יש לא מעט תינוקות בעולם הזה שחייבים את חייהם להמצאת הויאגרה. תרופת האין-אונות ששיגעה את העולם תרמה להרבה זוגות שהתקשו במיטה, וממשיכה לעשות את הניסים שלה. משתמשים בה גם למטרות הורדת לחץ דם, אבל ויאגרה אינה תרופה המיועדת לנשים. במסגרת ניסוי שהתנהל באחת האוניברסיטאות בהולנד, ניסו לתת אותה דווקא להן, וספציפית להריוניות, שזקוקות לזרימת דם טובה יותר אל השילייה.
המחקר הקליני נערך לאחר ניסוי על עכברי מעבדה, שצלח, והראה שהתרופה מרחיבה את כלי הדם ונותנת לשילייה יותר זרימה, מה שמשפר את גדילת העובר ברחם. 10 בתי חולים שונים בהולנד יצאו לניסוי ראשון בנשים שסבלו מלחץ דם גבוה בהריון, ושהשיליות שלהן הראו תפקוד לקוי. כל הנשים שהשתתפו בניסוי לקחו על עצמן את הסיכון כי כבר היו במצב מאיים בו העובר לא מתפתח כראוי. אלא שהטיפול הנסיוני שהוצע לא שיפר את המצב, להפך, והופסק בשבוע שעבר לאחר ש-11 מתוך 93 התינוקות מתו.
מעל 90 נשים השתתפו במחקר, שנוהל בידי אוניברסיטת אמסטרדם לרפואה. 17 מהתנוקות שבמחקר נולדו עם כשלים בריאות וכאמור, 11 מתו - ברחם ואחרי הלידה. 8 תינוקות נוספים נפטרו מסיבות אחרות, שקשורות למצבם הכללי ולא לתרופה. מתוך קבוצה של 90 נשים שקיבלו תרופת פלצבו שאינה ויאגרה היו רק 3 תינוקות שנולדו עם בעיות ריאה, ואף תינוק או עובר לא מת משום דבר שקשור לויאגרה. 9 תינוקות מתו, אבל מסיבות אחרות, מספר כמעט זהה לקבוצה המקבילה. ישנן עוד 15 נשים שממתינות לראות כיצד השפיעה התרופה על ההריון והילדים שלהן.
החשש הוא שהויאגרה השפיעה על מערכת הנשימה המתפתחת ועל לחץ הדם, וגרמה לכך שהתינוקות יקבלו מעט מדי חמצן ברחם. אין אף האשמה נגד צוות החוקרים שטוענת שהמחקר התנהל באופן לא נכון או אחראי, והצוות מצר מאוד על התוצאות העגומות. החוקרים מיהרו להפסיק את המחקר ויידעו חוקרים נוספים, בקנדה, שעורכים גם הם ניסוי מקביל. גם הקנדים החליטו לעצור ולא להתקדם לעת עתה. מדובר במחקר שמתנהל משנת 2015 ואמור היה להמשך עד שנת 2020, עם 350 משתתפים. ״רצינו להראות שהויאגרה היא תרופה אפקטיבית לסיוע בצמיחת והתפתחות תינוקות,״ אומר אחד החוקרים, ווסל גנזוורט, ״אבל מה שקרה היה ההפך המוחלט. אני בשוק. הדבר האחרון שאתה רוצה שיקרה זה שמישהו יפגע.״
>> כל מה שרציתן לדעת על בדיקת סקירת המערכות
9 חודשים - כל מה שצריך לדעת