כשמדמיינים טיפולי IVF, הפריה חוץ גופית, המילה "טבעי" היא אולי האסוציאציה האחרונה שאפשר להעלות על הדעת. מחטים, שאיבות, זריקות והורמונים מתקשרים הרבה יותר להליך הזה, אבל יש גם דרך אחרת – טיפולי הפריה חוץ גופית טבעיים, ללא הורמונים, שמתבססים על המחזור הטבעי של גוף האישה. הם לא מתאימים לכל אחת, ועדיין כרוכים בביקורים די תכופית במרפאה ובשאיבת הביציות, אבל לפחות חוסכים לאישה לא מעט הורמונים ותופעות לוואי. ד"ר אריק כהנא, מנהל יחידת הפוריות וההפריה החוץ גופית באסותא ראשל"צ, התנדב לתת קצת הסברים.
מה האינטרס בלהימנע מהם? "לתרופות שאישה נוטלת במהלך מחזור הפרייה יש לעתים תופעות לוואי, וגם אם לא, מדובר בזריקות יומיומיות, שמסבות לה כאב וקושי. ישנם מקרים שבהם לאישה אסור לקבל טיפול הורמונלי מסיבות רפואיות, כמו לדוגמה סרטן שהתגלה בגופה, או סיבות אחרות. סיבה נוספת לנסות טיפול טבעי היא דווקא כשלונות חוזרים בטיפולי IVF סטנדרטיים, עם הורמונים. אם אנחנו רואים שהטיפול הרגיל לא עוזר, אנחנו מנסים טיפול טבעי, כדי לראות האם הגוף של האישה יצליח לייצר ביצית טובה יותר בלי עזרה. יתרון נוסף של הטיפול הטבעי הוא צמצום הסיכון לגירוי יתר של השחלה, והפיכת השאיבה – החלק הכי פחות נעים בטיפול, שכרוך בהרדמה – למסובך הרבה פחות. מכיוון ששואבים רק ביצית אחת האישה כמעט לא מרגישה כאב, ואפשר להסתפק בהרדמה קלה וקצרה מאוד".
כיצד מתבצע הטיפול ללא הורמונים? "בדיוק כמו בטיפולIVF רגיל, האישה מגיעה למעקב זקיקים, שבו בודקים באולטרסאונד כיצד מתפתחת הביצית בשחלה וקובעים, גם על סמך בדיקות הורמונליות, מתי כדאי לבצע את השאיבה. למעשה, מכיוון שבטיפול טבעי קשה יותר לחזות את תזמון הביוץ, אישה במחזור טיפולים טבעי תידרש בדרך כלל למעקב זקיקים אינטנסיבי יותר מאישה במחזור עם תרופות, לעתים אפילו מדי יום. כשהביצית בשלה אנחנו שואבים אותה בעזרת מחט דרך הנרתיק, מפרים במעבדה ומחזירים לאישה כעבור מספר ימים, בתקווה שהגוף יקלוט את הביצית ויהיה הריון".
האם הטיפול יעיל פחות? "כן, אבל תלוי איך מציגים את המספרים. בטיפול עם תרופות משיגים אמנם יותר ביציות ויש יותר סיכוי להוציא אחת טובה, שתשרוד את ההליך, תופרה ותוחזר לאישה, אבל יש גם סיכונים ותופעות לוואי, ולא תמיד כל הביציות ששואבים מוצלחות, לפעמים אנחנו רואים זקיק שנראה מבטיח, ובשאיבה מגלים שאין בתוכו ביצית בכלל, ולכן לפעמים הטבע יודע לבחור את הביצית הכי טובה, והופך את הטיפול הטבעי ליעיל במקרים מסויימים. מצד שני, אי אפשר להתעלם מאלמנט הזמן: שעון החול של טיפולי הפוריות הוא מאוד אכזרי, ולפעמים לאישה אין את השהות הזו לעשות מחזורים טבעיים, כי היא חייבת להזדרז כדי להשיג הריון לפני שיהיה מאוחר מדי".
האם הוא מתאים לנשים מניקות? "זה לא קשור, אבל אין מניעה להניק בזמן מחזור IVF טבעי – אני פשוט לא חושב שיש הרבה נשים שמעוניינות להשיג הריון בטיפולים בזמן שהן מניקות".
ישנם מצבים שבהם בלתי אפשרי לטפל ללא הורמונים? "יש נשים שלא מבייצות באופן טבעי, וזקוקות לעזרת ההורמונים – ולהן, כמובן, IVF טבעי אינו אופציה. גם נשים שנכשלו בכמה מחזורים טבעיים יופנו בדרך כלל לפתרונות אחרים, וכמובן נשים מבוגרות, שממש אין להן זמן לבזבז – לכל אלו, ההפריות הטבעיות פחות מתאימות"
* ד"ר אריק כהנא יעביר הרצאה בנושא "פריון מעל גיל 40" בכנס הארצי של המרכז הארצי לפריון, "מפריון להריון", שיתקיים מה-19 עד ה-21 ביוני במכללת אפקה, ת"א. הכנס פתוח לקהל הרחב, והינו הגדול והמקיף בישראל בתחום הפריון. לפרטים והרשמה
>> סיפורי הצלחה של מטופלות פוריות
הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים