בדיקה חדשה תאפשר אבחון מוקדם של רעלת הריון – לפני שהמצב הופך למסוכן, כך טוענים חוקרים מאוניברסיטת גלזגו.

 רעלת הריון זהו סיבוך של ההריון המלווה בעליית לחץ הדם ולעיתים בפגיעה בתפקוד של אברי גוף שונים. למרות השם "רעלת הריון", לא מדובר בהרעלה אלא בתגובה חריגה של הגוף להריון. הסיבה המדויקת לרעלת הריון אינה ידועה, אך ההנחה המקובלת היא שהתופעה נגרמת בעקבות פגיעה בכלי דם בשליה והפרעה באספקת הדם לעובר. בניסיון לשפר את זרימת הדם הלקויה עולה לחץ הדם האימהי בצורה מוגזמת.

אישה בהריון סובלת מכאב ראש (צילום: GlobalStock, Istock)
בין הסימפטומים - כאבי ראש חזקים|צילום: GlobalStock, Istock

 חלק מהמקרים מאובחנים רק כאשר המצב חמור

בישראל לוקות כל שנה כ-10,000 נשים ברעלת הריון. וחלק מהמקרים מאובחנים רק כאשר המצב חמור ומופיעים סימפטומים כגון כאבי ראש, בעיות ראיה והתנפחות פתאומית בפנים או בגפיים. גורמים מסוימים מגבירים את הסיכון לפתח רעלת הריון, למשל – סוכרת הריונית, לחץ דם כרוני, הריון בגילאי העשרה או מעל גיל 40 או הריון מרובה עוברים. בצורתה החמורה, רעלת הריון מסכנת את חיי האם והעובר. כל שנה נפטרות כ-80,000 נשים ברחבי העולם מרעלת הריון והריונות רבים מסתיימים בלידה מוקדמת.

 

כעת, קבוצת חוקרים בדקה 200 נשים הרות ופיתחה בדיקה שמאפשרת לאבחן רעלת הריון בשלביה המוקדמים ביותר, כ-10 שבועות לפני שמתפתחת רעלת הריון חמורה. הבדיקה מבוססת על בדיקת שתן פשוטה שמאבחנת שינויים ברמות של אלפי חלבונים. רמות חריגות של חלק מהחלבונים הללו מעידות על התפתחות רעלת הריון. לטענת החוקרים, זיהוי מוקדם של רעלת ההריון יאפשר מעקב הריון קפדני יותר וטיפול מתאים.

 "החדשות המסעירות האמיתיות יהיו טיפול ברעלת הריון"

השאלה הגדולה היא לא אם האישה בסיכון לפתח רעלת הריון אלא איך לטפל בזה. אחרת, הבדיקה חסרת משמעות", אומר ד"ר בני שכטר, רופא מומחה בגניקולוגיה ומיילדות. "הטיפול היחיד כרגע במצב של רעלת הריון הוא יילוד מוקדם. נניח שנגלה שהאישה נמצאת בסיכון לרעלת הריון, מה נעשה? הרי לא ניילד אותה ונסכן את העובר אם לא תהיה סכנה ממשית של רעלת.

 הדבר היחיד שנוכל לעשות אם נגלה שהאישה בסיכון לרעלת הריון, זה מעקב הריון קפדני יותר, לדעתי, זה לא שווה את עלות הבדיקה – שהיא גבוהה ולא נמצאת בסל התרופות, מה גם שהאישה תהיה נתונה בסטרס תמידי. החדשות המסעירות האמיתיות לא יהיו גילוי מוקדם, אלא אם מישהו ימצא טיפול לרעלת הריון".

>> בדיקות בהריון: מדריך