בפרק האחרון של "9 חודשים" נחשפנו לסיפורם של דניאל וזיו, שהחליטו להיכנס להיריון למרות הסיכונים. דניאל חולה במחלה אוטואימונית שעלולה להחמיר עם הכניסה להריון ולהקשות גם על הלידה עצמה. הריון כזה דורש התייחסות מיוחדת, ובני הזוג צריכים להיות עם "יד על הדופק" יותר מהרגיל, בעקבות החשש מסיבוכים ומעומס יתר על גוף האישה. "היום אני יכולה להגיד שזה הרבה פחות גרוע ממה שחשבתי, זה לא כמו אישה שיולדת ובחיים לא חוותה כאב", היא צוחקת.
את ה"תוצר" של התהליך הזה חשפו השניים בתכנית "מה אתם אומרים" - שתי בנות מתוקות, חמודות ואנרגטיות (אחת מהן כבשה את ליבו של קותי): "זה דבר מדהים שאין מצב שהיינו מוותרים עליו", מסכם זיו שבתחילה חשש מהסיכונים שנלווים להיריון של דניאל.
לא תאמינו, אבל הרופא שליווה את דניאל וזיו הוא במקרה גם הרופא של ההריונית הכי חמה בביצה - רוסלנה רודינה: "אין דברים כמוהו. אני סומכת עליו בעיניים עצומות", היא מפרגנת ומודה שהיא כבר ממש מצפה ללידה, "אני האמת רק מחכה שהוא ייצא, אני מתה לראות אותו כבר. צריכה ללדת כל יום".
רודינה, שאמורה ללדת ממש אוטוטו, מספרת שהתכנית "9 חודשים" דווקא באה לה בטוב עכשיו עם ההיריון: "יש נשים שזה יכול להשפיע עליהן, להלחיץ. אני מאוד קולית, מאוד זורמת, לא לוקחת דברים ללב, גם דברים רעים ששמעתי על ההיריון". לא מאמינים? גם כשמדברים על הלידה היא מוכיחה קוליות ואומרת שהיא ממש לא לחוצה: "מבחינתי זה אתגר, אני אפילו שוקלת לא לקחת אפידורל".
עוד בנושא:
- "ביקשתי עוד חומר, הכאב לא חלף": נשים שהאפידורל לא משפיע עליהן
- 10 עובדות על אפידורל
- "רוב היולדות הישראליות לא יכולות בלי אפידורל"
רוסלנה, אל תדאגי. בעזרת נשימות, דמיון והרבה עבודה בבית, גם לך יכולה להיות לידה מהחלומות. קבלי חמש שיטות מעניינות שיעזרו לך לוותר על האפידורל – או לפחות לשרוד עד שהוא יגיע:
1. היפנובירת'ינג: נשימות מיוחדות ודמיון מודרך - הבסיס ללידה לפי ההיפנובירת'ינג הוא בנשימות מיוחדות שמתורגלות בקורס, ומותאמות לשלבי הלידה השונים. "יש שלושה סוגי נשימה: להרפייה, לצירים ולצירי לחץ", מסבירה שרון פלד, מדריכת היפנובירת'ינג ו"יולדת היפנו" בעצמה, שהקימה יחד עם פאולה אג'י ורבקה רוזנשטיין את מרכז ההיפנובירת'ינג "פשוט ללדת". "בזמן הצירים הרגילים הכל קורה באזור הבטן והגב התחתון, עושים נשימות שהן מאוד עמוקות ואטיות. בזמן צירי הלחץ, הנשימות אמורות לפתוח את הנרתיק, ולא לסגור אותו כמו שקורה כשלוחצים בנשימה עצורה".
2. שיטת קיי: אומנות ההרפייה - "בשיטת קיי לומדים את הדרך הנכונה לכל אישה", פותחת אביטל גרינפלד, מדריכת הכנה ללידה בשיטת קיי, את ההסבר. "מה שמייחד את השיטה היא התאמת התכנים לאישה - אין אג'נדה אחת, אלא בניית מעין תכנית לידה והתכוננות אליה לפי המאפיינים והרצונות של כל אחת. מכיון שההכנה היא פרטנית, השיטה היא בעצם טיפול נפשי, שעוזר לאישה לבחור את הדרך הנכונה עבורה ללדת. השיטה לא מחייבת לידה טבעית, אלא נותנת כלים להרפייה ולניהול כאב".
3. ללדת מבפנים: להתחבר לידע הפנימי - "כשמתכוננים ללידה בשיטת ללדת מבפנים, התהליך הוא לא ממוקד תוצאה בלבד", מסבירה מיכל איתם-עמרני, דולה ויועצת שינה במרכז אם-פטיה. "אני מאמינה שהמדריכה לא יכולה לחוות בשבילך את החוויה, אלא רק להנחות אותך בדרך שלך לחוות אותה. לכן, היא צריכה ללמד אותך להקשיב לעצמך. השיטה שואפת לעזור לך למצוא את הידע הפנימי שיש בך על הלידה. כל שיעור בקורס נבנה בזמן אמת מול ההורים. אני שומעת מהם מה הם יודעים, רוצים וחושבים, ואתאים את התוכן אליהם. אנחנו מתארים סיטואציות אפשריות, ממחיזים אותן באימפרוביזציה ולומדים על עצמנו ועל הסיטואציות האפשריות בלידה – אין שיעור אחד שאני מעבירה לכולם, והכל גמיש לפי צרכי הזוג שמולי".
4. שיטת ימימה: להכיר בפחד, לא להילחם בו - "שיטת ימימה מדברת על מקום של התכווננות אחרת ללידה מבחינה מחשבתית", אומרת קרן רביב – דולה, מטפלת בשיאצו ומדריכת הכנה ללידה. "הרבה מאוד פעמים יש תפיסה של צירים כואבים, שבאים להכאיב וקשה להתמודד איתם. אנחנו רוצים לשתף פעולה עם הצירים. אני כאישה נמצאת בהכרה לעובדה שהצירים מקדמים את הלידה, ולכן ההתכווננות שלי הוא לא להתערב שם עם בהלה ופחד, לא לדאוג מה קורה, אלא לנשום ולקבל באהבה".
5. שיטת התחנות: תנוחה לכל שלב בלידה - "שיטת התחנות כוללת 10 "תחנות", אשר כל תחנה משלבת תנועה ונשימה, והיולדת יכולה לבצע אותן לבד או עם מלוויה. מדובר למעשה בתנוחות יוגה שונות, שמתאימות לשלבי הלידה השונים. ישנן תחנות שיעילות יותר לקידום הפתיחה, ואחרות שעוזרות להקל על הכאב. יש תחנות שמתאימות יותר לתחילת הלידה ואחרות שמתאימות יותר לקראת הסוף. ישנן שלוש "תחנות מפתח", שהן השימושיות ביותר, וישנן מספר דרכים שונות לבצע כל תחנה, כך שלמעשה היולדת מגיעה לחדר הלידה עם ארגז כלים עשיר, שיכול ללוות אותה מתחילת הצירים ועד סוף הלידה", אומרת שירלי בנטואיץ, מחלוצות תחום היוגה להריון וללידה בארץ.
>> עוד כמה דרכים שיעזרו לך להקל על הכאב בלידה
"9 חודשים" – יום שלישי, מיד אחרי "הצילו! אני לא יודע לבשל"
>> המדריך המלא להריון ולידה מחכה לכם באתר תשעה חדשים