אם הנקת שבוע והחלטת שזה לא בשבילך, או אם את חייבת לחזור לעבודה אחרי כמה חודשים. אם את רוצה לישון בלילה ולתת לבן הזוג את הכבוד שבהאכלה הלילית, או סתם רוצה לחזור לחדר הכושר לכמה שעות בשבוע: יהיו סיבותייך אשר יהיו - המעבר מהנקה בלעדית לבקבוק לא תמיד עובר חלק. לצד תינוקות לא בררנים שממש לא משנה להם אם יקבלו פורמולה או חלב אם, וממש לא אכפת להם אם יינקו או יקבלו חלב שאוב בבקבוק, יש גם תינוקות אחרים. כאלה שיסרבו להתחבר לפטמת הסיליקון ויתבעו את הציצי הישן והמוכר, או לחלופין: יסרבו לחזור לשד אחרי שטעמו ממנעמי הבקבוק, שלא מאלץ אותם לעבוד בשביל האוכל. כדי להקל עלייך ועל התינוק שלך את ההיכרות עם הבקבוק, קבלי כמה טיפים מועילים – ושיהיה בתיאבון.
מעבר לבקבוק אומר שאת חייבת לוותר על ההנקה. אם את לא מעוניינת לגמול את התינוק לחלוטין, ורק מחפשת פתרון פרקטי לשעות שבהן את לא איתו, זה אמנם מאתגר – אך בר ביצוע. יש הרבה "אמצע" בין גמילה מוחלטת להנקה מלאה, וכל משפחה מוצאת את האיזון שמתאים ונכון לה. חשוב לזכור שגם הנקה או שתיים ביום מספקות רכיבים חיסוניים ותזונתיים חשובים, ואם האם מעוניינת בכך, רצוי מאוד שתמשיך להניק אפילו מעט.
אין "גיל מתאים" לבקבוק. שלא כמו חיסונים או אבני דרך התפתחותיות, למעבר לבקבוק אין תאריך יעד או טווח נורמלי. יש תינוקות שלא ישתו מבקבוק בכלל, ויעברו ישר מהנקה לכוס של גדולים, ואחרים שיתרגלו לקבל בקבוק כבר מהיום הראשון לחיים. המעבר או שילוב הבקבוק צריך להתבצע כשהאם מעוניינת בכך, או כאשר יש צורך במתן בקבוק בגלל ענייני לוח זמנים, ולא לפי עצות והלחצות שונות. עם זאת, כדי לבסס הנקה מומלץ לא לתת בקבוק עד חודש אם אין צורך בכך.
כדאי שתתני למישהו אחר לנסות, לפחות בהתחלה. כמובן שאת עולם ומלואו בשביל התינוק, אבל לפחות בחודשים הראשונים, המשוואה ברורה למדי: אמא = ציצי. כדי להרגיל אותו בהדרגה לבקבוק, כדאי שדווקא אבא, סבתא או כל מטפל מוכר אחר יהיה זה שיכיר לו את הפטנט החדש, ורצוי שהדבר ייעשה כשאת לא בטווח ראייה או שמיעה.
לא כדאי לתת לתינוק את הבקבוק בתנוחה שבה הוא יונק בדרך כלל. תנוחת הערסול הקלאסית אמנם כיפית ונעימה, אבל לפחות בהתחלה, לא מומלץ לתת את הבקבוק באופן שיזכיר מדי את ההנקה. אפשר להחזיק את התינוק במעין ישיבה זקופה, או למצוא כל פתרון יצירתי אחר שייצור הפרדה מלאכותית בין ההנקה לבקבוק. עם זאת, אם התינוק ניזון רק מבקבוקים ולא יונק כלל, אפשר ואף רצוי לחקות את תנוחת ההנקה המערסלת והנעימה, שנותנת לתינוק הרבה יותר מחלב.
לא מומלץ לתת בקבוק בשכיבה. האכלה בשכיבה מעלה את הסיכון לדלקות אזניים, מקשה על התינוק לווסת את כמות הנוזל שמגיע לפיו ועלולה לגרום לפליטות והשתנקויות. מומלץ להאכיל את התינוק בתנוחה זקופה מלאה או חלקית, ולמקם את הבקבוק ב-90 מעלות, כך שהוא יצטרך לשאוב את החלב או הפורמולה ולא יקבל זרם קבוע בלי שום מאמץ מצדו.
מילת המפתח: הדרגתיות. כדי לא ליצור משברים אצל התינוק וגודש חמור אצל האם, המעבר לבקבוק צריך להיות הדרגתי. למעט מקרים ספציפיים (כמו אם שצריכה להתחיל לקחת תרופה שאסורה בהנקה, למשל), מומלץ להחליף הנקות בהדרגה, ורק לאחר מספר ימי הסתגלות להחליף הנקה נוספת. הירידה ההדרגתית בביקוש תוביל לירידה הרצוייה בייצור החלב, ולא תשאיר אותך עם חזה נפוח וכואב, שעלול לפתח דלקות כואבות.
אל תשגעי את הגוף. לפעמים הגוף שלך לא מבין את הרמז, וממשיך לייצר כמויות גדולות של חלב. את יכולה לשאוב או לסחוט קצת, אבל רק עד שאת מרגישה הקלה, ולא עד שהשד מתרוקן: אחרת, את פשוט מאותתת לגוף שלך להמשיך לייצר כרגיל. בנוסף, את תמיד יכולה להיעזר בתרופות סבתא, כמו קומפרסים קרים, תה מרווה ונענע שמייבשים את החלב וכמובן עלי הכרוב המסורתיים. חשוב לשים לב שאת לא מעלה חום, שעלול לרמז על דלקת שדורשת טיפול.
אל תשגעי את התינוק. בין אם החלטת לוותר רק על הנקה מסויימת או לגמול את התינוק כליל, את צריכה להיות עקבית. גם אם נראה לך שהוא לעולם לא יירגע בלי הציצי, הנזק של המסר המבלבל גרוע יותר מהתסכול שהוא (ואת) חווים באותו רגע, ולכן אסור להישבר גם ברגעים קשים.
אל תקחי כדורי ייבוש. גם אם החלטת להפסיק לחלוטין את ההנקה ולעבור רק להזנה מבקבוק, אם עברו יותר מכמה ימים מאז שילדת הכדורים לא יועילו, ורק יגרמו לך לתופעות לוואי. הכדורים לייבוש חלב פועלים כל עוד ייצור החלב הוא הורמונלי, אבל כשהמערכת עוברת לייצר חלב לפי דרישה, רק הפסקה הדרגתית ואטית תשיג את הייבוש המיוחל.
*סייעה בהכנת הכתבה: שרית פאר, אחות מוסמכת ויועצת הנקה במרכז מיבאל'ה