הן הכי חטובות בעולם, הכי זריזות והכי גמישות. כשחושבים על ספורטאית אולימפית, חושבים על שרירים מסותתים, סיבולת לב ריאה של מכונה משומנת וקוביות בבטן – אבל לפחות אחת ממשתתפות האולימפיאדה הקרובה, שתיערך הקיץ בלונדון, לא ממש עונה לתיאור הזה.
נור סיריאני מוחמד טייבי היא ספורטאית מלזית, שקיבלה לאחרונה אישור מיוחד מהרופא שלה להשתתף במשחקים האולימפיים – אף שתהיה בעיצומו של החודש השמיני להריונה באותו זמן.
"מקווה שהעובר לא יבעט בזמן שאני מכוונת"
הוועד האולימפי במלזיה מסר כי טייבי, מהצלפיות האולימפיות המובילות בעולם, תשתתף במשחקים – וזאת חרף העובדה שתהיה בשבועות 33 ו-34 להריונה. "אני פשוט אדבר עם התינוק לפני", אמרה טייבי ל"רויטרס" – "ואבקש ממנו לא לבעוט בי כשאני מכוונת בזמן התחרות".
לדבריה, בעלה תומך בהחלטה להתחרות בכל זאת. "אני מרגישה חזקה ובריאה. כמובן שאם לפני התחרות לא ארגיש טוב לא אסע, אבל כל עוד הכל בסדר, אני לא מוכנה לוותר. בעלי אומר שהתינוק נותן לי כוחות, ואני מסכימה עם הרעיון הזה".
בגלל ההריון, צמצמה טייבי את מספר התחרויות שתשתתף בהן, ותתחרה רק בצליפה למרחק 10 מטרים. בעבר היא זכתה במדליות באליפויות שונות גם בצליפה למרחק 50 מטר, אולם מכיוון שהצליפה למרחק הגדול יותר נעשית בשכיבה על הבטן, היא מנועה מלנסות גם הפעם את מזלה.
למרות המגבלות, טייבי מבטיחה לא לעשות לעצמה הנחות. "המטרה שלי היא להתחרות ולהגיע להישגים. אני לא חושבת שאני פחות טובה מהקולגות שלי, להפך – אנחנו שני אנשים שמתחרים על הזהב". את טקס הסיום של האולימפיאדה, שיתרחש כשתהיה בשבוע ה-35, טייבי תיאלץ להחמיץ – הרופאים שלה ביקשו שתחזור הביתה לפניו, כדי לא לטוס בשבוע מתקדם מדי.
"כשהגוף מורגל בפעילות מאומצת, אין סכנה"
"הכלל המקובל לגבי ספורט ונשים הרות הוא לא להתחיל פעילות חדשה בהריון, כדי לא לגזול אספקת דם מהשליה ומהעובר", אומרת ד"ר ליאת גינדס, רופאת נשים ומומחית לאולטרסאונד. "מאידך, גוף מאומן יודע איך לחלק את הדם והחמצן, ולכן כל עוד מרגישים טוב, אין סיבה להפסיק פעילות".
"הריון זה שינוי פיזיולוגי משמעותי לגוף, אבל לא צריך למנוע מנשים לעשות מה שהן רוצות", היא מוסיפה. "אם מדובר בספורטאית מקצועית, שמתאמנת כבר כמה שנים, אין מניעה שתמשיך את הפעילות שלה כל עוד היא מרגישה טוב וההריון תקין".
לדברי ד"ר גינדס, אם הרופאים שלה, שמכירים אותה ואת הגוף שלה, סבורים שאין בעייתיות בנסיעה שלה למשחקים האולימפיים, לא אמורה להיות לה בעיה, לא בטיסות הארוכות ולא בתחרויות עצמן. עם זאת, יש לציין כי בהריון עדיף להימנע מסוגי ספורט שונים שעלולים להיגמר בחבלות, התרסקויות ומעידות. "גם לאישה בהריון תקין לחלוטין לא הייתי ממליצה לרוץ ריצת משוכות או לרכב על סוסים, מחשש שתקבל מכה בבטן. כל חבלה או נפילה בהריון עלולה להביא להיפרדות שליה – מצד שמסכן את חייהם של האם והעובר – ולכן חשוב להיות זהירים".
ועל ההריונית שרצה מרתון וילדה בסיומו שמעתם?