תארי לך שהיה יוצא מחקר חדש ומהפכני, שמוכיח ששוקולד לא משמין. לא היית זורקת הכל מהידיים ורצה לקנות ערימות? ומה אם היית מגלה, בדיעבד, שעבדו עלייך, והכפתור של המכנסיים שר שיר געגועים ללולאה? עכשיו תארי לך מה היית מרגישה אם במקום שוקולד מדובר היה בביציות שלך, ובמקום שני קילו עודפים היית מגלה שגזלו לך את היכולת להיות אמא? פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת סאן-דייגו עושה סוג של ניסוי בבני אדם, ומכריזה: המחקרים שמראים ירידה בפוריות הנשית עם הגיל מוטעים, ואפשר לחכות עם הילדים הרבה יותר מאוחר ממה שכולם חושבים. הכצעקתה? אז זהו, שלא ממש.
"הסטטיסטיקות מיושנות, מוטעות ולא מעודכנות"
טוונגה, שאף כתבה ספר בשם "המדריך לכניסה להריון לאישה חסרת הסבלנות", מודה שגם היא חששה כי אם תדחה את הבאת הילדים לעולם תישאר ערירית. "בכל מאמר שקראתי מתואר כמה הפוריות של האישה נשחקת ככל שעובר הזמן, ובכל פעם שקראתי סטטיסטיקה כזו, הלב שלי צנח כמו אבן. אבל כשאני מתעמקת בנתונים, אני רואה שלמרות מה שהרופאים טוענים, אין הבדל משמעותי בין הסיכויים של אישה בת 27, למשל, לעומת הסיכויים של אישה בת 39. חלק מהנתונים שעליהם מבססים את הקביעה הזו לקוחים מספרי רפואה צרפתים שאספו מידע מ-1670 עד 1830, ואתם יכולים לדמיין כמה שונה המצב של נשים כיום".
"הפוריות של האישה נמצאת בירידה ככל שהיא מתבגרת"
כסימוכין לדבריה מביאה פרופ' טוונגה מחקר קטן משנת 2004, שהקיף 770 נשים וגילה כי 82% מהנשים בטווח הגילים 35-39, שקיימו מין סדירים, הרו בתוך שנה, בהשוואה ל-86% מהנשים בנות 27-34. עם זאת, אין הרבה מחקרים נוספים שהגיעו למסקנה דומה, המדגם ששימש למחקר קטן – ולמען האמת, מדובר במשאלת לב יותר מאשר בהתבססות על נתונים ממשיים.
"כל אחד זכאי לדעתו, אבל יש דברים שהם כבר בגדר אקסיומות, ואין ממש טעם לערער עליהם", אומר ד"ר דוד איסקוב, מנהל מרכז לבריאות האישה של שירותי בריאות כללית במחוז חיפה. "בשנים האחרונות נעשו אינספור מחקרים, שכולם הגיעו למסקנה אחת ויחידה: הפוריות של האישה נמצאת בירידה ככל שהיא מתבגרת. הכמות הגדולה ביותר של ביציות נמצאת בגופה של האישה כשהיא עוברית, בערך בשבוע ה-20 להריון, ושיא הפוריות הוא בגיל 25. עד גיל 30 יש ירידה מסויימת, אבל עדיין מדובר בפוריות תקינה. מגיל 30 מתחילה ירידה מתונה, והירידה הדרסטית היא מגיל 35. עד גיל 38 ישנה ירידה תלולה בפריון הנשי, ומגיל 38 הירידה מחריפה (15% סיכויי הצלחה להביא ילד טבעי), כאשר בגיל 40 הסיכוי להביא ילד הוא 5% - ואלו נתונים מדעיים, מוכחים שאין אפשרות להפריך את אמיתותם. כמובן שלכל גוף יש קצב משלו, אבל זה הממוצע. יש גם גורמים סביבתיים שפוגעים בפוריות, כמו עישון, שימוש בסמים, שתיית אלכוהול ותזונה לקויה, אבל גם אם אישה מקיימת אורח חיים בריא למופת, ההמלצה שלנו, אנשי המקצוע, היא לא לדחות את הילדים עד אינסוף, ולסיים את תכנית הרחבת המשפחה עד גיל 35".
>> "אל תעשו את הטעות שלי. תביאו ילדים מוקדם"
>> הריון בגיל מאוחר: הקשיים, היתרונות והלבטים
>> מתי כדאי להיכנס להריון?