החשקים ההריוניים הפכו מזמן למיתולוגיה, נושא לבדיחות ולפעמים גם דלק לריבים היסטריים בין בני הזוג. אבל מה הגורם הפיזי לחשקים הבלתי נשלטים? מסתבר שיש כזה, וכמו על רוב השאלות בהריון, התשובה "הורמונים" תתאים גם במקרה הזה.
"הבסיס לחשקים הוא שינויים הורמונליים, שמשנים את ההעדפות והטעם", אומר ד"ר זהר נחום, מנהל מערך האם והעובר במרכז הרפואי "העמק", מקבוצת הכללית. "ההורמונים ההריוניים, בעיקר האסטרוגן והפרוגסטרון, הם סטרואידים, שחודרים לגרעין התא ומשנים את תפקודו. כאשר הם חודרים לתאים עצביים שאחראים על טעם וריח, משתנות העדפות, לפעמים באופן דרסטי", מאשר ד"ר נחום, כך שאת יכולה להמשיך לדרוש את המגיע לך על פי חוק.
חשק בהריון יכול להעיד גם על חוסרים בגוף
מעניין שהאגדה האורבנית, בדבר כתם הלידה שמופיע אצל התינוק בצורת החשק שלא מומש אmל אמו, מצליחה בסוף להוביל גם את הגבר הקול ביותר לפיצוצייה הקרובה. אף אחד לא רוצה ילד גורבצ'וב, עם סימן לידה ענקי של לאפה על המצח. אך יחד עם זאת, ישנה סברה נוספת הגורסת כי החשקים של אשה באים לפצות על חוסרים שיש בגוף. כך, למשל, אשה הסובלת ממחסור בברזל תתאווה לבשר ולברוקולי, אשה שאין בגופה מספיק סידן תשתוקק למוצרי חלב ומי שאין לה די חומצה פולית תנשנש כרוב. יש מי שטוען כי גם הנטייה של נשים מסויימות לאכול דברים שאינם מזון יש חלק בניסיון להשלים חוסרים תזונתיים, כמו תאווה לגירים אצל מי שסובלת מחוסר סידן.
לתופעה ההזויה הזו אפילו יש שם - PICA , (לא מחמיא במיוחד, כי משמעו "ציפור אוכלת כל" בלטינית), והיא גורמת לנשים הרות לאכול גם דברים שכל קשר בינם ובין מזון מקרי בהחלט. עם החשקים שנשים מדווחות עליהם נמנים פחם, בוץ, משחת שיניים, עמילן כביסה, סודה לשתייה, גפרורים שרופים, אבנים, סבון, אפר סיגריות, חול ואפילו פוליש לרהיטים.
גם לסלידה ממאכלים מסוימים יש בסיס פיזיולוגי איתן, ובהחלט לא מדובר רק בפינוק. ד"ר נחום מסביר כי השליש הראשון להריון הוא הקריטי ביותר מבחינת זיהומים ורעלנים העלולים להזיק לעובר. הגוף מפתח מנגנוני הגנה מתוחכמים, וסולד ממאכלים וריחות שיכולים להזיק לו.
לעתים הגוף קצת מגזים, ומפתח סלידה מדברים שלכאורה אין בהם כל נזק, אבל הבסיס לתחושת הדחייה ממאכלים שהאשה הייתה אדישה אליהם או אפילו חיבבה בעבר היא בהחלט לא רק תוצאה של מצב נפשי. "יש גם נשים מעשנות שההריון פשוט גורם להן להיגעל מסיגריות, וזה כמובן מבורך", מוסיף ד"ר נחום.
דחיית סיפוקים: לא כל מה שמתחשק מותר
החשקים, אגב, לא חייבים להיות אקזוטיים ומיוחדים. אפילו הסלבס, שיכולות להרשות לעצמן להטיס פיטאיה טרייה מתאילנד ולטבול אותה בקצפת מחלב כבשים אוסטרליות, מסתפקות לעתים בחטיפים שגם פשוטות העם היו מתפדחות להיראות איתם בציבור.
ג'יי לו, למשל, שנשאה ברחמה תאומים, השתוקקה לסוכריות M&M, פאנטה ואף הפגינה נאמנות למסורת עם חשק לסלסה. גוון סטפאני טפטפה טבסקו על כל דבר, ואף נצפתה כשהיא מסתובבת עם בקבוקון אדום לוהט בתיק, לכל סנדוויץ' שייקרה בדרכה.
אנג'לינה ג'ולי התמכרה לריזס (חטיף שוקולד מהמם עם חמאת בוטנים), מדונה, הטבעונית בדרך כלל, אכלה הרבה ביצים עלומות ובריטני ספיריס, מוזרה כתמיד וחייבת להיות מיוחדת, אכלה אבק, ליטרלי. אבל בהתחשב בהיסטוריה שלה לא היינו מצפים ממנה לפחות.
יוצאת דופן היא ויקטוריה בקהאם, שכיאה לליידי האלגנטית (ולמלכה האם של האנורקסיות בהריון) התחשק לה סלמון מעושן יוקרתי. אין ספק שסלמון נשמע הרבה יותר טוב מלאפה או קבוקים, אבל לפי הצילומים שהיא שיחררה בהריון, קשה להניח שגם את זה היא באמת אכלה.
וכמובן, יש את הנשים שלעולם לא אהבו סושי, אך מהרגע שנכנסו להריון ונאסר עליהן המעדן, הן יכולות לטרוף גם את היפני הקטן שמגלגל את האצה.אז מה עושים כשרוצים דווקא את מה שאסור? כניעה לסושי, בשר נא, ביצים חיות ואפילו אדמה (יש גם כאלה) עלולה לגבות מחיר כבד.
רשימת המזונות האסורים בהריון מתארכת ומתקצרת בהתאם למד הלחץ של האשה (ויש שיאמרו גם למספרו הסידורי של ההריון בתכנית הילודה), אבל "שלושת הגדולים", שגם המקלות נזהרות בהם, הם בהחלט קונצנזוס – פשוט מחכים תשעה חודשים. לא בכדי הסושיות העסוקות ביותר הן אלו הקרובות לבתי היולדות.