"הטלוויזיה המשגשגת בישראל עשויה להיות הבאה על הכוונת": לפני כשבועיים הציג השר שלמה קרעי את הרפורמה המתוכננת בשוק התקשורת – שצפויה לשנות את פני התקשורת הישראלית: הצעת החוק קובעת, בין השאר, כי גוף פוליטי יפקח על התוכן המשודר בטלוויזיה וברדיו, וכי הרשות השנייה תבוטל. כמו כן, הטבות נרחבות לערוץ 14 נכללו בה. כעת הרפורמה המדוברת מגיעה גם לתקשורת הבינלאומית: באתר דדליין פורסמה כתבה נרחבת שעוסקת בעניין, שכותרתה היא "הרפורמה המשפטית השנויה במחלוקת של ישראל תופסת את כל הכותרות, אבל סקטור הטלוויזיה המשגשג של המדינה עשוי להיות הבא על הכוונת".

"מחאות נגד הממשלה בישראל משתוללות לאחר שהתקבלה החלטה שנויה במחלוקת להחלשת בית המשפט העליון, וכעת עתידה של הטלוויזיה המשגשגת במדינה מאוים", כך נפתחת הכתבה. "הרפורמה המשפטית של בנימין נתניהו, שהובילה מאות אלפים לצאת לרחובות במשך חודשים ארוכים, עוררה סערה הן בתוך המדינה והן מחוצה לה, כאשר הממשלה הימנית ביותר בתולדותיה הקצרות של ישראל מהדקת את אחיזתה", כך נכתב על המצב בישראל בחודשים האחרונים, וכן צוין ביטול עילת הסבירות. "בינתיים, עשרות חוקים נוספים צפויים לפגוע בזכויות, דוגמת זכויות להט"בים, במדינה שכבר תקופה נחשבת לאחת המתקדמות ביותר באזור שלה".

כאן הכתבה עברה להתעסק ברפורמת השר קרעי. "מעבר לשינויים המשפטיים, שמסירים את סמכותו של בית המשפט העליון לבטל החלטות ממשלה שנראות לו בלתי סבירות, מתוכננים שינויים גדולים בתחומי הטלוויזיה והחדשות. אמנם לא לגמרי מפתיע, אבל ההצעות האלה הדאיגו את קהילות השידור וההפקה המקומיות, שהתאגדו כדי להביע את זעמן".

בהמשך צוינו בקצרה כמה מהצעות החוק המדאיגות ביותר. "הצעות החוק, שצפויות לעבור אך לא בחודשים הקרובים, כוללות הפחתה משמעותית של מכסות תוכן מקורי מקומי, יצירת רגולטור חדש שחבריו ייבחרו ברובם על ידי הממשלה ואשר יוכלו להתערב בתוכן ישראלי, וכן ביטול של הדרישה שלפיה רשתות צריכות לקבל רישיונות עצמאיים על מנת לשדר תוכן חדשותי".

ליאור רז,
ליאור רז ב"פאודה". האם התוכן המקורי הישראלי נמצא בסכנה?|צילום: אליה ספינופולוס, יח"צ באדיבות yes

בכתבה דובר גם על תאגיד השידור הישראלי. "אם ההצעות יעברו במתכונתן הנוכחית, גם על תאגיד השידור כאן 11 – שאינו חבר של הממשלה המכהנת – ייאסר להרוויח כסף באמצעות פרסומות, בעוד שישנן הוראות שיקלו על מכירת נכסי הרשת", כך נכתב. בהמשך הכתבה, צוינה לרעה הצעת החוק שקשורה במדידת רייטינג בטלוויזיה: "באופן ביזארי, במסגרת החוקים החדשים גם תורכב ועדה ממשלתית ראשונה מסוגה למדידת רייטינג בטלוויזיה, מה שיבטל את התהליך, בן עשרות השנים, של מדידת רייטינג באמצעות גוף בלתי תלוי". בדדליין הדגישו את החששות העולים ממהלך שכזה: "עלה חשש כי בעקבות כך נתוני הרייטינג ישונו על מנת להציג תמונה לפיה ערוץ 14 הימני – האוהד את נתניהו – מתפקד טוב יותר מאשר מתחריו, ולכן אטרקטיבי יותר עבור המפרסמים".

עוד נכללה בכתבה התייחסות לשר קרעי בעצמו, ובה הוא מתואר כ"ימני קיצוני". "את החוקים מקדם שר התקשורת שלמה קרעי, אחד מהימנים הקיצוניים ביותר בממשלת נתניהו החדשה, שהפגין נכונות לפעול נגד חופש הביטוי במהלך כהונתו הקצרה. במשך תקופה קצרה הוא אף דיבר על סגירה מוחלטת של השידור הציבורי". בכתבה צוינה גם ההצהרה המשותפת של רשתות הטלוויזיה הישראליות, שבה הובע חשש משמעותי מהמהלכים של קרעי. "בהצהרה משותפת נדירה שהתפרסמה בסוף השבוע שעבר, תיארו כאן, קשת ורשת את 'התוכנית ההרסנית' של הממשלה כחלק מ'תוכנית כוללת לריסוק התקשורת החופשית בישראל'".

כמו כן, בדדליין שוחחו גם עם צביקה גוטליב, מנהל איגוד המפיקים לקולנוע וטלוויזיה. "מקורבים מתחום השידור המקומי נשבעו לעשות ככל שביכולתם כדי לעצור את ההצעות ומפיקי הטלוויזיה מודאגים במיוחד, כך לדברי גוטליב. גוטליב אמר לדדליין כי הממשלה 'תוכל לעשות כמעט כל מה שהיא רוצה' אם החוקים יעברו במתכונתם הנוכחית". 

עוד הוצגה בכתבה גם התייחסות לאופן שבו תשפיע הרפורמה על עולם הטלוויזיה הישראלית, שידועה בעולם לטובה. "תעשיית הטלוויזיה הישראלית הציגה סדרות כמו 'פאודה', 'שטיסל' ו'טהרן', אבל גוטליב מאמין כי הדור הבא של הלהיטים נמצא בסכנה בגלל ההפחתה המתוכננת במכסות התוכן המקומי". בכתבה מצוינות הדרישות שעתידות להיות מקשת, רשת וכן פלטפורמות כמו HOT ו-yes, שלפי דדליין "קבורות עמוק במסמך בן 134 העמודים". "ישנן דרישות מקשת ומרשת להוריד את היקף ההשקעה בתוכן מקורי מקומי מ-15% ל-12% מהרווחים, בעוד שפלטפורמות רב ערוציות כמו HOT ו-yes יראו ירידות חדות יותר – ל4% בלבד". בשיחתו עם דדליין הביע גוטליב דאגה מעתידה של תעשיית הטלוויזיה הישראלית בעקבות חוקים אלה, ולדבריו, תוכן לא מסחרי בעברית נמצא בסיכון כעת. "זה יהרוג את ההפקות כאן", אמר. 

גילוי נאות: mako ו-N12 הינם אתרים מקבוצת קשת