כולנו התרגשנו למשמע משקלו המכובד של יורש העצר הבריטי, שגירד את רף ארבעת הקילוגרמים מלמטה. ימים ספורים אחריו הגיחה לאוויר העולם תינוקת שאולי לא תמלוך על מיליוני נתינים בקרוב, אבל בהחלט עשתה לו בית ספר בכל הנוגע למשקל לידה. ג'סלין, תינוקת גרמנייה חמודה, עצרה את המאזניים בבית החולים בלייפציג על לא פחות מ-6.010 ק"ג – ולא היינו מטריחים אתכם עם הסיפור, אלמלא היה מדובר בלידה נרתיקית, בלי התערבות של אזמל מנתחים.
מאושפזת ביחידת הטיפול הנמרץ לתינוקות ביחד עם פגים
"אנחנו הרופאים מגדירים תינוק כגדול כשהוא שוקל ארבעה ק"ג או יותר בסמוך ללידה", אומר ד"ר בני שכטר, רופא נשים בכיר. "עד משקל של 4.5 ק"ג אישה יכולה לנסות ללדת לידה רגילה, אבל מעל המשקל הזה נמליץ לה בחום ללכת לקיסרי אלקטיבי. אצל סוכרתיות אנחנו מחמירים יותר, והגבול העליון ללידה רגילה מבחינתן הוא 4 ק"ג. מצב של הריון עם תינוק ששוקל יותר מ-4 ק"ג נקרא בשפה הרפואית מקרוזומיה, וזוכה להתייחסות מיוחדת בחדר הלידה".
למעשה, יש שתי דרכים להעריך את המשקל של העובר לפני הלידה: הערכה ידנית, שנעשית במישוש הבטן ע"י רופא או מיילדת מנוסים, והערכה בעזרת אולטרסאונד, שעושה רופא או טכנאי. ההערכה הידנית היא אמנם מדויקת, אך קשה להסבר – מדובר בחכמת ידיים נרכשת, שמשתכללת עם השנים. ההערכה בעזרת אולטרסאונד היא בעצם שקלול של היקף הראש, היקף הבטן ואורך עצם הירך, שמוצבים בנוסחה שהוכחה כמנבאת את המשקל של התינוק ברמת דיוק לא רעה.
מה הן הסיבות לעובר גדול?
מה גורם לתינוק להגיע לממדים עצומים? לפי ד"ר שכטר, האשמה היא כמובן בהורים. "קודם כל, גנטיקה. אם שני ההורים של הילד גדולים, סביר להניח שלא ייצא להם תינוק קטנטן. הגורם המשמעותי השני הוא סוכרת הריון, שמייצרת תינוקות גדולים מאוד, אבל לא תמיד בשלים. מעבר לסיכון המיידי של קרעים בפרינאום ובצוואר הרחם, הסיכון המרכזי, שנפוץ בעיקר אצל חולות סוכרת, הוא פרע כתף. מכיוון שתינוקות גדולים, ובפרט כאלה שגדלו מאוד בגלל סוכרת של האמא, יש נטייה להיות רחבים מאוד באזור הכתפיים, לעתים קורה שהראש יוצא, והכתפיים נשארות תקועות בתעלת הלידה. זה מצב שמאלץ לפעמים לשבור לתינוק את הכתף, מה שעלול להוביל לבעיות תפקודיות ביד במשך החיים, ועלול גם להסתיים באסון. בנוסף, אחרי לידה של תינוק גדול הרחם לא תמיד מתכווץ בצורה יעילה, ויש סיכון לדימום אמהי כבד".
אגב, לא רק פגים זקוקים להשגחה מיוחדת אחרי הלידה – גם תינוקות גדולים צריכים לפעמים להיעזר בצוות הפגייה. "אם התינוק סתם גדול, אין הבדל בינו לבין כל תינוק אחר, מרגע שיצא בשלום מהלידה. תינוקות לאמהות סוכרתיות זקוקים למעקב צמוד אחר רמות הסוכר בדמם, ובמקרה הצורך גם למתן טיפול, כדי למנוע מצב של צניחה פתאומית ברמת הסוכר שלהם, אחרי שהתרגלו ברחם לאספקה בלתי מוגבלת ממנו".
>> איך מהבטן הקטנה של קייט מידלטון יצא תינוק גדול?
>> כמעט הדבר האמיתי: הדפסת תלת מימד על העובר