לא עלית הרבה. מכנסי ההריון שקנית רק בשבוע שעבר, וכבר בקושי עולים, הם פשוט בגזרה לא מוצלחת. וזה שכולם שואלים אותך אם כבר עשיתם קורס הכנה, למרות שרק אתמול קבעת תור לשקיפות ערפית? נפיחות של התחלה.
היחסים המורכבים של הריוניות (ושל הסובבים) עם המשקל בתשעת החודשים האינטנסיביים הללו הם נושא שיכול לפרנס את כל הפסיכולוגים והדיאטניות בעולם עד סוף הדורות, אבל מחקר חדש מגלה שמעבר להתחזרויות הבלתי נמנעות, יש לא מעט נשים עם בעיה אחרת: חוסר ידע משווע.
"הבעיה לא בחוסר שליטה, אלא בחוסר מודעות משווע"
מחקר אוסטרלי, שבחן 660 נשים בהריון שנבחרו כמדגם מייצג, גילה כי לשני שלישים מהנשים במדינה אין מושג מה נחשבת עלייה תקינה במשקל בהריון, וכי שליש מהנשים פשוט עולות במשקל יותר מדי לא בגלל חוסר שליטה – אלא בשל חוסר מודעות.
המחקר, שפורסם בשבוע שעבר בכתב העת Journal of Obstetrics and Gynaecology, גילה גם כי בקרב נשים שסבלו מעודף משקל עוד לפני ההריון, מחצית עלו יותר מהמקסימום המותר בהריון – בעוד שבקרב הרזות, רק שליש עברו את המכסה המותרת. עוד גילה המחקר כי רק מחצית מההריוניות סברו כי פעילות גופנית בהריון היא חיונית.
"רוב המשתתפות במחקר ידעו כמובן כמה חשוב לאכול מזון בריא בכלל ובהריון בפרט, אבל הבעיה הייתה בכמויות. לנשים פשוט לא היה מושג מה נחשבת מנה סבירה, במיוחד כשהגענו לשאלות על פירות", חלקה סוזי דה-ג'רסי, מובילת המחקר, את רשמיה. "זה מצב לא תקין, שנובע במידה רבה מהניסיון המתמיד לשמור על המשקל, שמוצא איזה שחרור רסן בהריון".
"עלייה גדולה מדי במשקל בהריון מובילה ללא מעט בעיות"
אז כדי שלא תהיי כמו האוסטרליות, הנה כמה דברים שחשוב לדעת. אם את רוצה לדעת כמה לעלות בהריון, התשובה היא: תלוי. "כדי לקבוע מה טווח העלייה התקין במשקל במהלך ההריון, צריך לדעת כמה שקלת לפני שנכנסת להריון, ומה הגובה שלך", מסבירה טובה קראוזה, דיאטנית קלינית ומחברת הספר "המדריך השלם לתזונה בהריון". הנתונים נחוצים לחישוב ה-BMI שלך, שימקם אותך באחת הקבוצות שיפורטו מיד.
קחי מחשבון, וחלקי את המשקל שלך לפני ההריון בקילוגרמים בגובהך במטרים בריבוע: לדוגמה, אישה שגובהה 1.64 מ` ומשקלה לפני ההריון 66 ק"ג תחשב את ה-BMI שלה באופן הבא: הכפלת המספר 1.64 בעצמו לקבלת התוצאה 2.69 ולאחר מכן, לחלק את המספר 66 ב-2.69 לקבלת המספר 24.5. לעצלניות: פשוט כנסו למחשבון BMI שלנו, שיעשה במקומכן את העבודה. עכשיו, בידקי איפה נמצא ה-BMI שלך בטבלה הבאה:
BMI | כמה לעלות |
18.5 ומטה (תת משקל) | 12.5-18 |
18.5-24.9 (משקל תקין) | 11.5-16 |
25-29.99 (עודף משקל) | 7-11.5 |
30 ומעלה (השמנה) | 5-9 |
ולמה, בעצם, כל כך נורא אם עולים יותר? הרי הדיאטה ממילא אורבת ביציאה מחדר הלידה, לא? "אם ללכת מהקל אל הכבד, עלייה מוגזמת במשקל מגבירה וחמירה תופעות לוואי כמו שפשפות, ורידים ברגליים, צרבת, עייפות וקוצר נשימה", אומרת קראוזה. בנוסף, יש תוספת של לחץ מיותר על הגב ועל מפרקי הירכיים, שעלולה להקשות על הלידה.
עלייה גדולה מדי במשקל עלולה לגרום לתינוק להיות גדול מדי, עד כדי צורך ביילוד בניתוח קיסרי – ובאופן אירוני, ההתאוששות מהניתוח קשה יותר ככל שעודף המשקל גדול יותר. עלייה מוגזמת במשקל עלולה לגרום לעודף משקל גם בהמשך החיים, הן לאם והן לתינוק, וכן מעלה את הסיכון לסיבוכי הריון שונים: סוכרת, רעלת, הפלות והיפרדות שליה.