כולנו רוצים שהילדים שלנו ייקחו מאיתנו את כל התכונות הטובות, ואף לא אחד מהפגמים. אתם יודעים, ילד שייקח את העיניים של אבא, האף של אמא, הנחישות של סבתא - וחלילה לא את הירכיים של הדודה או הנחירות של הגיס. ואולם, מחקר חדש מראה שלילדים יש דווקא נטייה לקחת את אחת התכונות שמסבות להוריהם כאב וצער - קושי להרות.
המחקר התמקד בגברים שנולדו באמצעות טכנולוגייה נפוצה למדי של הזרקת הזרע לתוך הביצית (Intra-cytoplasmic sperm injection, או בקיצור ICSI או "איקסי"). השימוש בטכניקה הזו מעלה את סיכויי ההפרייה (בניגוד להפרייה רגילה, שבה מניחים את הזרע ליד הביצית, כאן ממש מכניסים אותו אקטיבית לתוכה במעבדה). הטכניקה הזו מסייעת במיוחד כאשר ישנן בעיות בצד הגברי של הזוג, וכעת מתברר שהבעיות הללו עוברות בתורשה גם לבנים שנולדים כתוצאה מההפריות הללו.
המחקר כלל 54 גברים שנולדו כתוצאה מהפריות ICSI בין השנים 1992-1996. רובם הגדול עדיין לא מנסים להפוך להורים (שכן טווח הגילים שלהם, למתקשים בחשבון, נע בין 18-22), אולם הם התנדבו לתת דגימות זרע לצורך המחקר. הדגימות של אותם בחורים הושוו עם דגימות של גברים בני גילם, שנולדו כתוצאה מהריונות רגילים, והחוקרים גילו כי לגברים שנוצרו בהפריות ICSI היו רק חצי מכמות הזרעים לסמ"ק נוזל בהשוואה לגברים שנולדו מהיריון רגיל, וגם התנועתיות של הזרעים שלהם לקתה בחסר.
המחקר, שפורסם בכתב העת Human Reproduction, נערך באוניברסיטת בריסל שבבלגיה, גילה גם כי לגבר שנולד כתוצאה מהפריית ICSI יש פי שלושה סיכוי להיות בעל ספירת זרע נמוכה מ-15 מיליון זרעים למיליליטר, ההגדרה המינימלית של ארגון הבריאות העולמי לזרע בריא.
"קשה לומר שתוצאות המחקר הפתיעו אותנו", אמר פרופ' אנדרה ואן-שטרטייגם, שהוביל את צוות המדענים. "אחרי הכל, אנחנו יודעים שלא מעט מבעיות הפוריות הן גנטיות, ולכן טבעי שהבנים יירשו אותן מהאבות הביולוגיים שלהם. ההורים שעוברים את הטיפולים הללו מיודעים מראש בעובדות, ומבינים שיש סיכוי גבוה שגם לבנים שלהם יהיו קשיי פריון - אבל זו לא סיבה לוותר על הבאת ילדים, כי הם יכולים להיעזר בדיוק באותה טכניקה בבוא הזמן ולהביא לעולם ילדים משלהם".
>> האם באמת ניתן לגלות אוטיזם באמצעות בדיקת דם גנטית?