תאומים בני יומם (צילום: Julie Fairman, Istock)
ההבדל בגודל העוברים לא הדליק נורה אדומה אצל הרופא. אילוסטרציה|צילום: Julie Fairman, Istock
המקרה אירע לפני כתשע שנים. כ', תושבת מרכז הארץ, ניסתה במשך שנים רבות להרות ולהביא ילדים לעולם. היא עברה 25 טיפולי הפרייה חוץ גופנית ולמעלה מעשרים שנות עקרות. בגיל 44 החליטו כ' ובעלה לעבור טיפול הפריה יקר ערך במרפאה פרטית של רופא מומחה בתחום הפוריות. מדובר היה בהיריון בעל סיכון גבוה מאוד, בגלל גילה של כ'. הרופא אבחן בבטנה של כ' תאומים.

לאחר שהרופא החליט לבצע את הלידה בניתוח קיסרי, הסתבר כי אחת התאומות שנולדה סובלת משיתוק מוחין ונקבעה לה נכות בשיעור של 100 אחוז. בני הזוג הגישו נגד הרופא תביעת נזיקין לבית המשפט המחוזי מרכז-לוד בסכום של כעשרה מיליון שקל, ובימים אלה נקבע פסק הדין: הרופא ישלם להורים חמישה מיליון שקלים.

עוד בתשעה חודשים:

"הוא לא אבחן שאחת התאומות לא מתפתחת"

בכתב התביעה, שהוגש באמצעות עו"ד יעל פלג, מומחית לרשלנות רפואית, טענו בני הזוג כי הרופא התרשל בניהול מעקב ההיריון ובכך שלא דאג להפנות את כ' למעקב במרפאה להיריון בסיכון גבוה, לא ביצע את הבדיקות המתחייבות וטעה בהערכות המשקל שביצע במהלך ההיריון.

"הוא לא אבחן שאחת התאומות לא התפתחה כלל במשך למעלה משבועיים ולא הפנה אותי לבדיקות הנדרשות", טענה כ'. לדבריה, רשלנותו של הרופא גרמה להם לעוגמת נפש גדולה, עמה יאלצו להתמודד למשך כל חייהם.

הרופא הגיש כתב הגנה, ובו דחה את טענות ההורים בנימוק שפעל במקצועיות ובמיומנות רבה - וכי כל הבדיקות שביצע העידו על כך שההיריון היה תקין. "לרגע לא עלה חשד לפיגור אצל אחת התאומות", טען. הרופא צירף חוות דעת של רופא מומחה שתמך בגרסתו וטען כי הוא כי פעל על פי כל הסטנדרטים המקובלים בעולם הרפואה.

פרופסור ישראל טלר, רופא מומחה מטעם בית המשפט המשמש כמנהל מחלקת יולדות בבית החולים רמב"ם בחיפה, קבע בחוות דעתו כי בהתחשב בנתוניה של האם שהרתה בגיל מבוגר היה מקום להפנות אותה למעקב הריון במרפאה המתמחה אחר הריונות ברמת סיכון גבוה כבר בשלבים המוקדמים של ההיריון. לדבריו, עיון במסמכי התיק הרפואי מעלים כי ניתן היה לבדוק שיש פער בין שתי התאומות במשקל - מה שיכול היה להוביל למסקנה שמדובר בבעיית התפתחות או פיגור. לטענתו, הרופא הנתבע זיהה על פי הבדיקות שקיימת בעיה בהתפתחות אחד העוברים - אבל משום מה לא תיעד אותו.

"כל החיים שלנו סובבים סביב הילדה"

השופטת בלהה טולקובסקי החליטה לאמץ את חוות דעתו של פרופ' טלר, וקבעה כי הרופא הנתבע התרשל בעצם העובדה שלא הפנה את האם לביצוע מעקב הריון במרפאה להריונות בסיכון ולא ניהל מעקב אחר ההיריון במרפאתו הפרטית.

עו
עו"ד יעל פלג המייצגת את הורי התאומות|צילום: עו"ד יעל פלג, מערכת מאקו הורים

לטענת השופטת הוכח קשר סיבתי בין ההתרשלות לבין הנזק שנגרם לתינוקת התאומה, כיום בת תשע, שכן במעשיו החמיר הרופא את מצבה – והורתה עליו לפצות את ההורים בחמישה מיליון שקל.

"החיים שלנו נהרסו לגמרי. כל החיים שלנו סובבים סביב הילדה. אנחנו עושים תורנויות מי יישן לידה כל לילה, כי אי אפשר להשאיר אותה לבד ללא מטפלת", טענו ההורים באמצעות עו"ד פלג, "נקרע לנו הלב לראות את האחות התאומה שלה, הבריאה, וזוכה לפחות יחס מאיתנו - בגלל שאנחנו עסוקים כל היום בבת השנייה שלנו.

"בשבילנו הרופא הזה היה מלאך, אלוהים, הוא יכול היה למנוע את החמרת המצב. הילדה תלויה בנו בהכל: אנחנו מאכילים אותה, לוקחים אותה על הידיים כדי להעלות אותה במדרגות הביתה. את הדבר הכי בסיס היא לא מסוגלת לעשות".

>> "ההרדמה הזו לא תסתיים בחיים, אני אזדקן ואמות כאן בחדר הזה"