נתון מטריד שמגיע מברזיל מעיד כי 84 אחוז (!) מהיולדות בבתי חולים פרטיים במדינה בוחרות ללדת בניתוח קיסרי. יחד עם 40% מהיולדות במערכת הציבורית, שמשתקללות לכדי ממוצע של 52% מהיולדות שיולדות בניתוח, מדובר בחריגה גסה מהממוצעים בעולם, ובעלייה של כמעט 15% ביחס להמלצת ארגון הבריאות העולמי. הסיבה לכך מעניינת עוד יותר. "הנשים הברזילאיות מודאגות מאוד מהאפקט שיהיה ללידה על חיי המין שלהן", הסבירה ורה פונסקה, נשיאת האיגוד הברזילאי לגינקולוגיה ומיילדות, בראיון ל"טלגרף" הבריטי. "הן חוששות שלידה רגילה תגרום נזק בלתי הפיך לנרתיק שלהן - אבל זה, כמובן, לא נכון ברוב המוחלט של המקרים".
עוד ב-9 חודשים:
>> הצלקת מהקיסרי היא הדבר הכי יפה בגוף שלי
>> 75 אחוז מהאמהות עולות במשקל בשנה שלאחר הלידה
>> "עישנתי כל ההיריון ואפילו בלידה יצאתי להפסקת סיגריה"
"הנרתיק אולי לא מתרחב בלידה, אבל יותר ויותר נשים מדווחות על כאבים קשים בקיום יחסי מין אחרי ניתוח קיסרי, בין היתר בגלל הצטלקויות והידבקויות פנימיות", מחדד ד"ר גוש. "וזה עוד לפני שדיברנו על הסיכונים הכלליים הכרוכים בניתוח, כמו זיהומים שהאישה עלולה ללקות בהם, כמו גם ההחלמה הקשה והממושכת יותר, מה גם שאישה שלא עוברת לידה מאוזנת פחות מבחינה הורמונלית, ולוקח לה יותר זמן לחזור לשגרה גם מהבחינה הזו".
מעבר לאפקט על האם, מבקש ד"ר גוש להזכיר כי למעט מקרים של סכנת חיים לעובר, שרק לידה קיסרית יכולה להציל את חייו, מוטב לו לתינוק להגיע לעולם בדרך הקשה יותר. "אנחנו מדברים בעיקר על בעיות נשימה, שנוטות להופיע יותר אצל תינוקות קיסריים שגם יולדו לפני שהריאות שלהם הבשילו לחלוטין (מה שקורה בשבוע ה-39 להריון, לפני מחקרים מהזמן האחרון. ר"ש), וגם לא עברו את 'הסחיטה' של דרכי הנשימה מהלחץ בתעלת הלידה. בקיצור, למעט הפרטנר של האישה, שנהנה מנרתיק צר יותר אם היא יולדת בקיסרי, כולם יוצאים מופסדים מניתוח כשהוא לא הכרחי מבחינה רפואית".
האם הברזילאיות ישתכנעו, ויפסיקו להזמין ניתוחים קיסריים כאילו מדובר בניקוי אבן אצל השיננית? נמשיך לעקוב.