למרות שתכננו לחכות עוד חודש לפני ההכרזה הרשמית, אתמול נחשף בקול רעש עצום דבר הריונה הראשון של הדוכסית מקיימברידג', קייט.
במשך שנה ושמונה חודשים, מאז נישאה ליורש העצר הבריטי, הנסיך וויליאם, רחש העולם בכל פעם שסירבה לכוס שמפניה או קירבה את היד לבטן במה שעשוי היה להתפרש כתנועה הריונית. צהובונים בריטים שכרו מומחים לשפת גוף כדי לנתח האם בני הזוג מסתירים סוד, ובאופן כללי לא ממש התעניינו בשום דבר שלא כולל את הרחם המלכותי של הגברת. ואולם, למרות כל ההיערכות המוקדמת, ההריון המשמח נחשף דווקא בנסיבות לא נעימות: הנסיכה אושפזה בבית חולים לונדוני, עם בחילות קשות והקאות בלתי פוסקות.
האם מדובר במקרה של הנסיכה על העדשה, שלוקחת קשה מדי את מה שרובנו רק מקטרות עליו במרץ? לא בהכרח. הרפואה בהחלט מכירה במצבים של בחילות בהריון - שמופיעות לרוב בבוקר והן קיצוניות, עד כדי כך שמצריכות טיפול תרופתי ואפילו אשפוז לעתים. לטובת קייט וחברותיה לצרה, הנה כמה דברים שחשוב לדעת על בחילות בהריון.
"במקרים של הקאות בלתי פוסקות, נדרש אישפוז"
1. למה בכלל יש בחילות בהריון ולא מעט הקאות? "בתחילת ההריון אפשר למצוא בגוף רמות גבוהות מאוד של הורמון ההריון, ה-HCG", אומר ד"ר בני שכטר, גינקולוג ומטפל מיני "ההורמון הזה משפיע על ההקאות בשתי דרכים: גם דרך המוח וגם דרך מערכת העיכול, כך שאפשר להבין שמדובר במצב נפוץ למדי. אגב, בהריון תאומים, שבו רמות ה-HCG גבוהות במיוחד, באמת יש יותר הקאות, ולא מדובר במיתוס". בנוסף, מחקר שנערך לאחרונה גילה כי גורם אפשרי נוסף לחיבוקי האסלה שלך הוא שינוי זמני במספרם ובסוגיהם של חיידקי המעיים במהלך ההריון.
2. מתי בחילות בהריון והקאות הופכות למשהו שצריך להדאיג? "אם האישה מרגישה בסדר בין ההקאות, ומצליחה לאכול ולשתות, אין צורך בטיפול", מרגיע ד"ר שכטר. "אבל אם ההקאות ממש מונעות ממנה לתפקד, והיא לא מצליחה להכניס לגוף נוזלים ומזון, או אם היא סובלת מסחרחורות ומחולשה, היא צריכה להגיע להיבדק, ולקבל טיפול במקרה הצורך".
3. איך מטפלים בבחילות והקאות? "יש את הטיפולים הטבעיים, כמו כמוסות ג'ינג'ר, וגם טיפים כמו לאכול ארוחות קטנות לאורך היום. אם זה לא עובד, אפשר לתת לאישה כדורים או נרות פראמין, שמונעים בחילות והקאות, ובמקרים מסויימים אפילו זריקות נגד התופעה".
4. מתי צריך להתאשפז? "לפעמים מספיק להגיע למוקד או למיון, לקבל טיפול וללכת לנוח בבית, אבל לעתים יש צורך בהזנה חלופית דרך הווריד – באינפוזיה של מולטי ויטמינים, מלחים וחומרים חיוניים נוספים, ואז נרצה לאשפז את האישה עד שהמצב ישתפר והיא תוכל לחזור לאכול ולשתות בכוחות עצמה".
5. האם יש סכנה לעובר כשהאם מקיאה? "העובר הוא פרזיט, ולוקח מהגוף כל מה שהוא צריך, כך שהוא תמיד הנפגע האחרון ממצבה הבריאותי של האם. במקרים קיצוניים של הקאות אנחנו חוששים מהתייבשות, שעלולה לגרום לצירים מוקדמים, ובמקרים קיצוניים במיוחד אפילו משינוי מאזן המלחים בגוף האם, כתוצאה מריבוי הקאות, שעלול להוביל להפרעות בקצה הלב ואפילו למוות, אם לא יינתן טיפול מתאים".
6. זה באמת עובר בשליש השני? "בדרך כלל כן, רוב הנשים יפסיקו לסבול מהסימפטומים, או לפחות יחוו הקלה משמעותית בשליש השני להריון". ונאמר אמן.