חשבת פעם איזה שיר תרצי לשמוע באותם רגעים מרגשים שבהם התינוק או התינוקת שלך יצאו לאוויר העולם? בשנים האחרונות נוספו להכנות לקראת הלידה גם הכנת רשימת השמעה, או ה'פלייליסט' שינוגן בחדר הלידה, ולא בכדי. היריון ולידה הם חוויה רב-חושית עוצמתית, הטעמים משתנים וכך גם הריחות, אך אחד מהחושים שיכולים להשפיע ממש על התקדמות הלידה הוא חוש השמיעה ובפרט האזנה למוזיקה.
בחדרי הלידה של שמיר יולדות (לשעבר אסף הרופא) מותקנות מערכות שמע שמאפשרות ליולדות להאזין למוזיקה לבחירתן בעת הלידה. קארין עובדיה, אחראית חדרי לידה במרכז רפואי שמיר, מסבירה כיצד המוזיקה משפיעה על תהליכי ההיריון והלידה ומדוע הכול קשור במרכז ההנאה במוח. "אצל רוב האנשים קיים קשר בין המרכז במוח שקולט צלילים לבין מרכז ההנאה", אומרת עובדיה. "יש שיעידו שמוזיקה יכולה גם לגרום להם לתחושה של צמרמורת, ותחושה זו אף נבדקה והוכחה בעבר באמצעות בדיקות MRI". המוזיקה משפיעה על עוד מנגנונים במוח, כמו הזיכרון שלנו. "זיכרון של מוזיקה במוח הוא שמשאפשר לנו ללמוד בעל פה את המילים של שיר מסוים שאנחנו אוהבים, אך המוזיקה מתקשרת גם לזיכרונות הילדות שלנו".
להסיח את הדעת מהכאב
בשלבים האחרונים לפני הלידה יכולה המוזיקה לסייע בחיזוק התנועתיות ובעצם לסייע לראש העובר להתבוסס באגן ובתעלת הלידה. יש מי שמשתמשות במוזיקה גם בקורסי הכנה ללידה כפי שמספרת עובדיה: "שירה זיו חזקיה, אחת המיילדות אצלנו, היא רקדנית בטן והיא מלמדת בקבוצות הכנה ללידה את תנועות האגן של ריקודי הבטן, תנועות שכאילו נוצרו במיוחד למטרה זו. העובר נמצא עם ראשו למטה, וכעת המוזיקה והריקוד המיוחד מייצרים ריקוד פנימי של הגידים, הטסות, השרירים והראש ומסייעים לעובר למצוא את הדרך שלו לקראת הלידה בתנוחה הטובה ביותר".
בשלבי הלידה שבהם מתחילים להופיע צירים כואבים ותכופים יותר ויותר, מוסיקה יכולה להסיח את הדעת מהכאב. "כשאישה מתחברת למוזיקה שעושה לה טוב היא זורמת יותר בתוך התהליך. ברגע שאני אדליק במוח שלי את האזור שמייצר הנאה, אני בהכרח אהיה רגועה יותר, הסיכוי שאגיע למצבי 'Fight or Flight' הולך וקטן, הפרשת האדרנלין ככל הנראה תרד וכך גם רמת הסטרס". מחקרים בתחומים שונים אכן מראים כי המוזיקה יכולה לסייע ולהביא להרגעת מערכות שונות בגוף שלנו. "מחקר שנעשה ב-2019 ובחן כ-1,500 חולים שסבלו מבעיות לב הראה כיצד מוזיקה יכולה לסייע להם בהורדת לחץ הדם והדופק", מספרת עובדיה.
הופכים את החוויה לחיובית יותר
"נשים יכולות להשתמש במוזיקה ככלי שמסייע להן להיכנס לסוג של טראנס", היא מספרת. "הן מתכנסות אל תוך עצמן ומתרכזות בגופן ובתהליך שהן עוברות. לא מזמן נכנסתי לחדר לידה שבו יולדת האזינה לשיר פופ קצבי. היא כל כך נהנתה שאמרה לי: 'אם הייתי יכולה לרקוד הייתי רוקדת'. זו הייתה הלידה הראשונה שלה והיא פשוט ילדה כל כך מהר שזה היה מדהים".
"זו הסיבה שהכנסנו את מערכות השמע המתקדמות לכל חדרי הלידה בשמיר יולדות - כשאישה מגיעה אלינו היא בדרך כלל מתמודדת עם צירים כואבים ולא פשוטים, ולכן כמיילדת ארצה לעבוד על החלק במוח שלה שמפיק הנאה", מסבירה עובדיה. "אני ארצה לחזק את הקונטרה כדי להפוך את החוויה לחיובית יותר, ולכן אשמח אם אוכל לנצל את הכלי הזה לטובתה. כשהאישה יכולה בעצם יכולה לבחור את המוזיקה שתעשה לה טוב, תחזק אותה ותרומם אותה". עוד אומרת עובדיה כי ליולדת יש שליטה על עוצמת הווליום של המוזיקה כך שבעת צירי הלחץ הווליום עולה והיא יכולה להיות קשובה יותר לגוף שלה דרך המוזיקה.
"להבין מי היולדת שנמצאת סביבך"
אבל יש גם הסתייגות. אומנם שמיעה של מוזיקה במהלך הלידה יכולה לסייע לאחוז ניכר מאוד מהיולדות, אך יש מקרים יוצאי דופן בהם המצב שונה. "בין שלושה לארבעה אחוזים מהאוכלוסייה נמצאים במצב המכונה 'Musical anhedonia'", אומרת עובדיה, "כלומר אין להם כל יכולת להפיק הנאה ממוזיקה. כשבחנו את אותם אנשים בבדיקות MRI גילו שאין כל קשר בין המרכז במוח שקולט צלילים למרכז ההנאה. מכאן שכמו בכל תחום אחר, חשוב להבין שגם באשר להאזנה למוזיקה בהיריון ובלידה צריך להיות קשוב ולהבין מי היולדת שנמצאת מולך. אני כמיילדת בחדר לידה לא יכולה להניח אוטומטית שמוזיקה תהיה טובה ליולדת. אין ספק שרוב היולדות כן ירוויחו מכך אבל צריך לשים לב גם למי שזה עלול להפריע לה".
בסופו של דבר, מסכמת עובדיה, מוזיקה היא כלי נוסף שרצוי מאוד לנצל כחלק מתהליך הלידה. "לכל יולדת יש את הרגישות שלה וחשוב לשים לב לרצונה ולקרוא את שפת הגוף שלה. אם נדע להשתמש בכלי הזה בצורה נכונה, המוזיקה בהחלט יכול לתרום לחווית הלידה". במרכז הרפואי שמיר מתקיים בימים אלה מחקר על השפעות המוזיקה בלידה שתוצאותיו יישפכו אור על התחום ויסייעו בלמידת הנושא בקרב יולדות.