אחד הדברים המפחידים ביותר בהריון הוא לאבד אותו. כל אישה שעברה הפלה יודעת כמה קשה תחושת השבר הפנימי בעקבותיה, ואיזו צלקת מותיר האובדן. למרבה הצער, הסיבות להפלות טבעיות אינן תמיד ברורות, ולעתים עוברת האישה מספר הפלות כואבות בטרם מצליחים הרופאים לברר כיצד למנוע את התופעה.

הנשים בישראל יולדות יותר (צילום: חדשות 2)
20% מכלל ההריונות מוגדרים כבעלי סיכון להפלה|צילום: חדשות 2

מחקר חדש טוען כי ניתן למפות את הגורמים הנפוצים ביותר, ולסייע לרופאים להתאים טיפול מונע לכ-94% מהנשים שהריונן נמצא בסיכון.

החוקרים: "באמצעות מיפוי הגורמים להפלה, ניתן לחזות הריונות ברי סיכון"

המחקר, שהוצג בכנס החברה האירופית לפריון (ESHRE), מיפה את ששת הגורמים הנפוצים ביותר הגורמים להפלה: בעיות פוריות שקדמו להריון, רמות נמוכות של פרוגסטרון וגונדטרופין, אורך העובר, כמות הדימומים שחוותה האשה בהריון  וגיל העובר.

אך בעוד שכל אחד מהמשתנים בפני עצמו לא הצליח לנבא באחוזים את הסיכון לאובדן ההריון, בעזרת שילוב של שניים מהמשתנים – כמות הדימום ורמת הפרוגסטרון והגונדטרופין -  הצליחו החוקרים לחזות, לדבריהם, אילו הריונות נמצאים בסיכון מוגבר להפלה וזקוקים לטיפול מיוחד.

לפי המחקר, כ-20% מכלל ההריונות מוגדרים כבעלי סיכון להפלה, וכ-20% מהם ( 4% מכלל ההריונות) אכן מסתיימים בטרם עת. עד עתה, לא הייתה לרופאים כל אפשרות לדעת מי יהיו אותם 20% מקרב ההריונות בסיכון שאכן יסתיימו בצורה טראגית. לכן, לאחר שאשה חוותה מספר הפלות, הוצעו לה טיפולים ומעקבים שונים כדי לנסות ולהציל את ההריון היקר.

מומחים: "סקפטיות באשר ליכולת לחזות את הגורמים להפלות"

הטיפולים למניעת הפלות נעים בין מעקב הדוק, הכולל בדיקות דם ואולטרסאונד תכופות, שמירת הריון, הימנעות מפעילות גופנית ויחסי מין, מתן הורמונים לתמיכה בהריון, במטרה לסייע לגוף להחזיק בעובר, תפר בצוואר הרחם, מתן אספירין ואפילו זריקות יומיות לכל אורך ההריון.

בעוד ששמירת הריון יכולה להזיק רק למקום העבודה ולקשרים החברתיים, בטיפולים הרפואיים המונעים מעורבים סיכונים בריאותיים משמעותיים עבור האשה: דימומים קשים במקרה של פציעה (בשל הזרקת תרופות המדללות את הדם), זיהומים וסיבוכים הקשורים בשכיבה ממושכת. כעת, מקווים החוקרים כי הטיפולים יינתנו אך ורק לנשים הסובלות מסיכון אמיתי וממוקד להפיל, וייחסכו מנשים אחרות.

ואולם, לא כולם נלהבים מהתוצאות כמו המדענים החתומים על עבודת המחקר. פרופ' מרק גלזרמן,  מנהל מחלקת נשים במרכז הרפואי בילינסון מקבוצת הכללית, סקפטי באשר ליכולת – ולצורך – לחזות ולמנוע הפלות בשלבי ההריון המוקדמים.

"ראשית כל, המספר שעליו מדברים המדענים פשוט לא נכון. יש הרבה יותר הפלות ממה שנהוג לחשוב, חלקן מתרחשות עוד לפני שהאשה יודעת בכלל על קיומו של הריון", מסביר פרופ' גלזרמן. "בחלק גדול מהם יש בעיה כרומוזומלית, והגוף עושה את שלו ודוחה את העובר. עד היום אין לנו אמצעים לחזות מי תפיל בשלבים מוקדמים, וגם לו היו: אסור לעצור הפלות כאלה, בדיוק בגלל הסיכון לבעיות בעובר".

 

>> לכל החדשות והמחקרים