הריון הוא אחת התקופות המרגשות בחיים, אך כידוע, תקופה זו גם מביאה עמה אתגרים לא מעטים המשתנים מאישה לאישה. הגוף משתנה, ההתמודדות עם בחילות, העלייה במשקל, עייפות, כאבי גב, בצקות וכן, גם הצרבת. צרבת הינו תסמין שכיח ביותר בקרב נשים הרות. מעל למחצית מהנשים ההרות מדווחות על תסמינים של צרבת, ששכיחותה עולה עם התקדמות ההריון.
תחושת הבעירה בחזה נגרמת מכיוון שהמנגנון הטבעי של הגוף, שאמור למנוע את חזרת מיצי הקיבה אל הושט, אינו מתפקד היטב. הצרבת היא תסמין של מחלה הנקראת מחלת ההחזר הקיבתי ושטי וככל שההריון מתקדם ועימו העלייה במשקל והעלייה בלחץ התוך בטני, נוצר מצב בו הלחץ הבטני גובר על יכולת הסוגר הושטי למנוע את חזרת מיצי הקיבה. לתופעה זו יכולים להתלוות תסמינים נוספים ביניהם, תחושה של החזר, כחכוח בגרון, גיהוקים, שיהוקים, הפרעות בשינה, קושי בבליעה ואף כאב בחזה שאינו ממקור לבבי.
לרוב, אך לא בהכרח תמיד, הצרבת מתמתנת לקראת הטרימסטר השלישי, מכיוון ששק העובר יורד לכיוון האגן ואז אינו מופעל אות מכבש לחצים על הסוגר הושטי התחתון. בסבירות גבוהה הצרבת לא תחזור באותו היקף במי שחשה צרבת רק בעת ההריון.
בצרבת ניתן לטפל באמצעות שינוי בהרגלי חיים ואכילה ועל ידי שימוש בתרופות ללא מרשם כגון סותרי חומצה. בארץ ישנם מספר סותרי חומצה יעילים וללא מרשם. במקרים עמידים יותר, ניתן להשתמש בתרופות מרשם המעכבות את הפרשת החומצה מהקיבה. בהקשר זה חשוב לציין שהתרופות מהסוג שמעכב הפרשת חומצה בטוחות לשימוש גם בתקופת ההריון.
מה עוד ניתן לעשות כדי לסייע להתמודד עם צרבת בהריון?
לנסות להימנע ממזונות פיקנטיים מדי וממאכלים שומניים. מאכלים אלה מהווים טריגר להופעת צרבת גם לא בזמן ההריון כך, שעל אחת כמה וכמה במהלכו יש להישמר מהם על מנת לא לזרז או לגרום להופעת תופעת הצרבת. מזונות אלה מפחיתים את הלחץ שמייצר הסוגר הושטי התחתון ובכך מגבירים חזרתם של מיצי הקיבה לושט.
יש להימנע כמובן מאלכוהול (גם ללא קשר לצרבת אך גם בהקשר של צרבת), ולהפחית משקאות מוגזים וקפאין. מומלץ לאחר הארוחה לעשות הליכה לזמן מה.
מומלץ לשכב רק לאחר כ-4 שעות לאחר הארוחה האחרונה. ובאופן כללי, למרות שהיעילות מוגבלת, גם כריות המגביהות את הראש לעומת הרגליים עשויות לסייע.
הקפדה על פעילות גופנית סדירה וניסיון לשמור על משקל גוף תקין מאד יכולים לסייע בהריון. משקל הגוף עולה באופן טבעי בעת ההריון, ולכן יש לתת על כך את הדעת. עודף משקל משחק תפקיד משמעותי בגרימת צרבת. הסיכוי לפתח צרבת גבוה יותר אצל אנשים עם משקל עודף מאשר אנשים בעלי משקל מאוזן. גם אחרי הלידה עלולה להופיע צרבת והמלצתנו לכל אדם עם עודף משקל היא לנסות ולהגיע בחזרה למשקל תקין, מה גם שמשקל מאוזן קשור בשמירה ובמניעה של מגוון בעיות בריאותיות נוספות.
הכותב הוא סגן מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין, ביה"ח בילינסון