אחרי שאכלת בשביל שניים, דילגת באלגנטיות על הצום (אבל עשית חשבון נפש) והכנת קישוטים לסוכה מהפניות להעמסת סוכר, הגיע חול המועד סוכות. לא משנה אם את חילונית שחורשת את הארץ והעולם בשבתות, או דתיה שבשבילה מדובר בהזדמנות פז לטייל בלי לקחת חופש מהעבודה – ההריון לא צריך למנוע ממך לנצל את ימי חוהמ"ס עד הסוף, ולטייל בטבע (או לרבוץ במלון/צימר/קמפינג) – הכל לפי התקציב, האופי והשלב שבו את נמצאת בהריון. וכדי שתשמרי על עצמך ועל העובר שלך הכי טוב, הנה כמה טיפים חשובים ודברים שכדאי לדעת על טיסות, טיולים, חיסונים והריון.
האם יש יעדים שלא מומלץ לנסוע אליהם בהריון? "ככלל יש להימנע ככל האפשר מנסיעות למדינות שבהן יש מחלות זיהומיות, העלולות לסכן את האם והעובר. מחלות זיהומיות נפוצות יותר ככל שהמדינה מפותחת פחות, ולכן הודו, מזרח אסיה ואפריקה נחשבים ליעדים בעייתיים עבור נשים הרות. במידה ואין מנוס מהנסיעה למדינות אלה, מומלץ להתחסן לפני הנסיעה ולהצטיייד בתרופות שיכולות לטפל במחלות הזיהומיות השכיחות לאזור".
ואם הנסיעה היא ליעד שדורש חיסונים, האם אפשרי להתחסן במהלך ההריון? אם את פשוט לא מסוגלת לוותר על מסע שורשים בטנזניה לפני הלידה, חשוב שתדעי שיש מה לעשות כדי למזער סיכונים. "לפני הנסיעה יש לפנות למרפאת מטיילים, כדי לקבל הסברים מפורטים והנחיות ספציפיות. ככלל, החיסונים המומתים נחשבים כבטוחים בהריון, לעומת זאת חיסונים מסוג 'חי מוחלש', שלא מומלצים לנשים הרות. החיסונים המותרים הם פוליו (מומת), שפעת, טטנוס, צהבת A, צהבת B, כלבת ודלקת קרום המוח. חיסונים שאין לקבל בהריון הם MMR (חצבת, חזרת ואדמת), אבעבועות רוח ולמעט מקרים חריגים, חיסון נגד קדחת צהובה". יש לציין כי ישנם חיסוני מטיילים שונים שמיועדים למניעת זיהומים (כמו MENVEO) המותרים לשימוש גם בהריון, אולם בכל מקרה מומלץ להתאים את יעד הטיול לעובדה שהאישה בהריון, ולא ליטול סיכונים מיותרים.
האם רצוי להימנע מטיולים רגליים במהלך ההריון, או שכל עוד האישה חשה בטוב היא יכולה לטייל כרגיל? "ככלל אין איסור על טיולים רגליים במהלך ההריון, אך לא מומלץ לבצע טיולים מאומצים מדי, ממספר סיבות: במאמץ פיזי משמעותי האשה מאבדת המון נוזלים, דבר שיכול לגרום להתיבשות ועילפון. נשים הרות לא רק מועדות לכך יותר, אלא גם עלולות לפתח צירים מוקדמים עקב כך, ולכן אם מטיילים האישה חייבת להקפיד אפילו יותר מהאחרים על שתייה מרובה ומנוחה. בנוסף, טיול מאומץ מעלה את הסיכון לנפילה דבר העלול לגרום להיפרדות שליה ודימום משמעותי בהריון עד כדי סכנת חיים לאם ולעובר ,במיוחד בשלבים מאוחרים של ההריון, ולכן יש לבחור מסלולים לא מסוכנים, להקפיד על נעליים מתאימות ופשוט להיות זהירות". ובמילים אחרות: עורו הפדלאות, יש לכן פתק מהרופא.
