הגוף עובר כמות אדירה של שינויים בתקופת ההריון. המסע המופלא שאורך כמעט עשרה חודשים לא משאיר כמעט שום דבר כפי שהיה, והחזה הוא אחד האיברים שעוברים את השינוי המשמעותי ביותר. מרי ג׳יין מינקין, רופאה גניקולוגית וחוקרת של אוניברסיטת ייל לרפואה לנושא הגוף הנשי, הוציאה ספר חדש המתאר בו את השינויים המתרחשים בגוף בתקופת ההריון. "מתחילת ההריון, ממש מהשלב הראשון, ההורמונים מתחילים להשפיע על החזה הנשי עד שהם מביאים אותו למצב שהוא מוכן להנקה", מסבירה מינקין. "אולי הנשים לא יחושו בכל הסימפטומים המצויינים, אבל דבר אחד נכון לכולן: החזה לעולם לא יהיה כפי שהיה לפני שהצטרף התינוק לחיים".
הנה כמה שינויים משמעותיים שניתן לצפות להם:
1. הם גדולים
לא רק הבטן מתרחבת בהריון. מההתחלה רקמות השומן וכמות הדם הזורמת לחזה יגדלו, זאת על מנת לעזור לבלוטות החלב להתפתח. אחרי שישה שבועות הריון גודלו של החזה הממוצע יעלה במידת חזייה אחת או יותר.
2. הם כבדים
הדם הרב שזורם לחזה, והתפתחות בלוטות החלב מייצרות כובד. הגוף, במקביל, מתחיל לאגור נוזלים. זוהי תופעת לוואי של ריבוי אסטרוגן ופרוגסטרון. בחודש התשיעי תעלה האישה ההריונית הממוצעת כק״ג שלם רק בחזה.
3. הם כואבים
החזה הגדול והמלא הזה, שרבות מצפות לו ונהנות ממנו, לא בא בלי מחיר. החזה הופך לרגיש ופגיע בתקופת ההריון, בעקבות כל הדם המוזרם אליו, הרקמות הנפוחות והנוזלים. כאב בחזה זו תלונה נפוצה, ולמעשה החזה הרגיש הוא אחד התסמינים הקלאסיים לגילוי הריון.
4. הם מתמלאים ורידים
מי ששמה לב לוורידים חדשים המשתרגים בבהירות על החזה בצבעי כחול וסגול יכולה להרגע - זה נורמלי. הוורידים יותר ברורים לעין כי הרבה יותר נפח דם עובר בהם עכשיו. הם נאלצים להתמודד עם המשא הזה.
5. הפטמות משתנות
הפטמות פתאום מקבלות נפח וצבע אחר בהריון. הן גדלות ונעשות יותר מובחנות, בולטות משהיו לפני ההריון. העטרה מתכהה ונעשית יותר ברורה בזכות האסטרוגן, והבלוטות עליהן מייצרות חומר שמנוני שמגן עליהן מהסדקות ויובש, לקראת העבודה החשובה הצפויה להן. הן גם עשויות לדלוף. בשליש השלישי לפעמים יצאו מהן טיפות קולוסטרום, החלב הראשון והיקר.
6. הם נמתחים
סימני מתיחה עשויים להופיע על החזה. הצמיחה והשינוי מותירים חותמם על העור. המתיחה יכולה להביא עמה גם גירוד. המומחים ממליצים להתמרח היטב בשמנים וקרמים שיחזירו לעור לחות חשובה בשינוי האדיר הזה.
7. הם צריכים תמיכה
גם מי שלא משתמשת בדרך כלל בחזיות תגלה שהחזה שלה זקוק עכשיו לתמיכה רצינית שתעזור להתמודד עם המשקל החדש ובגב. המומחים ממליצים על חזיות ללא ברזלים, בעלות רצועות רחבות, שניתן להתאים את גודלן, מבד נושם. כדאי ללבוש גם חזיית ספורט בלילה, לשינה נינוחה יותר.
8. הם משתנים לנצח
אין מה לצפות שהחזה יחזור לעצמו אחרי הלידה. אולי הפטמות יתבהרו שוב והגודל יקטן, אבל השדיים לעולם לא יהיו בדיוק כפי שהיו. העור נמתח, וסימני המתיחה לא נעלמים. במקום להתגעגע והתאבל על החזה שהיה ואיננו, כדאי ללמוד לאהוב את החזה החדש, החזה האימהי.
>> אילו עוד כוחות על את מקבלת במהלך ההריון?
בהריון או אחרי לידה? באפליקציית איזי ריכזו את כל מה שחשוב לדעת: