דיכאון אחרי לידה, שהיה סוד שמור, אפל ולא מדובר עד לפני כמה שנים, כבר מתאוורר לו היטב באור השמש. אבל בעוד שקבוצות של אמהות, פורומים ואתרים ייעודיים כבר עוסקים במורכבות הרגשית של האמהוּת, במיוחד בחודשיה הראשונים, קשיים נפשיים בהריון כמעט לא זוכים להתייחסות. מי שסובלת מחרדות מסווגת כ"הריונית לחוצה", מי שסובלת מדיכאון אולי "סתם לא מרגישה טוב, הבחילות, אתם יודעים". אבל יחד עם השינוי הפיזי העצום, מגיע לא פעם ערעור משמעותי של היציבות הנפשית - ולפעמים מצוקה של ממש. אז איך שמים לב לסימנים מדאיגים? האם ברגע שיש שני פסים הציפרלקס והפרוזק צריכים ללכת לפח? והאם קושי נפשי בהריון הוא סימן לדיכאון שיגיע בהמשך? הנה מדריך קצר.
מתי נדרשת מעורבות של פסיכיאטר, ומתי טיפול בשיחות מספיק?
"צריך לבדוק האם החרדות בהריון הן חלק מהפרעת חרדה כללית, או משהו ספציפי שקשור להריון ולידה המתקרבת. אם מדובר בחרדה כללית, טיפול תרופתי שירשום פסיכיאטר יכול מאוד להועיל. כשהמצב מאוד ספציפי, ונוגע למצב הזמני של ההריון, ייתכן מאוד שטיפולים בשיחות יעזרו גם בלי סיוע תרופתי".
האם יש טיפולים לחרדות ספציפיות מהלידה?
"במקרה כזה הטיפול יהיה על פי רוב קוגניטיבי-התנהגותי, ויכלול משימות ותרגולים שנועדו למזער את החרדות. כך, למשל, נשלח את האישה לסיור מעמיק בחדר לידה, או נבקש שתקבע שיחה עם מרדים ועם אנשי צוות חדר הלידה כדי להקל עליה את הפחד מהלא נודע".
אילו חרדות נפוצות במיוחד בקרב נשים בהריון?
"קודם כל, חרדות שקשורות ללידה ולבריאות העובר. היום, בעידן של בדיקות כל כך מתוחכמות, הנשים דווקא יותר חרדות. ככל שעושים יותר בדיקות ברזולוציה גבוהה יותר, יש יותר סיכוי שימצאו משהו לא תקין, או גבולי, וישלחו את האישה לבדיקות נוספות, וזה כמובן מעמיס הרבה חששות. גם האינטרנט מוסיף, עם גישה למאמרים רפואיים על המקרים הכי קשים, פורומים עם סיפורים שליליים והרבה הפחדות. בנוסף נשים חרדות מהשינוי בגוף ומהשינוי בחיים – איך הלידה תשפיע על הזוגיות שלהן, על הקריירה שלהן ועל כל תחומי החיים".
עד כמה ההורמונים משחקים תפקיד במערך הנפשי בהריון?
"התפקיד שלהם בהחלט משמעותי. בזמן ההריון יש עלייה רצינית בהפרשת האסטרוגן והפרוגסטרון, ולגוף לוקח זמן לעשות אליהם את ההתאמה הנדרשת. המצב הזה גורם לרגישות יתר ואי יציבות במצב הרוח, ונטייה לחוסר יכולת להכיל מצבים מורכבים. גם מקרים קשים יותר, של דיכאון, הפרעה כפייתית או הפרעות חרדה קשה נוטים להחמיר בהריון בגלל סיבות הורמונליות, אבל זה כמובן לא אומר שאין מה לעשות ואיך לטפל".
לנשים בהריון בסיכון יש יותר סיכוי לסבול מהפרעות נפשיות?
"באופן טבעי, כשאדם נמצא במצוקה ודאגה כרונית זה משהו שמאוד מעסיק אותו. החשש לגורל ההריון בהחלט יכול לגרום להתפרצות של התקפי חרדה ודיכאון, אבל בדרך כלל נגדיר אותן כתגובה חריגה למצב הקשה. בשורה התחתונה, ובאופן לא ממש מפתיע, נשים שנושאות הריון בסיכון גבוה נוטות לסבול יותר מחרדות ומהפרעות שונות, בהתאם לגורם שהביא אותן להגדרה של הריון בסיכון מלכתחילה".
האם חרדות או דיכאון בהריון מהווים גורם סיכון לדיכאון אחרי לידה?
"ככלל, תסמונות נפשיות של דיכאון או חרדה במהלך החיים, גם לפני ההריון, מעלות את הסיכון של אישה ללקות בדיכאון אחרי לידה. אישה עם רקע של הפרעות צריכה להיות במעקב לאורך ההריון, כדי שנוכל לעזור לה בזמן אמת".
אישה שסובלת מחרדות או מדיכאון לפני ההריון, ומטופלת בתרופות, יכולה להמשיך לקחת אותן במהלכו?
"באופן כללי אנחנו מעדיפים לא לתת טיפול תרופתי בהריון, אבל אם אנחנו מתרשמים שזה משהו הכרחי, בהחלט ניתן להיעזר בהן. כבר ידוע לנו שדיכאון וחרדה לא מטופלים מזיקים גם לאם וגם לעובר, ויש היום טיפולים תרופתיים שנחשבים בטוחים לשימוש בהריון".
למידע נוסף בנושא דיכאון וחרדה ניתן לפנות ל-goodays
>> 6 דברים שלא ידעתם על דיכאון אחרי לידה
>> דיכאון אחרי לידה – נוסח הוליווד