לפי היומן בדיקת ההיריון הבאה שאת אמורה לבצע היא "העמסת סוכר". אז איך בדיוק "מעמיסים" אותו ולמה חשוב שכל הריונית תעבור את הבדיקה הזאת? "הורמונים שונים המופרשים מהשליה במהלך ההיריון גורמים למעין 'מבחן מאמץ מטבולי' לגוף האישה", מסבירה פרופ' טל בירון-שנטל, מנהלת היחידה לרפואת האם והעובר ב"מאיר". "נשים שלהן נטייה כללית לסוכרת (10-4 אחוזים מהנשים), עלולות לפתח "סוכרת הריון" - כלומר, מצב שבו ערכי סוכר גבוהים מופיעים לראשונה בהריון".
לדבריה, אם אכן מתפתחת סוכרת כזאת במהלך ההיריון, חשוב לטפל בה כדי למנוע סיבוכים כגון עובר עם גדילה עודפת, קושי בחילוץ הכתפיים בעת הלידה ו"נפילות" סוכר של היילוד לאחר הלידה - כל אלה מסכנים את היילוד. גורמי סיכון להתפתחות סוכרת בהריון כוללים, בין היתר, סיפור משפחתי של סוכרת, היסטוריה של סוכרת בהריון הקודם, משקל עודף בתחילת ההיריון או עליה מופרזת במשקל במהלך ההיריון.
הצד האופטימי לדברי פרופ' בירון-שנטל, הוא שאם מאתרים סוכרת ומטפלים בה באופן נכון – כלומר דואגים לכך שערכי הסוכר האימהי במהלך ההיריון מתאזנים - ניתן להפחית בצורה משמעותית את כל הסיכונים ואת הסיבוכים הנלווים לה. בדיקת הסקר "העמסת סוכר", מיועדת לענות בדיוק על מטרה זאת - לאבחן סוכרת הריון.
שאלנו אותה כמה שאלות חשובות על הבדיקה:
מה חשוב לדעת על "העמסת סוכר"?
"מדובר בבדיקת סקר - כלומר, בדיקה המבוצעת לאוכלוסייה גדולה (במקרה הזה - נשים הרות), במטרה לאפשר גילוי מוקדם של מחלה שכיחה יחסית הניתנת לטיפול. מאחר שסוכרת בהריון עונה על כל ההגדרות הללו, ההמלצה היא לבצע בדיקת סקר המכונה 'העמסת סוכר' לכל אישה הרה".
מהו תהליך הבדיקה?
"כבר בתחילת ההיריון מתבצעת בדיקת סוכר, באמצעות בדיקת דם (בצום). אם הערך המתקבל גבוה מ-95, יש חשד גבוה לסוכרת, ולפי חלק מהגישות, כלל אין צורך בבדיקה הסקר אלא בדיאטה ובמעקבי סוכר. אם לא אובחנה סוכרת קודם לכן, מומלץ לבצע 'העמסת סוכר' בין שבוע 24 ל-28. בשבועות אלה הורמוני השליה הדיאבטוגנים (המעלים סיכון לסוכרת) כבר מספיק גבוהים כדי להשפיע, וההיריון מספיק צעיר כך שאם אכן מתגלה סוכרת – ניתן לטפל בה ביעילות ולהפחית סיבוכים.
"בבוקר הבדיקה, מומלץ לאכול ארוחת בוקר קלה. כשעה לאחר מכן יש לשתות 50 גרם סוכר ענבים מומס במים. כעבור שעה מתבצעת בדיקת דם.
ערכים תקינים בבדיקת העמסת סוכר 50
"ערך נמוך מ-140 מיליגרם לדציליטר, מוגדר כתקין. כאשר הערך גבוה יותר, מומלץ לבצע בדיקת העמסה של 100 גרם סוכר ענבים. את הבדיקה הזאת מבצעים בצום שלאחריו שותים 100 גרם סוכר מומסים במים ואז בודקים ערכי סוכר בדם כעבור שעה, שעתיים ושלוש שעות.
