים הומופובים למפלגה במקומו של ח"כ הורוביץ, למשל ח"כ עיסאווי פרג'. העוזר שלו היה מעורב בהתקפה הומופובית על פעילים גאים במפלגה. כנגד ח"כ עיסאווי פרג' עצמו נטען שהוא פיטר בעבר עובד רק בגלל שהיה הומו. במשך שנים פרג' סירב להגיע למצעד, ורק אחרי לחץ הוא נאות השנה להשתתף.
"ההתקפה ההומופובית היא מקרה עצוב", מציין קלמן, "אני מכיר את הצדדים המעורבים. שניהם נותנים את הנשמה שלהם למען המפלגה. זה מקרה ששני מיעוטים משליכים אחד על השני את הדיכוי. אבל חשוב להגיד שהעוזר של פרג' לקח אחריות על המעשים שלו, והוא הושעה מתפקידו. אני ממש לא חושב שח"כ פרג' הוא כתם על המפלגה. אני גאה שמתקיים שיח בין שני מגזרים שסובלים מדיכויים במפלגה. הומואים וערבים ביחד פועלים במרצ ומגיעים להבנות. והראיה לכך, שפרג' בסופו של דבר הושפע מהלחץ והגיע למצעד ומדבר על הנושא. בסופו של יום ההידברות הזו יכולה לפתוח את המפלגה לקהלים נוספים".
אפרופו הידברות, מה עמדתך לגבי הידברות עם ממשלת האחדות של החמאס והרשות הפלסטינית? יש הטוענים שהתמיכה של מרצ בהידברות עם החמאס פגעה ביכולת של המפלגה לגייס קהלים נוספים למפלגה.
"אני חושב שבשלב זה ישראל וגם השמאל צריכים לרכז את המאמצים שלהם בשיח פנימי, לפני שפונים החוצה. כלומר לדבר עם ערבים, מתנחלים וחרדים לפני שפונים להידברות עם הרשות הפלסטינית והחמאס".
>> ההיסטוריה הלהט"בית הסודית של האסלאם
>> 8 רגעים גאים ששינו את פני הטלוויזיה הישראלית
לסיום, טיפ שנכון לזוגיות וגם לפוליטיקה?
"ממה שלמדתי בזוגיות שלי עם מוחמד וגם מהניסיון שלי בפוליטיקה, צריך לדעת לעשות ויתורים ופשרות עם האנשים שאנחנו בוחרים לחיות איתם. כדי לחיות בחיים משותפים טובים, מדברים בשיח פתוח ודיון לא מתנשא. צריך למצוא את הדרך לחיות ביחד. אז כמו שאני מצליח להגיע עם מוחמד להבנות וויתורים - למרות ששנינו מחזיקים הרבה פעמים בדעות שונות ורצונות סותרים, אנחנו מצליחים להגיע להסכמות כי אנחנו רוצים לחיות טוב ביחד - אני חושב שגם עם קהלים אחרים בישראל צריך לשוחח ולהגיע להסכמות. כולנו רק נרוויח מזה".