המקרה הלא שגרתי הבא התרחש לפני כ-13 שנה כאשר זוג הורים מדרום הארץ, כיום בשנות הארבעים לחייהם, הגיעו לבדיקת אולטראסאונד במכון מור בזמן ההיריון של האישה. האם ד' ביקשה לוודא שהעובר שברחמה בריא ושלם ולא סובל ממומים כלשהם. ד', הייתה במעקב צמוד ובכרטיס מעקב ההיריון שלה צוין כי לא פחות מתשע אחיות ומארבעה רופאים בדקו אותה וציינו שאין ממצאים חולניים וכל הבדיקות תקינות לגמרי. מספר חודשים לאחר מכן, כבר ברגע הלידה, המציאות הוכיחה את ההיפך הגמור.
"העובר קטן יחסית, אבל אין מה לדאוג"
כאמור פנתה ד' למכון 'מור' לבדיקת אולטראסאונד, שם נאמר לה על ידי הבודק כי בשל תנוחת העובר לא ניתן לראות בבירור את כל המבנה שלו והמליץ על בדיקה נוספת. ד', עשתה בדיוק את זה: היא בחרה שלא לקחת שום סיכונים ופנתה למרפאה פרטית המתמחה באיתור מומים.
הרופא המומחה, בעל שם עולמי בתחום בדק את ד' במרפאתו הפרטית. לאחר בדיקה מעמיקה - הסביר המומחה לאם, כי למעט העבודה שהעובר שלה קטן יחסית אין לה מה לדאוג והכול בסדר ושהוא לא מצא שום סימנים חריגים. "הייתי בטוחה שהכול בסדר, שמחתי מאוד. הוא רק אמר שהעובר קטן וזהו", הסבירה ד'. אך לתדהמתה, זמן קצר לאחר הלידה היא נדהמה לשמוע מהרופאים, שהיא ילדה תינוקת ללא עיניים שמוגדרת עיוורת, ללא צלעות, ללא כליה אחת ועם בעיות בעמוד השדרה התחתון.
האם פנתה לתחנת טיפת חלב והביעה תרעומת מכך שנולדה לה ילדה עם מומים קשים מאוד למרות שעברה שורה של בדיקות אולטראסאונד, כולל אחת פרטית. האחות כתבה בדו"ח הרפואי: "האם מופתעת מכך שביצעה מספר פעמים בדיקות אולטראסאונד ולא נתגלה מום".
אילו ידעתי אחרת, הייתי מפילה
לדבריה של ד' אם הבדיקות היו מצביעות על מומים בעובר היא הייתה מבצעת הפלה, אך לטענתה כל המערכות שבדקו אותה כולל הרופא המומחה כשלו ובגדול כשהחמיצו את המומים. כיום, הילדה בת 13 והוריה נאלצים לטפל בה ולהיות לצידה 24 שעות ביממה.
לאחרונה, הגישו ההורים תביעת נזיקין באמצעות עו"ד גדעון פנר נגד מומחה האולטראסאונד ומכון 'מור' לבית המשפט המחוזי מרכז. סכום התביעה מעל 10 מיליון שקל. לכתב התביעה צורפה חוות דעת של רופא מומחה בגינקולוגי, ד"ר יעקובי פטר שקבע כי מדובר במחדלים חמורים וברשלנות של מומחה האולטראסאונד שגרמו לכך שהילדה נולדה ללא עיניים, צלעות וכליה. לדבריו, כבר בבדיקה הראשונה של האם במכון מור היו צריכות להידלק נורות אדומות אצל הבודק שביצע את הבדיקה.
"נורות האזהרה כבר דלקו אך הצוות הרפואי לא שם לבו אליהם", נכתב בחוות הדעת של ד"ר יעקובי. לדבריו מומחה האולטראסאונד היה צריכה לעשות סקירה מורחבת של העובר שהייתה מסייעת לו לאתר אתה את המומים הקשים.
יצוין כי פניותיו של עו"ד פנר למומחי אולטראסאונד בארץ ובעולם למתן חוות דעת בעניין נתקלו בסירוב משום שהכירו את המומחה הישראלי וחשו אי נעימות כלפיו.
עוד טוענים ההורים בכתב התביעה כי הם נאלצים לסעוד את בתם לכל ימיה, ולכן יזדקקו לנהג צמוד, לטיפולי פיזיותרפיה, לימודי שחייה, מכשירי עזר לעיוורים, לטיפולים רפואיים ולתנאים נוספים שעלותם נאמדת לאורך שנים במיליוני שקלים כדי לטפל בה במסירות. הנתבעים טרם הגישו כתבי הגנה.
מטעם פרקליטם של הרופא והמכון, נמסר בתגובה לכתב התביעה:"טענות התביעה מבוססות על עובדות לא מדוייקות ומוטעות. מכון האולטראסאונד הפנה את התובעת להמשך בירור בבית החולים והיא לא פנתה אליו. בדיקת האולטראסאונד שבוצעה אצל הרופא לצורך שלילת מום מוחי הדגימה מבנה מוח תקין ומימצא זה אושר גם בבדיקה לאחר הלידה. מכון האולטראסאונד והרופא שביצעו את בדיקה לא היו אחראים על מעקב ההריון של התובעת".
>> בלי זריקות: טיפולי הפרייה טבעיים ללא הורמונים
>> סיפורי הישרדות מדהימים של תינוקות