אמצע הלילה, כולם ישנים, בחוץ יש סערת גשמים אבל את מתעוררת עם חשק בלתי מוסבר לגלידה קפואה ומתוקה בטעם בננה וניל, והאמת היא שאת מוכנה לעשות הכול כדי להשיג אותה. נשמע לך מוכר? מזל טוב, את בהיריון. "בחודשי ההיריון יש חגיגה של הורמונים בגוף, כמות הדם שזורם בעורקינו משתנה ובעצם כל הגוף שלנו עובר שינוי משמעותי כדי לאפשר צמיחה של חיים ברחם", מסבירה קארין עובדיה, אחראית חדרי לידה במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא לשעבר). "גם החשקים שמתעוררים במהלך ההיריון הם בסך הכול חלק מהשינויים שהגוף שלנו עובר בחודשים האלו".
לעיתים החשקים השונים לאותו מלפפון חמוץ בממרח שוקולד או לסלסלת תותים באמצע הלילה יכולים לעורר באישה איזו תחושה של אי נוחות והיא עלולה להרגיש שמשהו ברצונות ובחשקים האלו לא נורמלי, כאילו היא לוקה באיזה חוסר איזון נפשי שמעורר בה תאווה למזונות שונים, אך חשוב מאוד להדגיש שמדובר בתהליך נורמלי לחלוטין. "בתוך השינוי הזה, כשהגוף משתנה ממש מקצה לקצה הנפש צריכה למצוא את הדרך שלה להתמודד עם המסע המורכב, ובתוך כך זה בסדר לחלוטין לחרוג מדי פעם מהנורמה, או כמו שהפסיכולוגים נוטים לומר – זו תגובה נורמלית למצב לא נורמלי", מסבירה עובדיה ומוסיפה, "כך שאם מדי פעם מתחשק לנו לאכול טחינה או פלפל מטוגן שעד לרגע ההיריון לא יכולנו לסבול, ואם זה עוזר לנו להתמודד עם כל השינויים שהגוף שלנו עובר וזה לא גורם לנזק לנו או לעובר, אז אני חושבת שזו פשוט מתנה".
חשק לאדמה? כדאי לשים לב
מתי בכל זאת החשקים הללו עלולים להיות קצת פחות טובים לנו? "בדרך כלל יותר מדי מלפפונים חמוצים לא יגרמו לנזק. אם החשקים הם למתוקים צריך לשים לב כמובן לסוכר", מסבירה עובדיה. כשמדובר בחשקים למזונות יוצאי דופן או אפילו דברים שאינם מזונות יש לכך הגדרה רפואית של ממש תחת השם הלטיני PICA. "הכוונה היא לחשקים משונים שמתעוררים בהיריון למה שבדרך כלל לא היית חושבת לאכול ואין לו כמעט כל ערך תזונתי אם בכלל, כמו למשל חשק לקרח שמצטבר בדפנות המקפיא או אפילו חשק לטעם האדמה", מסבירה עובדיה. "במקרים כאלו חשוב לא לחשוש, לפנות לרופא ולשתף אותו בתופעה כדי שאפשר יהיה לבצע בדיקות דם ולבחון אם קיים חוסר כלשהו בגוף ובמידת הצורך לפנות גם לאומדן נפשי. עם זאת, ברוב המקרים כשמדברים על חשקים בהיריון לא מדובר במקרים כמו אלו, שהם אכן מקרי קיצון".
לחוש את העולם סביבה
לפעמים החשקים שמתעוררים במהלך תשעת חודשי ההיריון אינם בהכרח קשורים למזונות ולטעמים שונים, ומלבד חוש הטעם שמשתנה בחודשים אלו גם החושים האחרים יכולים פתאום להתעורר. יש נשים שיחשקו בתחושה של חול הים או למגע של בד כזה או אחר, יש נשים שיתעורר בהן חשק מיני יוצא דופן או פשוט חשק להאזין למוזיקה שונה מהרגיל, ויש נשים שייהנו מסרטים שעד כה לא עוררו בהן כל הנאה. "כשהגוף עובר טלטלה הורמונלית ושינויים פיזיולוגיים כל כך משמעותיים, גם הנפש והמוח, שהם חלק בלתי נפרד מהגוף, עוברים את השינויים האלו, ואצל כל אחת זה יכול להתבטא בדברים שונים", מסבירה עובדיה ומוסיפה: "אישה אשר כל כך קשובה לגוף שלה ומאפשרת לעצמה לחוש את העולם סביבה ולמצוא מהם הדברים שעושים לה טוב – בעיני זה פלוס גדול".
לרצות את מה שאסור
לעיתים ההתמודדות עם החשקים קצת יותר מאתגרת ועלולה להיות אפילו בלתי נסבלת. זה קורה כשהחשק שמתעורר הוא למזון שאסור לך לאכול במהלך ההיריון, אם זה לבשרים ודגים נאים, ביצים חיות, מוצרי חלב לא מפוסטרים וכיוצא בזה, או בקיצור – אם את פשוט חייבת לאכול סושי ומוס שוקולד את בבעיה, וכנראה שתצטרכי להעביר את תשעת החודשים של ההיריון בציפייה רבה ובפנטזיות לקראת הרגע שבו תוכלי לממש את החשק. "העובדה שמזון מסוים שאת אוהבת אסור לך בהיריון יכול רק לעורר את החשק עוד יותר, ונשים שמבקשות מיד לאחר הלידה מבן הזוג שלהם שיביא להם מנת סושי היא תופעה רווחת למדי בחדרי הלידה", מספרת עובדיה.
בשמיר יולדות חשבו בדיוק על זה כשהחליטו להעניק ליולדות שלהם מתנה יוצאת דופן ולאפשר להן לבחור מנה אחת מתוך תפריט שף מיוחד שאיתה יוכלו להתפנק אחרי הלידה. לכל אחת יש כמובן את החשקים והעדפות שלה, כך שמי שחלמה כל ההיריון על סושי תוכל לבחור את אחד מהרולים אינסייד-אווט שבתפריט, ומי שחלמה על הרגע שבו תוכל לאכול קרפצ'יו, תוכל ליהנות ממנת קרפצ'יו סינטה דק-דק וכן הלאה.
חלק מהחשקים שנוצרו במהלך ההיריון יישארו איתנו גם אחרי הלידה וחלקם ייעלמו כלא היו עד להיריון הבא, ובכל מקרה שיהיה במזל!