"אם עכשיו יש לך את ההזדמנות לתקן ואתה יכול - אז יפה שעת אחת קודם": מאז מתקפת הפתע בעוטף עזה, החברה הישראלית נרתמה על מנת לסייע במאמץ המלחמתי מול ארגון הטרור חמאס. יותר מ-300 אלף חיילי מילואים גויסו, הוקמו אינספור יוזמות אזרחיות שונות ובצל פניות של אלפי חרדים - ובבקו"ם תל השומר נמשך גיוס של אנשי המגזר החרדי, אשר ייחשבו מעתה למשרתי מילואים.
בין המשרתים הטריים, רבים מהם בני 30 ומעלה, נמצאים גם ינקי דרעי, בנו של יו"ר מפלגת ש"ס - וכן העיתונאי יקי אדמקר: מגיש ברדיו קול ברמה תוכנית לצד ישראל כהן (שרק השבוע ראיין את השר עמיחי אליהו, בשיחה שממנע פרצה סערת "פצצת האטום") וכתב הכנסת והחרדים של אתר וואלה. "זו תחושה מדהימה, התרגשות מאוד גדולה", אומר אדמקר בן ה-32, שהתגייס אתמול (ד'), בשיחה עם mako, "אני חושב שאני, יחד עם כל הקבוצה שנמצאת פה, עושים צעד נכון ברמה האישית והלאומית, איזשהו תיקון במובן מסוים. משהו שאולי מסיבות מוצדקות, או שלא, לא עשינו אותו בגיל צעיר יותר - חלק בגלל שישבו ולמדו תורה בישיבות וחלק בגלל אילוצים חברתיים - אותו מתקנים עכשיו".
"אנחנו נותנים מעצמנו בתקופה כל כך מתוחה וקשה, אבל גם מעודדת למדינה", מסביר אדמקר, "שכל אדם חרדי שלא יושב ולומד תורה - לא משנה באיזה גיל - ייקח את עצמו, יעלה על מדים מה שנקרא ויפנה את הידיים שלו למען המדינה, לטובת השירות".
מנתוני אגף כוח אדם בצה"ל עולה כי מאז תחילת המלחמה התקבלו בצה"ל למעלה מ-3,000 בקשות להתנדב לצבא. רוב הפונים היו כאמור הרבה מעל גיל הגיוס, עם רקע במקצועות ההצלה, הסעד והרפואה ועוד. צה"ל פרסם עבורם מסלולי גיוס מיוחדים, הכוללים טירונות מקוצרת, והם מיועדים לסייע בתפקידי בתחומי הרפואה והנהיגה. כ-2,000 חרדים מילאו את הטפסים לגיוס החירום וגילו רצינות - וצה"ל בוחן כל מועמד לפי התאמתו.
כמו חרדים רבים שעושים את זה עכשיו, אתה לא בגיל הגיוס. איך זה עובד?
"בצבא יש מסלול שקיים כבר הרבה שנים, אבל נכנס לתודעה בשנתיים האחרונות - שלב ב'. זה אומר שעכשיו אנחנו לפני 14 ימים של טירונות ומיד לאחר מכן אנחנו מתגייסים למערך המילואים של צה"ל בשלל תפקידים, כל אחד וההכשרה שלו, למה שהוא מתאים: רבנות הצבאית, נהגים, חובשים ושלל תפקידים, כל מה שהצבא צריך בתקופה הזאת. אנחנו מתייצבים מה שנקרא ומצדיעים, אני נמצא במקום הזה בשביל לתרום".
איך התבשל אצלך הרצון להתגייס?
"כשהחלה המלחמה עם המתקפה של ה-7 באוקטובר, אני זוכר שכל יום הייתי מקבל גם במסגרת עבודתי כעיתונאי וגם בכלל סרטונים של חיילים ובסיסים. שם אתה רואה אנשים מבוגרים שהגיעו למילואים, צעירים שהתחילו ואתה רואה את המוטיבציה, את הרעל בעיניים, אנשים שמוכנים לעשות הכל למען המדינה שלנו - למען זה שתהיה לנו פה זכות קיום עם כל המשתמע מכך. אתה אומר לעצמך: 'איפה אני בתמונה?', אז נכון שלמדתי בישיבה כשהייתי בן 20 ואתה לא גדל בתוך חברה שמחנכת לערכים האלה, אבל אם עכשיו יש לך את ההזדמנות לתקן ואתה יכול - אז יפה שעת אחת קודם".
דווקא כי אתה עיתונאי ודווקא כי אנחנו במלחמה, לא היה נורא קשה לעזוב את העבודה בתקשורת כשקורים כל כך הרבה דברים?
"זה לא קל, זה קודם כל הצריך ממני שבועיים שלמים של ניתוק מוחלט מהעבודה כי אני חייל עכשיו. הייתי צריך להגיד את זה בוואלה וגם ב'הפטריוטים' וב'קול ברמה', אבל אני אומר: 'רגע, זה המחיר שאני צריך לשלם, יש אנשים שמשלמים מחירים הרבה יותר גדולים ומשמעותיים ממני, אז אני לא מתבכיין'. הגעתי לסיכום עם מקומות העבודה שלי ויהיה בסדר. כולם מבינים את הצורך של התרומה למדינה ואת התהליך שמשפיע על המגזר החרדי - ואני חושב שכולם רוצים ושמחים להיות חלק מזה".
איש התקשורת יקי אדמקר התגייס הבוקר למסלול שלב ב׳
— חרדים על מדים (@hardim_idf) November 8, 2023
שאפו! pic.twitter.com/hsGpBjs4AM
מה דעתך על הביקורת על כך שגיוס כזה של חרדים הוא לא מספיק, ועדיין לא שוויוני?
"אני באמת לא מצליח להבין את הביקורת הזאת, תהליכים לא מתרחשים בזבנג וגמרנו. תהליכים מתרחשים בצורה איטית ואני חושב שמה שקרה מאז ה-7 באוקטובר שזה תהליך שאולי היינו רואים את התוצאות של היום בעוד עשר שנים, קרה תוך שבוע, חודש. אין ספק שהמשמעות של הגיוס שלי, של החברים שלי כאן בקבוצה שלנו או בפלוגה, במחלקה, זה משהו שישפיע על הדור הנוכחי, על החבר'ה שלא נמצאים בישיבות על אלה שיש להם איזה התלבטות אם להתגייס או לא להתגייס, ברור שזה משפיע עליהם מישהו שחושב שתהליך קורה באותו רגע, באותה שניה, בסדר, יש לו טעות תמיד יהיה את האחוז הקטן הזה של המבקרים, של אלה שאף פעם לא יהיה להם טוב, ואלה שבמשך שנים אומרים - 'רגע למה חרדים לא מתגייסים לצבא', ואז כשחרדים מתגייסים לצבא אז אומרים: 'רגע, למה הם עושים מסלול כזה', אני לא מצליח להבין אם אלו פשוט אנשים שתמיד יהיו להם תלונות. אני רואה את התגובות בעם בלי קשר לזהויות פוליטיות ואני רואה כמה הצעד הזה מצליח לאחד בינינו, בין חרדים לחילוניים ולדתיים, דווקא בתקופה הזאת, אחרי השנה הקשה שעברנו. תמיד יהיה מי שיתלונן והכל, לא מתרגש מזה".
מה הציפיות מהגיוס?
"אני בא בשביל לתרום, להרגיש חלק שאני מהמאמץ המלחמתי והלאומי - וכל עוד אני אהיה בתחושה הזאת תוך כדי המילואים, וגם אחרי, מבחינתי השגתי את המטרה".