תינוק עם חתול אפור (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חסין עוד מהרחם|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הם שעירים, הם חמודים ונורא כיף להתכרבל איתם. לא, אנחנו לא מדברים על בני הזוג שלכן, אלא על חיית המחמד המשפחתית, שכבר מתכוננת במרץ לתפקיד האח הבוגר, ומתיישבת על העריסה החדשה בכל פעם שרוצים להתחיל לבנות אותה.

רגע לפני שאתם מזדכים עליהם, כדאי שתקראו את המחקר הבא: נשים הרות שמגדלות חיית מחמד מפחיתות את הסיכון של התינוק ללקות באסתמה.

"חשיפה לחיות מחמד בהריון מחזקת את מערכת החיסון"

מדענים ממכון המחקר "הנרי פורד" בדטרויט, מישיגן מצאו כי לתינוקות שנחשפו לחיות בית בעודם ברחם – דרך תיווך של אמם, כמובן – היו בדם פחות נוגדנים מסוג אימונוגלובין E, או בקיצור: IgE, שנוכחותם מצביעה על תגובה אלרגית ואף על התפתחות של אסתמה.

המחקר בדק ילדים מיום הלידה ועד גיל שנתיים, ומצא כי בממוצע, ה- IgE של תינוקות שנולדו להורים שגידלו חיות היה נמוך ב-28 אחוזים מזה של תינוקות שנולדו בתום הריון לאם שחיה בבית נטול הולכים על ארבע. החוקרים עקבו אחרי 1,187 יילודים, ואספו דגימות דם שלהם בלידה, בגיל חצי שנה, בגיל שנה ובגיל שנתיים, כשבבתיהן של 420 מהיולדות הייתה לפחות חיית מחמד פרוותית אחת.

"אנחנו מאמינים שחשיפה לטווח רחב ומגוון של מיקרובקטריות בבית מגביר את החוסן של האמהות והתינוקות שלהן", אומרת ד"ר כריסטין קול ג'ונסון, יו"ר מחלקת בריאות הציבור במכון המדעי שערך את המחקר. "הנוכחות הזו של האורגניזמים פשוט בונה את מערכת החיסון".

לדברי ד"ר ג'ונסון, החוקרים הבחינו גם כי תינוקות שנולדו בלידה רגילה היו מחוסנים יותר מתינוקות שנולדו בניתוח קיסרי, ככל הנראה בשל חשיפה נוספת לגורמים מחסנים בתעלת הלידה.

"העובר מתאים את עצמה לסביבה אליה הוא אמור להיוולד"

בעבר התפרסמו מחקרים רבים על חשיבותה של גידול חיית מחמד לבריאותו הגופנית והנפשית של הילד, אולם החידוש המעניין הוא "ההכנה המקדימה", שנעשית בזמן ההריון.

את הוטרינר ד"ר רפי קישון  לא צריך לשכנע. "אלרגיה היא תגובה לא נורמלית של הגוף למשהו נורמלי", מסביר ד"ר קישון.  "לדוגמה, אדם בסך הכל אוכל תות שדה, והגוף מתנהג כאילו מדובר ברעל או משהו מזיק. אסתמה היא צורה קשה במיוחד של אלרגיה,  שמתבטאת בקוצר נשימה חריף ועלולה אפילו לסכן חיים, כך שיש חשיבות גדולה למניעה אפשרית שלה".

"אנחנו כבר יודעים שהתינוק מתכייל ומסדר את המערכת החיסונית שלו לפי תנאי הסביבה שאליה הוא נולד", מוסיף ד"ר קישון. "אם הוא מגיל אפס נחשף לכל מיני חיידקים ומיקרו-אורגניזמים, הגוף שלו לומד להכיר אותם, ולא ייכנס לסטרס בכל פעם שהוא יפגוש בהם בעתיד".

לדברי ד"ר קישון, מערכת היחסים הביולוגית המיוחדת שמתקיימת בין העובר והאם מאפשרת הסתגלות אטית, מתווכת ויעילה יותר של התינוק לרכיבים האלרגניים בבית המגדל חיות מחמד. כך, עוד לפני שהוא נולד, הוא מכין את עצמו לבית בו יגדל.

איך מכינים את הכלב ללידה הקרובה של התינוק?