האם ללדת בבית עם מיילדת פרטית, או בבית החולים עם אופציה לאפידורל ומיכשור רפואי? הסוגיה הזו, שכנראה לא תוכרע לעולם, מטרידה לא מעט נשים הרות שמתלבטות היכן כדאי להוציא את תינוקן לאוויר העולם. מחקר הולנדי חדש אולי יעזור להן להחליט: המחקר שבדק את אחוז המוות ב- 24 השעות אחרי הלידה ובשבוע שלאחריו, קובע שלידות בית בטוחות כמו לידות בבית חולים.
בישראל: כ-500 לידות בית בשנה
המחקר בדק 529,688 נשים בהריון בסיכון נמוך, שעבורן זו לידה ראשונה, שילדו בין התאריכים ינואר 2000 לדצמבר 2006.
60 אחוז מהנשים העדיפו ללדת בבית, 30 אחוז העדיפו ללדת בבית החולים ולגבי השאר לא היו נתונים. פרופ' סימון בוטנג'יק, ראש התכנית לבריאות הילד בארגון ההולנדי למחקרים מדעיים ועורך המחקר, אמר כי בהולנד, 30 אחוז מהנשים מעדיפות ללדת בבית ועד כה לא היה ברור אם לידות בית הן בטוחות. "מספר התינוקות שנפטרו או אושפזו ביחידות טיפול נמרץ היו זהים גם בבית וגם בבית החולים כך שאין הבדל כאשר מדובר בהריון בסיכון נמוך".
ומה אצלנו? למרות שמשרד הבריאות הישראלי ממליץ לנשים ללדת בבית חולים, פירסם בשנת 2008 חוזר המפרט כיצד לבצע לידת בית. לפי המסמך רק מיילדת מוסמכת עם ניסיון של שלוש שנים בחדר לידה בישראל או רופא מומחה בגינקולוגיה רשאים לבצע לידות בית. בנוסף, הם יידרשו לעבור קורס החייאה של יילודים.
ההנחיות מפרטות גם את המצבים שבהם מותר ללדת בבית; בין השאר נקבע כי מותר ליילד בבית אישה הנושאת הריון עם עובר אחד, שנמצאת בשבוע 37 עד 41.1 להריונה, כאשר העובר מצוי במצב ראש ומשקלו נע בין שניים וחצי לארבעה קילו.
ההנחיות קובעות כי די באחד המצבים הבאים על מנת לשלול את האפשרות ללידת בית: מחלות שונות אצל האם, בהן מחלות לב וכלי דם, מחלות דרכי הנשימה, ועוד. כמו כן מפרט משרד הבריאות בהנחיות את המיכשור והציוד ההכרחיים ללידת בית.
ד"ר אבנר שיפטן, רופא מיילד בכיר בבית החולים "פוריה" בטבריה, מסכים שלידות בית הן לא פחות בטוחות מלידות בבית חולים, ומוסיף שלעיתים התוצאות המיילדותיות הן אפילו יותר טובות: "בבית מתקיימות פחות לידות מכשירניות וכו'. כמובן שמדובר על נשים עם הריון רגיל וסיכון נמוך; נשים עם הריון בסיכון – עדיף שיילדו בבית חולים. עד כה מחקרים גם לא מצאו שהלידות בבית חולים עדיפות.
"בארץ מתקיימות בין 500ל- 600 לידת ביתיות בשנה, מתוך 150,000 לידות. משרד הבריאות ממליץ לא לבצע לידות בית, אבל זה בעיקר עניין תרבותי".
"חשוב לעמוד בסטנדרטים ולעבור לידת בית בצורה מקצועית", אומרת מיכל בונשטיין, מיילדת ותיקה ויו"ר ארגון מיילדות הבית אימ"הי. "בלידות יש אפשרות לסיכון, ומיילדת מנוסה תזהה מראש אם עלול להיות איזשהו קושי. חשוב שליווי ההיריון יתבצע בצורה נכונה, במעקב היריון מוצלח אפשר להגיע לרמת חיזוי מלאה לגבי מצב האם והעובר, שזו נקודת התחלה מאוד חשובה. לנשים שיולדות בבית וחושבות שזה טבעי ואסור להתערב ומצמצמות את מעקב ההיריון - זו טעות.
"גם הליווי עצמו תוך כדי הלידה צריך להיות מקצועי- האזנה לדופק, לדעת לזהות מתי יש בעיה או פוטנציאל לבעיה ולהגיע לבית החולים במידת הצורך. כשמקפידים שהכל יתנהל באופן תקין, קצב הלידה יכול להיות איטי אבל בדרך כלל לידות בית הן מהירות יותר. האפשרות של האם והעובר להשפיע על הלידה - זה הסוד של הלידה הטבעית. בבית אין לחצים סביבתיים שמכתיבים לנו מה לעשות".
עוד בנושא:
קורס הכנה ללידה כבר עברתם?
ויש נשים שילדו במטוס או ברכבת; לידות ביזאריות בעולם
סמנו וי: המדריך לבדיקות בהריון