אוהבים נקניקיות? (צילום: George Doyle, GettyImages IL)
זהו, שלא|צילום: George Doyle, GettyImages IL

המין הנשי נודע ביחסיו המורכבים עם אוכל. גם אלו שמצליחות לכונן יחסי שלום עם הצלחת נתקלות, לא פעם, בקושי כשהן נכנסות להריון. התפריט המוכר והאהוב לא תמיד רלוונטי, החשקים והתאוות משנים כיוון והפחד מעליה במשקל מרחף מעל לראש. יחד עם זאת, מדובר באחת התקופות חשובות בחיים מבחינה תזונתית - תקופה שמחייבת תשומת לב, מחשבה והימנעות מטעויות נפוצות.

מיה בן אפרים, דיאטנית קלינית ברשת דיאדה שמציעה סדנאות תזונה מיוחדות עבור נשים בהריון שמלוות את התהליכים הגופניים והרגשיים, מסבירה מה גורם לנשים להיכנס לסחרור תזונתי דווקא בתקופת ההריון: "לפני ההריון האשה תלויה רק בעצמה ויכולה לקבוע את התפריט האישי ללא התחשבות במישהו נוסף. יש נשים שעוד לפני הכניסה להריון מנסות לעשות שינוי בתזונה כדי להיכנס להריון או להתחיל אותו באופן בריא יותר", אומרת בן אפרים. "מהשבוע חמישי להריון, יש נשים שמתחילות לסבול מבחילות ולחוש כאבים שונים, חשקים והסתייגויות ממוצרי מזון מסוימים. יש שנמנעות מקפה או מעדיפות לאכול רק לחם".

בן אפרים מזכירה שמלבד השאלות האישיות שמטרידות כל אשה בתקופת ההריון, יש המון סטיגמות על נשים בתקופה הזו - איך הן צריכות להיראות, מה הן צריכות לאכול, ממה הן חייבות להימנע ועוד: "בשלב הזה נכנסות למערך הכללי גם המון טעויות נפוצות שנשים עושות בתקופה הקריטית. הרבה מהן נובעות מפחדים, כמו הנזק שיכול להיגרם לעובר ולהריון כתוצאה מאכילה של ביצים או דגים".

מה ניתן לעשות כדי לעבור את התקופה הזו באופן בריא, שפוי ואפילו עם חיוך על השפתיים? קבלו שש טעויות נפוצות ודרכים להימנע מהן:

1. יש לי בחילה, עדיף לא לאכול

הטעות: נשים רבות שסובלות מבחילות בהריון מפחיתות משמעותית בכמויות האוכל מחשש שיקיאו, מחוסר רעב או מחוסר חשק למזונות ספציפיים. חשוב לדעת שלפעמים תחושת הבחילה תעבור דווקא עם האכילה. מעבר לבחילה, הימנעות מאכילה יכולה לגרום גם לחולשה ועייפות.
הפתרון: מומלץ לאכול משהו קטן בבוקר (אפילו פרוסה של לחם), ולהמשיך לאכול בצורה מסודרת לאורך כל היום.

2. סוף סוף יש לי תאבון, זה הזמן לתקוע

בחילות בהריון (צילום: istockphoto)
זה שהקאת את הארוחה הקודמת, זו לא סיבה לטחון בארוחה הבאה|צילום: istockphoto
הטעות: יש נשים שבין הבחילות תופסות רעב ואז בבת אחת אוכלות ארוחה כבדה, גדולה ועתירת שומנים. אכילה של ארוחות גדולות לאחר שעות רבות של צום עלולה לגרום להשמנה - הגוף לא היה עסוק בשריפת שומן במשך כל שעות היום, ובזמן האכילה המופרזת הוא עלול לאגור כמויות לא הגיוניות של שומן. חשוב לזכור שארוחות גדולות מדי יוצרות לחץ על הבטן והקיבה וגורמות לרמות סוכר גבוהות שהגוף לא מסוגל לווסת, מה שיכול להביא לתחושה של עייפות גדולה ולתחושה כללית ש"הריון זה כן מחלה". בצורה כזו אפשר להעביר יום שלם בבחילה במקום לטפל בה כבר מהבוקר.
הפתרון: לא לאכול כמויות גדולות של אוכל אלא לפזר את האכילה לאורך היום. מי שלא אוכלת במשך שעות עלולה להרגיש בחילה במשך שעות היום בגלל חוסר אכילה ובחילה לאחר הארוחה הגדולה בגלל עומס יתר.

