אם אתם עוברים טיפולי פוריות, אתם בוודאי יודעים שסיכויי ההצלחה של הטיפולים תלויים בגורמים רבים, למשל הגורם לאי הפוריות, גיל האישה ומצבה הבריאותי והנפשי. כעת, מחקר חדש מצא גורם נוסף שמשפיע על סיכויי ההצלחה – מספר הביציות הנשאבות מהשחלות.
"מספר המזל" –בין 15 ל-20
במחקר, שנערך באוניברסיטת שפילד בבריטניה ופורסם בכתב העת לרבייה אנושית, נמצא שקיים מספר אופטימאלי של ביציות שרצוי לשאוב מהשחלות כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה של טיפולי פוריות.
"מספר המזל", שנקבע אחרי 17 שנים של איסוף נתונים מ-400,000 ניסיונות להפריה חוץ גופית, הוא 15. לטענת החוקרים, מספר הלידות יורד כאשר מספר הביציות ששואבים מהשחלה בכל טיפול נמוך מ-15. במקרים בהם שואבים בין 15 ל-20 ביציות, מספר הלידות הוא הגבוה ביותר ומעל 20 ביציות, יעילות הטיפולים פחותה ובנוסף לכך, קיים סיכון לסיבוכים שקשור לגירוי יתר של השחלות, למשל כאב, עלייה במשקל, נפיחות, הצטברות מים בבטן ובמקרים מסוימים – קרישי דם.
"מערך הנתונים הגדול ביותר שהיה אי פעם"
"מדובר במחקר חשוב", מסביר פרופ' דניאל זיידמן, רופא בכיר ביחידות להפריה חוץ גופית בבית החולים שיבא ובמרכז הרפואי אסותא. "המידע לפיו מספר קטן של ביציות מפחית את הסיכויים להרות ומספר גבוה מדי מסכן את האישה, אינו חדש. גם לפני פרסום המחקר הנוכחי רופאים לא שאבו לאישה 30 ביציות וידעו שבהקשר של שאיבת ביציות, הכלל 'כל המרבה הרי זה משובח' אינו רלוונטי. ובכל זאת, לא ידעו מה המספר שכדאי לשאוב והמחקר הנוכחי שופך אור על השאלה הזאת, אחרי שהשתמשו במערך הנתונים הגדול ביותר שהיה אי פעם."