גל החקיקה האנטי-ליברלית שמתעצם בימים אלה בארצות הברית צריך להיות תמרור אזהרה בוהק לא רק עבור נשים ברחבי העולם אלא גם עבור הקהילה הגאה. ולא רק באמריקה הרחוקה, אלא גם כאן בישראל. כידוע, בית המשפט העליון בארצות הברית ביטל ביום שישי האחרון את הפסיקה ההיסטורית "רו נגד וייד", שהתירה לנשים ברחבי המדינה לעבור הפלה. ביטול הפסיקה בת 50 השנה העביר את הכוח לכל מדינה להחליט על מדיניות ההפלות שלה, ומאז מספר מדינות כבר אסרו לחלוטין על ביצוע הפלות. 

הפסיקה המקוממת מחזירה בזמן זכויות נשים עשורים אחורה, והמשמעויות הקשות שלה היא נטילת הזכות הבסיסית של אישה על גופה וחייה, העברת ההפלות לשוק השחור, איסור על הפלות גם לקטינות או קורבנות אונס, ופתיחת צוהר להמשך חקיקה אנטי-ליברלית המבטלת זכויות אדם. ביטול הפסקה הוביל למחאות ענק בכל רחבי ארצות הברית, וכך גם אירועי גאווה רבים בערים כמו ניו יורק, שיקגו וסן פרנסיסקו הפכו למחאות נגד הפסיקה ובעד זכות ההפלה. 

על פניו מדובר במחווה שבבסיסה סולידריות והיא אכן כך, אבל הקהילה הגאה בארצות הברית מבינה עוד משהו - שבמקום בו שורפים זכויות נשים, עתידים לשרוף גם זכויות להט"ב. אז נכון, ביטול הפסיקה לא נוגעת ישירות לקהילה הגאה והמאבק לא סובב סביבה, אבל המרחק בין פסיקה פולשנית וחמורה שכזאת, המבטלת את זכותה של אישה על גופה, לבין פסיקה האוסרת על יחסי מין חד-מיניים - הוא פסע אחד בלבד. 

מחאה נגד האיסור על הפלות, מצעד הגאווה בניו יורק 2022 (צילום: Andrew Lichtenstein, GettyImages)
מחאה נגד האיסור על הפלות, מצעד הגאווה בניו יורק 2022|צילום: Andrew Lichtenstein, GettyImages

כעת, הכתובת נמצאת על הקיר - זכויות להט"ב הן הבאות בתור. זהו לא מדע בדיוני, זו אינה השערה בלבד, אלא המציאות שאותה אנחנו חיים. אחד השופטים בהרכב שביטל את "רו נגד וייד" והצביע בעד ביטול זכויות ההפלה, אמר שעל בית המשפט לשקול מחדש את כל התקדימים המהותיים שנקבעו עד כה, על מנת להגיע ל"הליך הוגן", לדבריו. בין התקדימים שהוא מנה נכללו גם התקדים המשפטי אשר אישר נישואים גאים בכל רחבי ארצות הברית וזה שביטל את האיסור על הומוסקסואליות. השופט, המשתייך לזרם השמרני-רפובליקני, יודע שלצידו בהרכב יושבים חמישה שופטים נוספים מאותו הזרם, מתוך תשעה בסך הכל, והוא בטוח שהם יכולים להפוך כל תקדים שנקבע עד כה, בהתאם למה שנכון בעיניהם. מכאן - הדרך לשלילת כל זכויות להט"ב בארצות הברית קצרה במיוחד. 

ארצות הברית היא (עדיין) המעצמה הגדולה בעולם, כך שכל החלטה כזאת משפיעה על העולם המערבי כולו, גם על ישראל הקטנטנה. שלא תהיה טעות, המגמות השמרניות והאנטי-ליברליות המתחוללות כעת בארצות הברית עומדות לעשות עליה, אז אם לא נתעורר בהקדם ונביע קול מחאה נמצא את עצמנו בקרוב, אפילו יותר ממה שנדמה לנו, נקלעים ללב סערת חקיקה שמרנית הנשענת על עקרונות דתיים ושואבת השראה מאותם קולות הנשמעים בארצות הברית. 

ואותם הקולות הם אלו שביטלו את הפסיקה המדוברת, אסרו על מערכת החינוך לנהל שיח פתוח על זהות מגדרית ונטייה מינית, ומעודדים חקיקה בעד טיפולי המרה, ביטול מצעדי גאווה ואיסור על ייצוג גאה במרחב הציבורי. לצערנו, לא חסרים קולות כאלה גם כאן, שצוברים בשנים האחרונות יותר מומנטום וכוח פוליטי, והביעו את ההתנגדות החריפה שלהם להפלות וידועים כהייטרים גדולים של הקהילה הגאה. קחו לדוגמא את בצלאל סמוטריץ', שקרא לניצן הורוביץ "מקדם רישיון לרצח עוברים", בעקבות הרפורמה שניסה להעביר, שמטרתה להקל על הליך ההפלה בישראל. 

בסוף, צריך רק יום אחד רע בכנסת כדי להעביר חוק שעלול להזיק קשות לכולנו, הן לנשים והן לקהילה הגאה - כי כולנו באותו הצד. ואם יש דבר אחד שאנחנו חייבים ללמוד מפסיקת בית המשפט העליון בארצות הברית זה שברגע אחד היוצרות עלולות להתהפך על ידי חבורה של אנשים בעלי כוח וסמכות. מאז ההתבטאות של סמוטריץ', הורוביץ הצליח להעביר את הרפורמה, אבל משום שלא מדובר בעניין המעוגן בספר החוקים של מדינת ישראל, כל מה שצריך זה אדם אחד עם מספיק מוטיבציה כדי לשנות לרעה את חייהן של נשים רבות במדינת ישראל, ולטווח הארוך - אולי גם את של הקהילה הגאה, משום שאלו המתנגדים להפלות, מתנגדים גם לזכויות בסיסיות רבות שאמורות להיות טבעיות עבור נשים, מיעוטים ולהט"ב. 

נושא ההפלות הוא לא רק כרזת אוטובוס מטעה של ארגונים קיצוניים כמו אגודת 'אפרת', שחרטה על דגלה למנוע הפלות יהודיות בכל מחיר, או סערה מרוחקת המתרחשת אי שם מעבר לאוקיינוס, בצד השני של העולם. לא מדובר בפיקציה או "טרלול פרוגרסיבי", אלא בתרחיש אימים שעושה את צעדיו לכיוון שלנו. אז במיוחד בימים בהם אנחנו מתקרבים אל עבר מערכת בחירות נוספת, אל לנו לתת כוח לאלו המבקשים לשלול את זכויותיהן של נשים, אסור לנו להיכנס לעידן שבו זכויות הפרט נשללות בזו אחר זו - כי יום יבוא שכבר לא יהיה יותר מה לשלול. ושאלוהים ישמור אותנו מימים בהם נפתח שיחות ב"יבורך הפרי".