תינוקת בשמלה ורודה יושבת על ריצפת עץ (צילום: snapphoto, Istock)
מה הבעיה שלך? ורוד זה צבע של נסיכה. כל הילדות אוהבות אותו|צילום: snapphoto, Istock
לא סובלת ורוד. אף פעם לא אהבתי. אימא שלי טוענת, שכשהייתי בת 7 ועברנו לבית חדש, מחיתי נמרצות כשגיליתי שקירות החדר שלי ורודים, ובמשך כמה ימים סירבתי בתוקף לישון בו. היום, מן הסתם, אני קצת פחות נחרצת, ואפילו קרה שרכשתי פעם פריט לבוש ורדרד, אבל באופן עקרוני, זה אף פעם לא יהיה הצבע המועדף עליי. כל זה ממש טריוויאלי ודי משעמם, עד לרגע שבו את הופכת לאימא לבת, ומנסה לעצב חדר עבור התינוקת העתידית שלך. או אז, הו אז, חוזר הצבע הוורוד ותוקף אותך באגרסיביות מכל כיוון, כמו פיגוע של פיגמנטים.

הכול, אבל הכוללללל, ורוד. רהיטים, בגדים, מצעים, ארגזים, צעצועים, מוביילים. אה, ויש גם בתכלת, "של בנים", כמובן. צבעים אחרים על הסקאלה? אין לנו, מצטערים. לא אטריח אתכם בשלל המחקרים - פסיכולוגים, ביולוגיים ואחרים - אשר ניסו להסביר את החלוקה הזו, המצוותת ילדות לוורוד וילדים לכחול. שמחתי לגלות שאחד המחקרים האלו הוכיח שילדים בכלל לא מבדילים בין הצבעים עד גיל 6, כך שהמשיכה לצבע מסוים היא בסך הכול התניה חברתית חסרת היגיון, ותו לא.

עוד ב-9 חודשים:

>> כן או לא: צבעים מגדריים לתינוקות
>> ורוד זה בת, כחול זה בן? אז לכו על אפור וצהוב

>> מה יקרה אם "יברח" לי בלידה?

במילים אחרות, אם יש לי יכולת להשפיע בנקודה הזו, אז למה בדיוק שארצה למסגר את בתי בתוך אורגיה ורודה מטורפת, כבר מרגע לידתה? מה היא בדיוק, פלמינגו? מה רע בכתום? ירוק? צהוב? סגול? לא הגיע הזמן להשתחרר מהקיבעון המטופש הזה?

"בסוף לא תהיה לך ברירה", אומר אבא של הילדה, "היא תגלה את הוורוד אצל ילדות אחרות, ותהפוך להוריקן וורוד, כמו כולן, עד שיעבור לה". יכול להיות שהוא צודק, ואם זה יקרה, אני אכבד את רצונה, אבל יש לי לפחות שלוש שנים עד שזה יקרה, ואין לי תכנון לוותר מראש ללא מאבק.

"אני לא מבינה מה רע בוורוד", תוהה אימא שלי, "זה צבע של נסיכה. כל הילדות אוהבות אותו". זה בדיוק העניין, עניתי, אני לא רוצה נסיכה, אלא תינוקת. אנושית ושמחה, סקרנית ופתוחה לכל האפשרויות. כולל גם לעובדה שיש המון צבעים בעולם, שאינם ורוד, בדיוק כפי שיש המון סוגים של בני אדם בעולם, מכל הצבעים והמינים.

ריקי ונעמי גלילי (צילום: שי שרף)
רוצה שהילדה שלי לא תסווג את העולם לשחור-לבן, תכלת-ורוד. ריקי ונעמי מ"9 חודשים"|צילום: שי שרף
הרי היא תפגוש אותם, את כולם. כבר בגן היא תגלה סביבה משפחות, שלא בנויות מאבא ואימא, אלא דווקא משתי אימהות כמו ריקי ונעמי שנחשפו אמש ב"9 חודשים", ומגדלות יחד שתי ילדות ועובדות על השלישי. מהר מאוד היא גם תגלה שחלק מהילדים אצלה בגן נוצרו מתרומת זרע, או לחילופין - מאומצים, או חולקים חדר עם אחים חורגים מנישואים קודמים. המשפחה המודרנית כבר מזמן לא מושתתת רק על המודל הסטרייטי של גבר ואישה. אז למה לא להכין אותה לכך כבר מעכשיו?

תגידו שאני נסחפת, שוורוד זה כולה צבע, ומה כבר הקשר בינו לבין משפחות חדשות. אבל כשאת לומדת מגיל אפס לחלק את העולם לוורוד ולתכלת, את לומדת גם להכניס אותו לעוד מגירות מרובעות וסגורות. את לומדת, גם אם בעקיפין, שנשים צריכות להיות "ככה", וגברים "אחרת". לא הייתי רוצה שהילדה שלי תחלק את העולם ככה. כן הייתי רוצה שתדע, שאפשר לסווג את העולם, ואת האנשים בתוכו, בהמון דרכים, אבל הכי טוב זה לא לסווג בכלל.

>> לכל הטורים של אליען

"9 חודשים" – פרק נוסף, יום שלישי ב-22:00