3. מתחשק לי טעם חמוץ

הטעות: נשים רבות חוות חשקים לסוגי מזון מסוימים במשך ההריון. אחד החשקים הנפוצים של נשים הוא אוכל חמוץ (למשל קרטיב בטעם לימון) ומאכלים חומציים (מוצרי חלב, בשר ועוף). הרבה נשים אוכלות מוצרי חלב מתוך הנחה שהם ימנעו את הצרבת - הן אולי יחוו הקלה רגעית אך בסופו של דבר הצרבת תופיע שוב.
הפתרון: מומלץ לצרוך מזון בסיסי כמו קטניות, דגנים ופירות וירקות בסיסיים. אם מאוד מתחשק פסטה, עדיף לתבל אותה במעט שמן זית ולא לאכול אותה עם רוטב עגבניות. לא כדאי להשתמש ברטבים חמוצים או על בסיס לימון.

4. אני בהריון! מותר לי לאכול הכל

הטעות: נשים רבות מרגישות שההריון נותן להן לגיטמציה לאכול את כל מה שלא הרשו לעצמן במשך שנים, או כל מה שמתחשק להן באותו רגע. "אז מה אם כבר 12 בלילה? בא לי פיצה ועכשיו!" היא רק אחת מהדוגמאות הנפוצות. ההרגשה הזו עלולה לגרום בסופו של דבר להשמנה, מכיוון שכל יום "יבוא לך" משהו אחר, והגוף אינו רגיל לכמויות וסוגי המזון שנכנסים אליו.
הפתרון: תקופת ההריון היא תקופה שדורשת מהגוף זמן הסתגלות. לכן, לא רצוי לתת לו להתמודד גם עם ארוחות לא מוסברות בשעות לא הגיוניות. כמו כן, אין הפתעה בכך שסוג אכילה כזה יוביל לתחושות פיזות לא נעימות. הריון הוא בהחלט זמן לפינוק, ניסוי של מזונות חדשים ודאגה לגוף, אבל לא אכילה חסרת אחריות שעלולה להוביל לעליה מופרזת במשקל.

5. "אוהבים נקניקיות? גם אני!"

ילד אוכל נקניקיה וצלחת של צ'יפס לידו (צילום: jupiter images)
לילדים זה לא בריא, לך בטח שלא|צילום: jupiter images
הטעות: לנשים בהריון יש נטיה מוגברת לפתח חיבה לאוכל של הילדים. הבעיה היא שלעיתים קרובות התפריט של הילדים מורכב בעיקר ממוצרים מעובדים, מעוטי ערכים תזונתיים ומלאי סוכר. ההכרזה "עכשיו בא לי נקניקיות או צ'יפס" עלולה להיות בעוכרייך.
הפתרון: אכילה של מזונות שמכילים את כל הויטמינים והמינרלים שאת זקוקה להם. חשוב לזכור שהתזונה שלך משפיעה על העובר ואת צריכה לדאוג לו. בסופו של דבר הוא מקבל את כל מה שהוא צריך ממך.

6. יאללה, פחמימות

הטעות: נשים שאוכלות רק פחמימות וסוכרים עלולות לגרום לעצמן לנזק. אף על פי שסכרת הריון היא לרוב גנטית ואינה קשורה במה שהאשה אוכלת, לרמות סוכר גבוהות בזמן ההריון יש השפעה לא טובה, בכמה היבטים. רמת סוכר גבוהה עלולה ליצור תחושה של עייפות, ממש כמו נפילת המתח שאנשים חווים אחרי ארוחת צהרים דשנה, במיוחד שאחריה יש נפילה של רמות הסוכר. כמו כן, היא עלולה לגרום להשמנה.
הפתרון: מומלץ לאכול לאורך כל היום 5-7 ארוחות קטנות, שאינן עמוסות בפחמימות. אם אוכלים אורז, כדאי לאכול כמה כפות ולא קערה מלאה. בבוקר, עדיף להתחיל את היום עם פרוסת לחם או מנת פחמימה קטנה אחרת שהגוף יצליח לפרק וימשיך הלאה. לא כדאי לאכול כריך עם ממרח פלוס יוגורט פלוס ריבה, וליצור מצב שהגוף לא מצליח לאזן את רמות הסוכר. כמובן שלא צריך לקצץ לגמרי את הפחמימות ולאכול רק סלט כל היום, אבל עדיף לפזר את צריכת הפחמימות לאורך היום כולו ולהעדיף פחמימות עם סיבים שנספגות לאורך זמן רב יותר. אכילה של סיבים מסייעת גם להתמודד עם עצירות או טחורים, ולכן רצוי לצרוך דגנים או לאכול לחמים איכותיים מחיטה מלאה, שיפון וכדומה, וכמובן להרבות באכילה של ירקות. ניתן גם לצרוך שומנים בריאים כמו שמן זית, שיקלו על היציאות.

אוכל זה לא פיצוי

בן אפרים מסכמת: "יש לחלק מהנשים בהריון נטיה לרחם על עצמן ולהגיד משפטים כמו 'בעלי לא מקשיב לי', 'אני עייפה כל הזמן', 'מגיע לי' ועוד. הרחמים העצמיים מובילים לרצון למצוא פיצוי באוכל, אבל הם מופיעים גם ללא שום קשר למזון. לכן, חשוב לעשות את ההפרדה בין התחושות. אם יש לך תחושה שבעלך לא מבין אותך ולא קשוב לך, כדאי לדבר איתו ולעבוד על בעיות בתקשורת". בן אפרים מוסיפה שההתייחסות לתזונה צריכה להיעשות ממקום כמה שיותר נקי.

"אני מאמינה", היא מוסיפה, "שלכל אשה יש סיכוי לסבול מבחילות, וקשה לקשור אותן למשהו אחד וידוע. לנשים שסובלות מהפרעות אכילה אני מייעצת להיות במעקב הריון, בידיים בטוחות, על מנת שלא תרגשנה לבד. אתן חייבות לזכור שמדובר בילד שתלוי בכן, ולא להגיע לאף קיצוניות".

תרנגול קלאסי (צילום: stock_xchng)
רק אחרי טיגון טוב|צילום: stock_xchng
בנוגע ללחץ המלווה נשים רבות לגבי מה מותר ומה אסור לאכול, בן אפרים ממליצה להיעזר בראשי התיבות הבאים, שיזכירו מאילו מאכלים צריך להיזהר ולמה צריך לשים לב: כ"פ ב"ד טב"א.
כבד
- צריך להיזהר באכילה של כבד, במיוחד בשליש הראשון להריון, מחשש לעודף בויטמין A. יחד עם זאת, יש חשיבות באכילתו בצורה מתונה כמקור טוב לברזל.
פירות ים - צריך לוודא מעל לכל ספק שהם טריים לחלוטין ומבושלים מספיק. גם באכילה של סושי, חייבים להקפיד לאכול רק במקום נקי מאוד, ושיושבים בו הרבה אנשים, מה שמבטיח שתחלופת הדגים גבוהה והם יהיו טריים. במקום מלוכלך מומלץ להימנע גם מאכילה של סושי צמחוני.
ביצים - להימנע מאכילה של ביצים חיות. להיזהר באכילה של קצפות, מוסים, עוגות גבינה ומאכלים אחרים שעלולים להכיל ביצים שלא בושלו מספיק.
טריות - לוודא את טריותם של כל המאכלים שמכניסים לפה. לא לאכול כל מזון שישב הרבה זמן במקרר, אפילו אם מדובר בסתם אורז. להקפיד על הקפאה והפשרה נכונות, ולא לאכול מזון שלא יודעים כמה זמן הוא עמד והיכן.
בשר - להימנע מאכילה של בשר חי, נא או "רייר".
אספרטיים - לנסות לצרוך כמה שפחות, ובכל מקרה לא יותר מ-20 גרם ביום.

>> אז מה כן כדאי לאכול בהריון?
ומה צריך לקנות לפני שהרך הנולד מגיע?