מארגני הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה, TLVFest, הודיעו היום (שני) כי במהלך הפסטיבל יוענקו שני פרסי הוקרה: הראשון לשחקנית גילה אלמגור והשני לבמאית והאקטיביסטית אביגיל שפרבר. 

הפרס ליוצרת, הבמאית והאקטיביסטית אביגל שפרבר (50), שאף ייסדה את הארגונים הדתיים-להט"ביים "שב"ל" ו"בת קול", יוענק באירוע הפתיחה של הפסטיבל (19.10) על יצירתה הגאה, בה היא מחברת בין העולמות. זו הייתה שנה מוצלחת מאוד עבור שפרבר, שהייתה מעורבת במספר פרויקטים קולנועיים גאים, בהם "תקופת מבחן" ו"ענבל פרלמוטר - אם זה נגמר", עליו זכתה לאחרונה יחד עם שרון לוזון בפרס אופיר לסרט התיעודי הטוב ביותר. נוסף על כך ובמקביל לעשייתה החברתית, לאחרונה הפיקה שפרבר את הסדרה פורצת הדרך "ארון הקודש". 

"אביגיל שפרבר האקטיביסטית והקולנועית הם גשר בין עולמות שנים", מסרו מארגני הפסטיבל. "העשייה הקולנועית הרחבה של שפרבר בתור במאית, מפיקה וצלמת מבטאת באופן נאמן קו מחשבה פלורליסטי, אנושי, אשר מזדהה עם כל המורכבות של הזהויות השונות והמגוונות שהיא מביימת או מצלמת, רוח העשייה שלה משקפת נאמנה את רוח הפסטיבל". 

אביגיל שפרבר (צילום: באדיבות המצולמת)
אביגיל שפרבר|צילום: באדיבות המצולמת

"הופתעתי והתרגשתי מאוד", אמרה שפרבר בשיחה עם mako. "זו הייתה עבורי שנה מדהימה. שנת ה-50 לחיי, שנה של עשייה אינטנסיבית והמון הכרה. זה לא מובן מאליו, אנחנו בתחום קשה, הקולנוע הישראלי נאבק על חייו כל הזמן, היוצרות והיוצרים מתאבדים על העשייה, ובטח בתחום הדוקומנטרי לא תמיד יש הכרה . עבורי זו הייתה שנה מדהימה שבה הייתי שותפה לפרויקטים מדהימים. זכינו בדוקאביב, בפסטיבל ירושלים, בפרסי אופיר ואני זכיתי גם בפרס משרד התרבות בתחום הקולנוע. אבל הפרס הזה מרגש אותי במיוחד כי הוא מחבר את שני חלקי העיסוקים המרכזיים שלי בשלושים השנים האחרונות: הקולנוע והמאבק הגאה".

שפרבר, פעילה חברתית מוערכת שהמאבק הגאה בדמה, מבקשת לציין כי בימים אלו היא מרגישה כי מרחפת סכנה ממשית מכל אותם הערכים עליהם נאבקה ב-25 השנים האחרונות. "דווקא ברגעים כאלה, כשאנחנו צריכות להיאבק בכל הכוח על מה שכבר היה נראה מובן מאליו, ההכרה הזו נותנת המון כוח", היא אומרת. "דווקא בימים שמנים להשתיק אותנו, כשאומרים לנו איפה לשבת באוטובוס, כשאומרים לנו מה ללבוש, עם מי לחיות ואת מי לאהוב, דווקא עכשיו צריך להגיד בקול שאנחנו לא מפחדות, שאנחנו חייבות להילחם על הדמוקרטיה, על חופש הביטוי, על הזכויות שלנו וגם על יהדות סובלנית ששמה את האדם במרכז. אם אנחנו רוצות להמשיך ליצור מתוך חופש מחשבה וליצור קולנוע ביקורתי ומשמעותי, אנחנו חייבות להילחם על הדמוקרטיה". 

הפרס לגילה אלמגור יוענק ב-22 באוקטובר, על השתתפותה בשני סרטים להט"בים ישראלים בולטים ("מחבואים", "בידיים קשורות") ועל תמיכתה בקהילה הגאה לאורך השנים. אלמגור היא בת ברית של הקהילה משכבר הימים, והשתתפה כבר בשנת 1979 בסרט "מחבואים" המבוסס על ספרו של עמוס עוז ונחשב לסרט הקולנוע הישראלי הגאה הראשון. לאחר הענקת הפרס לאלמגור יוקרן הסרט "ידיים קשורות" (2006), בו אלמגור מגלמת אם היוצאת למסע לילי בתל אביב אחר גראס, שירגיע את כאביו של בנה הגוסס מאיידס. 

גילה אלמגור  (צילום: רפי רשף אינטימי, קשת 12)
גילה אלמגור|צילום: רפי רשף אינטימי, קשת 12

"זו הוקרה שהיא מאוד נעימה לי. אני תומכת בקהילה מאז שידעתי שיש קהילה, כי אני מאמינה שלכל אחד יש זכות לחיות מתחת לשמיים עם שאהבה נפשו או נפש", אומרת אלמגור בשיחה עם mako על פרס ההוקרה. "זה היה לי ברור שצריך לתמוך בקהילה, בין אם זה בפונדקאות ובין אם שאני מחתנת להט"ב, באהבה גדולה. התקופה האחרונה פוגעת באנשים שחושבים אחרת, מתנהגים אחרת ומתלבשים אחרת. יש קרע חברתי עמוק ואני לא זוכרת תקופה כזאת קשה. אני מקווה שאולי הרעה הזאת תעבור מן העולם". 

"זה כבוד גדול להעניק את אותות ההוקרה בפסטיבל לשתי יוצרות, נשים אמיצות ששינו כל אחת בדרכה את התרבות הישראלית ועשייתן הפכה את עולמנו למקום טוב יותר", אמר מייסד ומנהל פסטיבל הקולנוע הגאה יאיר הוכנר. "גילה אלמגור היא אייקון ישראלי ובינלאומי. חברה אמיתית של הקהילה הגאה. אביגיל שפרבר היא קולנועית אדירה ואקטיביסטית פורצת דרך, תרומתה לקהילה הלהט"בית בכלל ולנשים לסביות דתית בפרט היא עצומה". 

הוכנר אוסיף כי כמו בכל שנה הפסטיבל יתקיים במסדר מוקדים ברחבי הארץ, אך הפעם חשוב לו להדגיש זאת במיוחד: "הקהילה הלהט"בקית היא כאן בתל אביב ובכל מקום ובכל פינה ברחבי הארץ. השנה תוכלו לצפות בסרטים בסינמטק תל אביב, מרכז תרבות אניס ביפו, סינמטק חיפה, סינמטק ירושלים, סינמטק ראש פינה, סינמטק חולון ובבית הגאה בבאר שבע".