ערכים תקינים בבדיקת העמסת סוכר 100
ערכים תקינים הם: עד 95 בצום, 180 לאחר שעה, 155 לאחר שעתיים ו-140 מ"ג/ד"ל לאחר שלוש שעות בהתאמה.
"אם יש שני ערכים לא תקינים, מדובר בסוכרת. כיוון שמרבית הסיבוכים עלולים להופיע גם כשמתקבל ערך פתולוגי אחד, מומלץ להתייחס באופן דומה גם אם רק ערך אחד אינו תקין. חשוב לציין כי ישנן גישות שונות לאבחון ולטיפול בסוכרת הריון ובשורה תחתונה - כל עוד מבצעים אבחון ושומרים על איזון, יש סיכוי גבוה לתוצאות הריון טובות".
באילו מקרים יומלץ "לדלג" על שלב העמסה של 50 גרם סוכר ולעבור ישר ל-100?
"לעיתים יומלץ לנשים עם גורמי סיכון משמעותיים לסוכרת לבצע העמסה של 100 גרם ולדלג על העמסה של 50 גרם. לעומת זאת, במצבים בהם מאותר סוכר מעל 125 בצום או כאשר ההעמסה של 50 גבוהה מ-200, אין צורך בהעמסת סוכר של 100 גרם, מכיוון שמדובר בסוכרת".
האם הבדיקה כרוכה בתופעות לוואי?
"חלק מהנשים מרגישות מאוד לא טוב לאחר העמסת הסוכר, בעיקר לאחר העמסה של 100 גרם. הן מתלוננות על חולשה, על בחילה ולעיתים גם על כאבי בטן כתוצאה מהשינויים החדים ברמות הסוכר. אולם, אף שבהחלט מדובר במצב לא נעים, הוא אינו מסוכן. כדי להפחית באופן משמעותי את תחושת הבחילה שמתפתחת אצל חלק מהנשים, ניתן למהול את אבקת הסוכר בכוס מים קרים עם לימון".
האם נדרשות הכנות מיוחדות לבדיקה?
"באופן כללי, אין צורך בהכנות מיוחדות, אולם מומלץ למי שנוטה לסבול מבחילות והקאות (או למי שרגישה יותר לשינויים ברמות הסוכר), להגיע לבדיקה עם מלווה ואפילו לקחת יום חופש ביום הבדיקה כדי שתוכל לנוח בבית אם יהיה צורך בכך".
"לפני הכול, חשוב להבין כי גם אם אובחנה סוכרת בהריון – זה ממש לא סוף העולם", מסכמת פרופ' בירון שנטל. "למרבה המזל, יש טיפול והוא מועיל ומפחית באופן משמעותי את הסיבוכים ואת הסיכונים, ואף מסייע לשמור על המשקל במהלך ההיריון, ולטווח ארוך אפילו מסייע לסגל אורח חיים בריא יותר. כדאי להביא בחשבון שהטיפול תמיד כולל דיאטה וכן המלצה על פעילות גופנית מתונה. לעיתים יש להוסיף תרופות או אינסולין כתלות במידת איזון הסוכר המושגת עם דיאטה. וכאמור, אם אכן הושג איזון, יש סיכוי מצוין למהלך הריון תקין, ללידה תקינה ואפילו לשהייה עם התינוק בימים שלאחריה. ברוב המקרים, אחרי הלידה, עם הירידה של ההורמונים – ערכי הסוכר חוזרים לנורמה והאישה כבר אינה סובלת מסוכרת. עם זאת, חשוב לדעת שכל מי שאובחנה בעבר עם סוכרת בהריון, נחשבת בעלת סיכון מוגבר לסוכרת גם בהמשך החיים, ולכן חשוב לשמור על מודעות למשקל ותזונה נכונה גם אחרי הלידה".