את מתעוררת בבוקר שטופת זיעה, למרות שכבר די קריר בבקרים, ונזכרת בלילה. "אתה לא מאמין על מה חלמתי", את מנסה לשתף את החצי הרדום, אבל אז מבינה כי המשפט הזה חוזר על עצמו מדי בוקר מהרגע בו גילית שני פסים ברורים על הסטיק. בעצם, אפילו עוד קודם.
כן, שוב ההורמונים: משפיעים גם על החלומות בהריון
בדיוק כמו חוש הריח שלך שמתחדד בהריון, ויכול לספר לך בדיוק מה אוכלת כל משפחה בבניין לצהריים ובאיזה שמפו חופפת זו שיושבת שתי שורות לפנייך באוטובוס, גם החלומות שלך משתנים, והופכים עמוסים יותר, מוחשיים וסמליים יותר.
הקשר בין הריון ובין חלומות נבדק במשך שנים, וחוקרים רבים טוענים בתוקף כי למחזור החודשי יש השפעה על תכני החלומות של נשים.
בזמן ההריון – כשכמויות ההורמונים בהשוואה ל"סתם" מחזור חודשי הן כמו מרצדס מייבאך לעומת קורקינט יד שנייה – ההשפעה של השינוי הגופני על החלומות חזקה פי כמה.
נשים רבות מספרות על סיוטים מהלידה, חלומות על פגישה עם התינוק ואפילו חלומות נבואיים שפקדו אותן בזמן ההריון, וההסבר הנפוץ ביותר, שחביב על אוהדי פרויד לדורותיהם, מתמקד בהגנות: ה"שוערים" ששומרים על הגבול בין המודע ולבין הלא מודע – זכרונות עמוקים ומודחקים, דחפים לא מודעים ואפילו אינטואיציות – נחלשים בזמן ההריון, ומאפשרים ליותר תכנים לא מודעים לצוף ולעלות בזמן השינה.
קבלי את רשימת החלומות ההריוניים הכי נפוצים בתקופה העמוסה גך ככה. תרגישי חופשי לטקבק חלומות שהיו לך, לטובת הדורות הבאים.
מצעד החלומות ההריוניים: מהבנאליים ועד המפחידים
1. הכי בנאליים: פגישה עם התינוק
אנחנו חלילה לא רומזים שאת לא מקורית, אבל יש חלומות שכמעט אין הריונית שלא סימנה עליהם "וי". חלומות על לידה של משהו שאינו תינוק – חתול, בובה או חפץ אחר קורים כמעט לכולן, וכמוהם גם חלומות על אפידורל שנגמר, לידה שמתרחשת באוטו או חלומות על פגישה עם התינוק.
משום מה, הריוניות רבות מספרות על חלומות על דגים – אולי כתגובה להבטחות של כולם על התנועות של העובר, שהתחלה מרגישות כמו דגיג ששוחה בבטן (ואחר כך הופכות לבעיטות של שור בזירה).
ז'אנר נפוץ נוסף הוא חלומות סמי-נבואיים, בדרך כלל לפני בדיקות חשובות או כאשר ממתינים לתוצאות של בדיקה שצריכות להגיע בדואר או בטלפון. ימי ההמתנה לפני הבדיקה, או גרוע מכך: המתנה לתוצאות של בדיקות כמו מי שפיר או חלבון עוברי, שלא מקבלים במקום – טורדים את ההריונית בצורה כמעט אובססיבית, והחלומות הם דרך אחת להתמודד עם הלחצים.
2. הכי מפחידים: הפלה ותסריטים על לידה קשה
מבאס, לא נעים ומעורר חרדות, אבל למרבה הצער, חלומות על אסונות הם מנת חלקן של לא מעט הריוניות. בשלבי ההריון הראשונים החלומות הנפוצים ביותר הם על הפלה. יש הריוניות שמספרות על ריצות ליליות לשירותים, כדי לבדוק שהדימום הנורא שראו בחלום נשאר שם, ולא קרה במציאות.
