להריוניות ולאמהות צעירות אין הרבה עכבות. הן מספרות בפתיחות על על פטמות סדוקות, מתארות את הדימום והתפרים שלהן או מספרות בפרוטרוט על ארוחת הצהריים שהקיאו במלואה בשירותים. רק נושא אחד נותר בגדר טאבו, כזה שפשוט מפדח מדי לדבר עליו: טחורים.
כמו הרבה דברים שמתביישים לדבר עליהם, גם כאן מדובר בבעיה נפוצה מאוד. השינויים ההורמונליים בהריון, ההיחלשות של רצפת האגן כתוצאה ממשקל הבטן והעצירויות האופייניות לנשים הרות – כולם מצטרפים לחגיגה, ולא מעט נשים הרות סובלות מהבעיה המטרידה במהלך ההריון.
אחרי הלידה מצטרפות אליהן נשים רבות שהצליחו לחמוק מהתופעה בהריון, אחרי שהמאמץ בחדר הלידה הכריע את רצפת האגן שלהן. חשוב גם לדעת שבמקרים רבים מה שמרגיש כמו טחורים הוא בעצם פיסורה (סדק בפי הטבעת), ולכן תמיד כדאי לקבל ייעוץ רפואי, על מנת להתאים את הטיפול הטוב ביותר לבעיה הספציפית. אז מה אפשר לעשות? קבלו כמה דרכים להקלה ולמניעה של טחורים (ופיסורה).
תתפלאי, אבל אפשר למנוע את זה
1. אפשר להימנע מראש: חוכמה שבדיעבד זה תמיד מעצבן, אבל מכיוון שבמקרה של טחורים ופיסורה אפשר למנוע את הסבל בקלות יחסית, חשוב לדעת מה אפשר לעשות עוד לפני הביקור הטראומטי הראשון בשירותים. הקפדה על פעילות גופנית (ובפרט על חיזוק רצפת האגן), משקל גוף תקין (גם בהריון) ואכילה מאוזנת מפחיתים את הסיכון להתפתחות טחורים ופיסורה בזמן ההריון והלידה. גם לחיצות נכונות בחדר הלידה – כלומר לא כאלו שבהן כולאים אוויר בריאות ולוחצים בנשימה בלומה – יכולות להפחית את הסיכון.
2. תתחילי לשתות. המון. בהריון שתייה מספקת יכולה למנוע צירים מוקדמים. אחרי הלידה, כמות נאותה של מים מסייעת לגוף לייצר מספיק חלב. ואם את צריכה עוד תירוץ להתחבר לבקבוק מים צמוד, קבלי: ככל שאת שותה יותר, הצואה רכה יותר ומכאיבה פחות לטחורים או לפיסורה כשאת בשירותים.
3. והקפידי על אכילת סיבים תזונתיים. אם את מקפידה על תזונה עשירה בפירות וירקות (רצוי לא מקולפים, כי מתברר שסבתא צדקה חלקית: לא רק הויטמינים, אלא הסיבים מצויים בעיקר בקליפה), זו התחלה טובה. אם את כבר סובלת מתופעות של טחורים ו/או פיסורה, מומלץ שתיעזרי בתוסף סיבים, שנותן אפקט חזק יותר. שימי לב: כשצורכים הרבה סיבים, חשוב עוד יותר להקפיד על שתיית מים מספקת, ולצרוך כמות סבירה של שומנים טבעיים, אחרת עודף הסיבים עלול לגרום דווקא לעצירות, שמחריפה את המצב.
4. את לא צריכה לסבול: יש תרופות בלי מרשם. מכיוון שכאמור: מדובר בבעיה נפוצה מאוד, השוק מלא בתרופות ללא מרשם. משחות כמו פרוקטוגליבנול, רקטוזורין, פרוקטוקרם ועזרקאין, משחות טבעיות על בסיס הממליס ונרות שונים מכילים חומרים מאלחשים, וחלקם גם חומרים מכווצים, שמטפלים בכלי הדם הסוררים. חלק מהתכשירים מכילים גם סטרואידים, וחשוב להיתייעץ עם רופא גם אם לא דרוש מרשם כדי לרכוש את התרופה.
למרוח, למרוח, למרוח
5. וגם תרופות עם מרשם. במצבים קשים יותר, ישנם טיפולים רפואיים, כמו זריקות עזרקאין או ג'לים שמכילים חומרים פעילים חזקים יותר מהמשחות שנמכרות ללא מרשם. הטיפול התרופתי בפיסורה דומה, ונעשה באמצעות משחות כמו רקטוג'סיק.
6. התארגני על מגבונים מיוחדים. כאשר סובלים מטחורים או פיסורה, מומלץ להימנע לחלוטין משימוש בנייר טואלט. שטיפה בזרם מים כאשר מתאפשר, או במגבונים ייעודיים (המכילים גם חומרים מאלחשים ומרגיעים), תפחית את החיכוך ותזרז את ההחלמה.
7. הכיני מראש כרית/גלגל ים – לפני הלידה. אחרי הלידה הפטנט הזה אסור בתכלית האיסור, מכיוון שהוא מפעיל לחץ על התפרים (אם ישנם) ועלול לגרום לבצקות באזורים האינטימיים. בהריון, עם זאת, אפשר לשבת על כרית מיוחדת לטחורים, שמפחיתה לחץ על פי הטבעת ומונעת כאבים.
8. ובמקרים חמורים, צריך לשקול ניתוח. כשכלו כל הקיצין, יציעו הרופאים לפנות לעזרת הכירורגיה, ולנתח את הטחורים והפיסורה. ניתוח יבוצע רק כאשר הטחורים במצב של צניחה חריפה ונוצרים בהם קרישי דם, או כאשר הפיסורה מונעת מהאישה לתפקד. בניתוח טחורים מבצעים ניקוז של הטחורים הבעייתיים. לא נהוג לנתח טחורים או פיסורה במהלך ההריון, אולם במקרים קשים במיוחד, יבוצע הניתוח (בהרדמה מקומית).
סייעו בהכנת המדריך: ד"ר רון גרינברג, מומחה לכירורגיה כללית ושירלי קטרון, דיאטנית ורוקחת ברשת סופרפארם.