אישה בהריון מסתכלת בתמונות אולטרסאונד על כורסא (צילום: istockphoto)
לא לשכוח חומצה פולית. אישה בהריון|צילום: istockphoto
הקשר בין עודף משקל בהריון לסיבוכים במהלכו, כמו רעלת הריון או סוכרת הריון כבר ידוע, אבל מחקר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American Medical Association מתעד כעת גם את טווח המומים המולדים שאופייניים לתינוקות שנולדו לאמהות בעלות משקל עודף. לפי המחקר, תינוקות אלה עלולים לסבול ממומים של הצינור העצבי; התפתחות לא מספקת של המוח או חוט השדרה כמו ספינה ביפידה (פגיעה בעמוד השדרה), שפה שסועה ובעיות בהתפתחות הלב.

האויב: סוכרת הריון

חוקרים מאוניברסיטת ניוקאסל בלונדון קיבצו יחד ממצאים של 18 מחקרים קודמים שעוסקים במומים בקרב תינוקות ועודף משקל בתקופת ההריון. המסקנות: נשים בעלות עודף משקל משמעותי לפני ההריון (שמדד מסת הגוף שלהן, ה- BMI עלה על 29) היו בסיכון של למעלה מפי שתיים ללדת תינוק שסובל מספינה ביפידה, בסיכון כמעט כפול להוליד תינוק עם מומים בצינור העצבי, ובסיכוי גבוה יותר לתינוק עם בעיות לב, שפה שסועה או מצב של הידרוצפלוס (נוזל שדרה מצטבר במוח), זאת בהשוואה לנשים בעלות BMI תקין (בין 18.5-26). נמצאו גם עדויות לכך שבקרב נשים בעלות עודף משקל כלשהו (לא obese), הסיכון למומים עשוי לעלות, אבל עדיין אין מספיק נתונים על כך.

מדוע נשים כאלה מועדות יותר להוליד עוברים לא בריאים? על פי עורכי המחקר, אחת ההשערות היא שייתכן שנשים שמנות סובלות יותר מסוכרת בהריון, מה שעשוי להוביל להתפתחות לקויה של העובר. בנוסף, ייתכן שהתפריט ממנו הן ניזונות לא בריא מספיק והן סובלות מחוסר במרכיבים מזינים כמו חומצה פולית.
בקרב נשים שמנות גם קשה יותר לאבחן מומים כאלה באמצעות אולטרסאונד. "אנחנו יודעים שקשה יותר לקבל תמונה ברורה של העובר בקרב נשים שמנות", אומרת עורכת המחקר,"לכן ייתכן שמתפספס כך אבחון של מומים רבים בצינור העצבי".
החוקרים מדגישים את חשיבות הערנות של רופאים ומטופלים באשר לסיכונים שכרוכים בעודף משקל בהריון. עם זאת, הם מדגישים כי מומים מולדים נמצאים עדיין רק ב-2 עד 4 אחוזים מסך ההריונות, ולכן גם עבור נשים בעלות משקל עודף הסיכון נותר נמוך.