ככל שההריון מתקדם, נפוצים יותר חלומות על מומים שונים בעובר, פחדים שניזונים מהשיטוט ההריוני העיקש בגוגל, בחיפוש אחרי כל מה שיכול להשתבש.
לקראת הלידה החלומות מקבלים גוון חרדתי אפילו יותר, ותסריטי בלהות על שעות של צרחות וכאבים, ניתוחים קיסריים בלי הרדמה ורופאים רשעים ומיילדות מכשפות שולטים בלילות שלך. אנחנו ממליצים על רסקיו, וזכרי: יותר גרוע ממה שכבר חלמת לא יכול להיות.
3. הכי מכבסה לאירועי היום: שוב ושוב אותו חלום על הבדיקות
סוג מבאס במיוחד של חלומות גורם לך להרגיש כמו שידור חוזר של עצמך. נכון שגם לפני ההריון היית חולמת לפעמים שחזורים של אירועי היום החולף, אבל איכשהו, בהריון יותר ויותר נשים מספרות על חלומות ארוכים ומשמימים, שפשוט משחזרים את מה שעשו מהבוקר.
יכול מאוד להיות שמפני שבהריון שמים דגש על דברים פשוטים יחסית – כמו לבדוק 30 פעם שהגבינה בסנדביץ' שקנית מפוסטרת, או שאין אלכוהול בטירמיסו שאת זוממת לתקוע בסוף הארוחה – החלומות משתפים פעולה ומשחזרים שוב ושוב את אותם דברים.
אבל עד שאת כבר ישנה, בין כאב גב אחד למשנהו, בין התעוררות לפיפי או מהנחרות של עצמך, היית מצפה מהמוח שלך שיספק לך בידור קצת יותר מעניין משחזור של המספרים שהיו לפנייך בתור להעמסת סוכר ושיחות שהיו לך עם המדריכה בקורס הכנה ללידה. לא קורה.
4. הכי ווישפול ת'ינקינג: "מה, כבר ילדתי? בכל לא שמתי לב"
תינוק בלונדיני ותכול עיניים למרות שאת הודית ובעלך תימני? לידה בלי כאבים, או תינוק שפשוט מגיע עם החסידה או בתוך כרובית? ואולי חזרה פלאית לגזרה עוד לפני שחתכו את חבל הטבור? קצת אופטימיות עוד לא הרגה אף אחד, ואם במציאות כפופים עדיין לחוקי ההגיון וההסתברות – בחלומות מותר הכל.
הרבה הריוניות חולמות חלומות אידיליים על לידה לא מורגשת, תינוק שנולד נקי, מסורק ולבוש ב"בייבי גוצ'י" או מתסרטות לעצמן חופשת לידה מלאת שופינג, צחוקים ושעות שינה.
אנחנו האחרונים שרוצים לבאס, אבל לפני שהתינוק הופך למלאך המחייך מהחלום יניחו עלייך עובר קמוט, מלא דם ומכוסה בורניקס, הגבינה הלבנה המפורסמת.
5. הכי מחברים לנשיות: נעים מאד, אמא אדמה
אפשר לומר שחוץ מאת התיאבון, ההריון פותח אצלך גם חלונות נפשיים לאיזו נשיות קדומה. גם אם את מתכננת על אפידורל מחודש שמיני ומסרבת לשמוע מילה אחת על הנקה, ההריון מחבר אותך, אם תרצי או לא, לדורות על דורות של נשים, יולדות, ולהוויה נשית עתיקה וגדולה ממך.
לפי תיאוריית החלומות של קארל יונג, פרט לסמלים האישיים שיש לכל אחד בחלומות, ישנם סמלים קולקטיביים – "ארכטיפים" – שנמצאים בתת מודע של כל בן אנוש שנולד, ולא משנה באיזו תרבות ומתי.
לכן, כשאת בהריון, צפי לפגוש חלומות על דמויות "אמא אדמה" למינהן – דמויות נשיות עצמתיות, אמיתיות או מדומיינות, שגם אם בערות קשה לך להודות בכך – משתייכות לאותו מחנה כמו שלך. לפחות במשך תשעת החודשים הקרובים.