את בהריון? בשעה טובה! בתקופה רגישה זו, בה נשים רבות סובלות מבחילות, עייפות ורגישות רבה בחניכיים, הדבר האחרון שהן רוצות זה לבקר אצל רופא השיניים. בנוסף לכך, הן מודאגות מהשפעת הטיפולים – הרי לא רק הן ישכבו על כסא הטיפולים אלא גם יצור קטן שמתפתח בתוכן.

אישה בהריון מצחצחת שיניים (צילום: Sharon Dominick, Istock)
צחצוח שיניים יסודי חשוב מאוד בתקופת ההריון|צילום: Sharon Dominick, Istock

 הימנעות מביקור אצל רופא שיניים במהלך ההריון היא טעות. בגלל הפחד הגדול שהעובר יושפע מהטיפולים, בעיות קטנות שניתן היה לפתור בקלות, מחמירות והופכות למסוכנות יותר. כל מה שעלייך לעשות זה ליידע את רופא השיניים שלך שאת בהריון.
טיפולים מסוימים הוא ימליץ לך לדחות עד אחרי הלידה וטיפולים אחרים מותר ואף מומלץ לבצע ללא חשש במהלך ההריון. כמה מילים על עיתוי: הטרימסטר הראשון נחשב לרגיש יותר מכיוון שמערכות גופו של העובר מתפתחות.בטרימסטר השלישי, הרחם הגדל לוחץ על כלי הדם של האם בעת שכיבה ממושכת, מה שעלול להוריד את לחץ הדם. לכן, העיתוי המומלץ ביותר לביצוע פעולות כירורגיות הוא הטרימסטר השני.

בואו נעשה קצת סדר.

 הגיינה יומיומית

במהלך ההריון, חשוב ביותר להקפיד על צחצוח יסודי של השיניים. אמנם החניכיים רגישים והצחצוח אינו תמיד נעים, אך השמירה על הגיינת הפה חשובה ביותר. אחרת, חיידקים ומזהמים עלולים לחדור דרך החניכיים אל זרם הדם, לפגוע בעובר ואף לגרום ללידות מוקדמות.
השמירה על הגיינה חשובה במיוחד אצל נשים שמקיאות – ההקאות מכסות את השיניים בחומצת קיבה מרוכזת ביותר אשר עלולה לגרום לעששת. לא מומלץ לצחצח שיניים מיד אחרי הקאה, כי צחצוח בנוכחות החומצה המרוכזת עלול לפגוע בשיניים. לכן, עדיף לנטרל את החומצה עם הרבה מים ורק לאחר מכן לצחצח.

 צילומים דנטאליים

לא מומלץ לבצע צילומים דנטאליים בהריון כדי לא לחשוף את העובר לקרינת רנטגן. יחד עם זאת, מחקרים הראו שצילום בודד הוא בעל קרינה נמוכה ביותר ולא גורם נזק לעובר. לכן, אם מדובר בצילום שגרתי לצורך מעקב, מומלץ לדחות אותו לאחרי הלידה. אם מדובר במצב אקוטי בו חייבים לאתר מקור לכאב, ניתן לבצע צילום דנטאלי ללא חשש.

במקרה כזה, הרופא ישתמש בסינר עופרת כדי לסנן את הקרינה ויזהר לא לכוון את מכשיר הצילום לעבר פלג הגוף התחתון.

 הרדמה

ניתן להשתמש בהרדמה מקומית בזמן ההריון כל עוד חומר ההרדמה אינו מכיל אדרנלין, שהוא חומר המכווץ כלי דם. הרדמה מלאה אסורה במהלך ההריון.

 הסרת אבנית ("ניקוי שיניים")

מומלץ מאוד לעבור בזמן ההריון ניקוי שיניים וחניכיים על ידי רופא השיניים או על ידי שיננית. בגלל אי היציבות ההורמונאלית והנטייה של נשים רבות "לנשנש" יותר במהלך ההריון,  עלולה להתפתח דלקת חניכיים וזהו מצב מסוכן – מחקרים רבים הראו שיש קשר בין דלקות חניכיים לבין לידות מוקדמות וסיבוכי הריון אחרים.

 הלבנת שיניים

מכיוון שהלבנת שיניים היא פרוצדורה אסתטית ולא דחופה, עדיף לדחות אותה לאחרי הלידה. אמנם אין עדויות לכך שהלבנת שיניים בזמן ההריון פוגעת בעובר, אך מצד שני, אין ראיות חד משמעיות לכך שתהליך זה אינו פוגע בעובר ולכן, עדיף לא לקחת את הסיכון.

 סתימות

מותר לבצע סתימות במהלך ההריון. כדי שלא תעבור כספית לעובר, משתמשים בסתימות לבנות ולא כסופות.

 אורתודנטיה – יישור שיניים

מי שהתחילה יישור שיניים לפני ההריון, יכולה להמשיך בתהליך בזמן ההריון. עדיף לא להתחיל יישור שיניים בזמן ההריון, מכיוון שיש צורך בסדרה של צילומים לפני תחילת הטיפול.

פה מלא שיניים של בחורה מחייכת עם אודם (צילום: nilgun bostanci, Istock)
מומלץ מאוד לבקר אצל השיננית במהלך ההריון|צילום: nilgun bostanci, Istock
השתלה דנטאלית

השתלה דנטאלית, במהלכה שמים שתל מלאכותי במקום שן חסרה, אסורה במהלך ההריון. ככלל, טיפולים שאינם דחופים ושהסיבה העיקרית להם היא אסתטית ולא רפואית, עדיף לדחות לאחרי הלידה.

 תרופות

לשיכוך כאבים בחלל הפה, לטיפול בזיהום או בהרפס, יש להתייעץ עם רופא לפני נטילת אנטיביוטיקה, משכך כאבים או כל תרופה אחרת! תרופות מסוימות אסורות לשימוש במהלך ההריון ועלולות לסכן את העובר.

 עקירות

מותר לבצע עקירות במהלך ההריון אך אם הן לא דחופות – מומלץ לחכות עד אחרי הלידה. שכיבה ממושכת על הגב גורמת ללחץ של הרחם על כלי דם ראשי ועלולה לגרום לסחרחורת. אם העקירה הכרחית, מומלץ להטות את הגוף על צד שמאל.הדבר נכון לגבי כל פרוצדורה שכרוכה בשכיבה ממושכת.העיתוי המומלץ לביצוע העקירה יהיה כאמור הטרימסטר השני.

>> טיפים: מתי כדאי להחליף רופא נשים?

הכותב הינו רופא שיניים