האם הריון מחייב זהירות רבה יותר בחשיפה לשמש? לאף אחד לא מומלץ להיחשף לשמש יותר מדי, וכמובן שגם לנשים הרות. "אם כבר נחשפים, יש לעשות את זה במינון הנכון, עקב הסכנה המוגברת לאיבוד נוזלים. באופן ספציפי, חשיפה לחום משמעותי וקיצוני בשליש הראשון של ההריון לא מומלצת, שכן היא עלולה לפגוע בהתפתחות איברי העובר".
האם יש בדיקות מיוחדות שרצוי שאישה הרה תבצע לפני טיסה? ראשית, חשוב לדעת כי יש חברות תעופה שדורשות מנשים הרות להציג אישור רפואי כתנאי לעלייה למטוס, וכדאי לבדוק האם החברה שבה תטוסי נמנית עמן. "מומלץ גם לכל אשה בהריון להצטייד במכתב בשפה האנגלית מרופא הנשים שלה, המציין את שבוע ההריון בעת הטיסה ומסכם בקצרה את מהלך ההריון. כמו כן יש לבצע בדיקות דם עדכניות טרם הטיסה: ספירת דם, תפקודי כבד וכליות, סוכר בצום, סוג דם וסקר נוגדנים, ולצרף אותן למכתב מהרופא".
האם יש מגבלה על זמן הטיסה המקסימלי לאישה הרה? לטוס זה לא פיקניק גם בלי כרס הריונית, אבל האם, מעבר לאי הנוחות המשווע, הטיסה עלולה לסכן אותך או את התינוק? "אין מגבלה ידועה על זמן הטיסה המקסימלי, אך יש לזכור שישיבה ממושכת בטיסה מעלה את הסיכון לקרישיות יתר, ובפרט בהריון. לכן, על האישה ההרה להימנע מטיסות ארוכות מדי במידת האפשר, או לכל הפחות לעשות תחנות ביניים. כמו כן, מומלץ לקום מהמקום לפחות אחת לשעה במהלך הטיסה, ללכת קצת ולהתמתח, כדי לשפר את זרימת הדם לגפיים ולהוריד את הסיכון לקרישי דם".
האם מותר להשתמש בתכשירי עזרה ראשונה שלוקחים לטיולים, כמו חומר נגד יתושים או טיפול לפטריות וגינאליות, בזמן ההריון? היתושות לא מפגינות אחווה נשית, ולא חסות על נשים הרות. גם פטריות וגינאליות, שפשופים, חתכים וכל מה שיכול להשתבש בטיול יכול להשתבש גם בהריון, וחשוב שתהיי מוכנה. בשוק קיימים מספר תכשירים נגד עקיצות יתושים: PICARIDIN, DEET, אתוש ומגוון תכשירים טבעיים. לפטריות וגינאליות ישנם טיפולים משולבים הנמכרים ללא מרשם רופא, כמו אגיסטן, המטפלים הן בפטרייה הפנימית והן בגרד החיצוני, וישנם תכשירים רבים להקלה על צריבות מדוזות, כוויות שמש וגירויים שונים. כדי להיות סופר-בטוחה, לפני שאת סוגרת את תיק העזרה הראשונה, פשוט הרימי טלפון לאחד המכונים הטרטולוגיים (שמספרי הטלפון שלהם מופיעים בסוף הכתבה, והתייעצמי לגבי כל תכשיר. אל תדאגי, הם כבר ראו משוגעות, חפרניות והיסטריות ממך.
רשימת המרכזים הטרטולוגיים:
הריופון 9779309 - 08
אסף הרופא 9779695 - 08
הדסה 6243663 - 02 / 6243669 - 02
בלינסון 9377474 - 03
מרכז למידע תרופתי 9376911 - 03
>> אישה יכולה לטוס עד שבוע 37 בלי חשש
>> החופשה הבאה שלך- חופשת לידה: האם כדאי לצאת לפני הלידה
הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים