בזמן ההריון הכל רגיש יותר: התקפי בכי מול פרסומת לבמבה ("הוא אמר אמא!"), כאבי שרירים, התקפי זעם ומה לא? עם כל הרגישויות, גם אזור הפה הופך לעדין יותר.
מחקר חדש שהתפרסם השבוע גילה שניקוי שיניים סדיר בזמן ההריון, בריא לעובר לא פחות מאשר לאם. התדירות היא בהתאם להנחיות הרופא או השיננית; בעיקרון מומלץ ניקוי כל שלושה חודשים, ובמקרים מסוימים ייתכן שתתבקשי לבוא אפילו פעם בחודש למשך תקופה מסויימת - הכל תלוי במצב השיניים והחניכיים.
הנה עוד כמה דברים שאולי לא ידעת על בריאות הפה בהריון.
הריון לא פוגע בשיניים, הזנחה כן
בעיות שיניים עלולות להוביל ללידה מוקדמת. המחקר שהתפרסם השבוע ונערך באוניברסיטת הארוורד, גילה כי נשים עם נטייה לבעיות חניכיים, שהקפידו על ביקורים סדירים אצל הרופא והשיננית במהלך ההריון, הפחיתו את הסיכון שלהן ללידה מוקדמת ב-34%.
ד"ר טל ברג, רופאת שיניים מומחית ברפואת הפה ורופאה בכירה בבית החולים רמב"ם, אומרת שזה בהחלט לא מפתיע: "השיניים הן חלק מהגוף, והחיידקים עוברים מהחניכיים למחזור הדם ומכניסים את הגוף לסטרס. לידות מוקדמות, זיהומים במי השפיר ועוד סיבוכי הריון קשורים קשר ישיר לבעיות שיניים, ולכן חשוב להקפיד על בדיקות וטיפולים סדירים גם בהריון. זה נכון במיוחד לנשים בהריון בסיכון, ובפרט לכאלו המזריקות קלקסן, אבל כל אישה צריכה להיבדק".
רוב טיפולי השיניים מותרים בהריון. כמובן שהמצב הרצוי הוא להגיע להריון עם פה במצב טוב שלא מצריך טיפולים אלא רק בדיקה שגרתית, אומרת ד"ר ברג. "אבל אם יש כאבים או צורך בטיפול, אין סיבה לדחות מכיוון שכמעט כל טיפולי השיניים בטוחים בהריון. סתימות, טיפולי שורש, עקירות, ניקוי מוקדי זיהום וכל טיפול משמר יכולים להתבצע גם באישה הרה, ואסור בשום אופן להזניח או לחשוש לטפל בנגעים בפה בזמן ההריון, מה גם שאחרי הלידה לא תמיד יש זמן לטפל בכל מה שהשארנו לאחר כך. לפעמים קוראים לנו מחדרי הלידה או ממחלקות היולדות לטפל בנשים שבנוסף לצירים נאלצות להתמודד גם עם כאבי שיניים, וזה תענוג מפוקפק מאוד".
ההריון לא פוגע בשיניים. "חשוב להדגיש שאין שום פגיעה בבריאות השיניים שנגרמת כתוצאה מההריון. האמונות הטפלות על שיניים שנחלשות מפני שהסידן הולך לעובר הן מופרכות, מכיוון שבניגוד לעצמות, השיניים כולאות את הסידן ולא מאפשרות לו לצאת. ההריון לא מזיק - אלא ההזנחה".
יש נטייה לדמם יותר מהחניכיים בהריון. "בחניכיים יש קולטנים רבים להורמונים, ומכאן הרגישות הרבה לדימומים. למרות אי הנעימות, חשוב לצחצח באופן סדיר ובעדינות, ולהקפיד על ניקוי אבן, כדי שלא תיווצר דלקת".
לימון עלול לפגוע בשיניים. "הרבה נשים מוצאות הקלה לבחילות בשתיית מים עם לימון או מציצת פלחי לימון. בתור מי שסבלה מבחילות קשות בעצמי אני לא אומרת להן לא לעשות את זה, כי כל הקלה היא חשובה, אבל חשוב לא להגזים, מכיוון שהחומצה של הלימון פוגעת בשיניים. אחרי שצורכים לימון מומלץ לשטוף את הפה במים, ולהשתדל להפחית כמויות".
אל תגזימו עם מתוק. בהריון יש חשקים ופה ושם אפילו הוראה מהרופא לאכול מתוק כדי להרגיש את תנועות העובר. "למרות החשקים, חשוב להקפיד על תזונה בריאה, ולא לשתות כל היום שתייה מתוקה או לאכול מתוק בלי חשבון", מזכירה ד"ר ברג. "זה חשוב לא רק לבריאות שלך ושל העובר, אלא גם לשיניים, שיכולות לסבול מאוד מכמה חודשי התפרעות כאלה".
לא כדאי לצחצח מיד אחרי הקאה. "לא מומלץ לצחצח מיד אחרי הקאה, מפני שהחומציות של הקיא הופכת את השיניים לרגישות מאוד. צריך לשטוף במים ולהמתין קצת ואז לצחצח, עם משחה לא מקציפה. גם אם המשחה עושה לך בחילה, אל תוותרי על צחצוח שיניים סדיר, גם במחיר של הקאה. חשוב לציין שההקאות עצמן לא מזיקות לשיניים, ואם מישהי מתחילה את ההריון עם פה בריא ומתוחזק אין חשש שייגרם לה נזק, גם אם היא מקיאה סדרתית".