חשבת שהוואגינה שלך היא איבר פרטי ומקודש? התרגלי למציאות חדשה, חברה. במהלך ההיריון העולם התחתון שלך עומד לעבור טלטלה רצינית, שלא לדבר על מה שיקרה לו בלידה. אנחנו לא רוצות להפחיד אותך או משהו, למרות שכנראה זה מה שעומד לקרות, אבל את צריכה לדעת למה להתכונן: האיזור העדין והמטופח שלך שם למטה כנראה לא יחזור לעולם להיות בדיוק מה שהיה.

מה בדיוק יקרה לו, את שואלת? טוב, את צריכה לדעת שהתינוק היקר שלך עומד להשחית אותו לחלוטין; אל תדאגי, זה אמנם נשמע רע וזה גם באמת לא מאוד נעים, אבל כל הדברים האיומים שאנחנו עומדות לספר לך עליהם הם נורמליים, טבעיים וקורים כמעט לכל הנשים היולדות, ורובם ככולם יעברו אחרי הלידה (עם קצת עזרה של שקיות קרח ופדים עם מגנזיום).

אז הנה כמה דברים שלא בטוח ידעת שהולכים לקרות לך שם למטה.

נפיחות

הרבה דם מוזרם לאיזור המפשעה במהלך ההיריון, ולכן זה רק טבעי שהוא יהפך לנפוח וגדוש יותר. את יכולה להסתכל על הפות שלך ולתהות מתי הוא נהיה כל כך גדול; זה בסדר, אם אין כאבים מיוחדים, זו נפיחות סבירה שתעבור מאליה. שכיבה על הגב כדי להקל על העומס יכולה לעזור.

שתן בניחוח חריף

ההיריון עמוס ההורמונים והבן אדם שגדל בתוכך משנים בין היתר גם את תפקודן של הכליות שלך, ולכן יש נשים שמדווחות על שתן בריח חריף יותר מזה לו הן רגילות. היות ובמהלך ההיריון את עומדת להשתין המון, כדאי מאוד גם להגביר את כמויות המים שאת שותה. זה יכול להקל על הריח.

הפרשות

נשים מספרות שההפרשות שלהן כפי שהן הכירו אותן לפני ההיריון השתנו מאוד במהלכו. הן עשויות להיות לבנות וסמיכות או צלולות ודלילות דווקא, אבל סביר שהתדירות שלהן תעלה. לקראת הלידה את עשויה לזכות ולפגוש בפקק הרירי – הפרשה צמיגה וכהה שמבשרת למעשה את סוף ההיריון, אבל לאו דווקא את תחילתה של הלידה.

דליות

כולן יודעות שדליות יכולות להתפתח ברגליים, אבל הרבה נשים סובלות גם מדליות בפות במהלך ההיריון שלהן. הדליות, שהן למעשה ורידים מנופחים ומכאיבים, נוצרות בגלל הרחם הכבד שלוחץ על המפשעה ומפריע לניקוז התקין של כלי הדם. אם את חשה שהנרתיק שלך כואב ונפוח, נסי להסתכל במראה קטנה ולראות אם את מזהה כלי דם בולטים וכהים בשפתי הנרתיק. אם יש לך ספק, גשי לרופא שלך לאבחון. כלי להקל על הכאב תוכלי להשתמש בתחתונים אלסטיות שיפחיתו את הלחץ באיזור.

אורכידאה (צילום: flickr, flicker)
הפרשות, שתן בניחוח חריף ודליות. כיף כאן!|צילום: flickr, flicker

בריחת שתן

רצפת האגן שלך מתעייפת מכל המשקל הזה, ונדמה שכל החיבורים שם הופכים איכשהו לרופפים יותר, ולפיפי פשוט קל לברוח. אל תתפדחי, זה קורה להמון המון נשים לפני ואחרי לידות. כדאי לך להקפיד לבצע תרגילים לנרתיק ולרצפת האגן במהלך ההיריון, כדי לחזק את השרירים באזור ולמנוע את התופעה.

קרעים וחבלות

רוב היולדות מסיימות את הלידה עם נרתיק חבול. מה לעשות? ככה זה כשאת מנסה להוציא מהפתח הקטן הזה בן אדם שלם. את הקרעים תופרים ביחס לרמת החומרה שלהם, ויש גם קרעים בנרתיק שלא זקוקים כלל לתפרים. גם יולדת שהנרתיק שלה לא נקרע כלל תחוש בימים (או בשבועות, או בחודשים) שאחרי הלידה חבלות, שפשופים או שריטות קלות בתוך הוואגינה. זה לא נעים, אבל גם זה יעבור.

>> מותק, הם התכווצו: מה עוד קורה לגוף שלנו אחרי לידה?